Tege Tornvall: FN och IPCC bör utforska faktorer som utlöser istider

publicerad 10 juli 2020
- Tege Tornvall
Tege Tornvall, eget verk
Tege Tornvall, eget verk
Tege Tornvall, eget verk

KLIMATET. Den 20 juni var rekordvarm i den lilla staden Verchojansk i nordöstra Sibirien, 38 grader. Temperaturen där mäts sedan 1885. Hela nordöstra Sibirien var varmt liksom också stora delar av Grönland och norra Kanada. Den 5 juli var det i stället kallt med snö.

I Verchojansk är sommaren kort men ganska varm med genomsnittligt 17 grader plus. Vädret ändras snabbt med växlande vindar. Vintrarna är långa och kalla med medeltemperatur 50 minusgrader i januari.

Liknande är det i hela nordöstra Sibirien och även på Grönland och i norra Kanada. Mycket snö och is, men knappt med ljus och värme. Där kämpar få men härdiga människor med en vrång och kall natur.

Ännu kallare var Lilla Istiden periodvis ca 1300-1870. Sedan blev det lyckligtvis varmare, särskilt på nordliga resp. sydliga breddgrader närmare polerna. Både 1930-talet och de senaste åren har varit klart varmare än Lilla Istiden.

Varmare klimat gynnar växtlighet och grödor och ger bättre livsvillkor, men dagens klimatpolitik lovar i stället ekonomisk kompensation för påstått negativa följder av mer värme. Det är bara att tacka och ta emot.

Solens cykliskt växlande magnetiska aktivitet påverkar klimatet med växlande solvind i samspel med inkommande kosmisk strålning (Svensmark).

Boken: "Tänk om det blir kallare" av Tege Tornvall
Bokannons: “Tänk om det blir kallare” av Tege Tornvall

Under Lilla Istidens kalla perioder var Solen minimalt aktiv. Mindre solvind släppte in mer kosmisk strålning med mer kylande moln och nederbörd som följd. Sedan blev Solen mer aktiv, och Jorden värmdes globalt runt två grader. Men nu pekar ryska rymd- och solforskare på att Solen åter är mindre aktiv. De förutspår ett nytt solminimum med kallare klimat som på Lilla Istiden.

Det är inget att se fram emot – men väl att planera för! Den stora faran för Jordens liv är inte värme utan kyla. Sedan minst 2,9 miljarder år genomgår Jorden långa och djupa istider, som starkt hämmar växt- och djurliv.

Hellre än att varna för gynnsam värme borde FN, dess klimatpanel IPCC och världens regeringar utforska de faktorer som utlöser kallt klimat och istider och försöka förutse nya sådana och planera för att möta och mildra deras följder.

Text: Tege Tornvall, redaktör för nätverket Klimatsans


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • Det finns inget som talar för ett utbrott från någon aktiv supervulkan med följande vulkanvinter i dagsläget. Närmaste hotet är förmodligen ett Laki-liknande utbrott på Island. Nog för att det skulle få konsekvenser men inte riktigt på samma skala.
  “Green normal” som du kan se 🙂
  https://www.usgs.gov/observatories/yellowstone-volcano-observatory
  https://www.usgs.gov/center-news/discovery-ancient-super-eruptions-suggests-yellowstone-hotspot-may-be-waning?qt-news_science_products=4#qt-news_science_products

  Så där har du förmodligen anledningen att bara ett “parti” har beredskap för något sådant, det saknas helt enkelt anledning. Alla andra partier fokuserar istället på relevanta problem.

 • Jo. Det är ytterst märkligt när man talar om just “klimathot” att nästan aldrig supervulkaner, asteroidnedslag eller istider diskuteras, fastän de verkar på temperaturdiagrammen och på Yellowstone-kalderan som att ett utbrott och/eller en istid kan inträffa när som helst. Bara ett parti är för hög beredskap för sådant i Sverige, tyvärr.

 • Du verkar vara den enda svenska journalist som lyfter fram detta. Märkligt, inga kommentarer heller här. Läser man utländsk media så är ju solar minimum något officiellt. Smhi pratar om jetströmmar(!).. Som du säger, inget att se fram emot – men väl att planera inför. Nu.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *