Världen avfolkas – Fertilitet och barnafödande rasar utom i bla Sverige

12
Old people. Foto: Matthew Bennett. Licens: Unsplash.com
En åldrande befolkning i en tommare värld. Foto: Matthew Bennett. Licens: Unsplash.com

FORSKNING. Forskare varnar för att en mycket kraftig sänkning i fertilitet och barnafödande i världen kommer att få länder att krascha. Förändringen kommer att slå hårt när utebliven populationsföryngring leder till åldrande befolkningar.

År 1950 fick kvinnor i genomsnitt 4,7 barn under sin livstid. Forskare vid University of Washingtons Institute for Health Metrics and Evaluation visar nu att den globala fertilitetsgraden nästan halverades till värdet 2,4 år 2017. Studien som publicerats i The Lancet pekar på att fertiliteten kommer att bli så låg som 1,7 år 2100. En intakt världspopulation kräver en fertilitet på 2,1, annars minskar antalet människor.

Som ett resultat förväntar sig forskarna att antalet människor på planeten kommer att nå en höjdpunkt på 9,7 miljarder människor omkring år 2064 för att därpå sjunka till 8,8 miljarder i slutet av det 21:a seklet.

“That’s a pretty big thing; most of the world is transitioning into natural population decline”, sa forskaren professor Christopher Murray till BBC.

“I think it’s incredibly hard to think this through and recognise how big a thing this is; it’s extraordinary, we’ll have to reorganise societies.”

Forskarna uppger att fertilitetsfallet inte beror på låga antal spermier hos män utan snarare på att kvinnor i världen väljer att föda färre barn för att istället satsa på utbildning och yrkeskarriär. Tillgången till preventivmedel har även förbättrats.

Många länders populationer rasar – andra ökar

Vissa länders befolkningstal förväntas att falla extremt mycket. Japan kan falla från 128 miljoner invånare 2017 till färre än 53 miljoner i slutet av seklet. Flera andra länder som: Portugal, Sydkorea, Polen, Grekland, Italien, Grönland, Ungern och Spanien kan också få halveringar (eller mer) av sina befolkningar.

USA, Nigeria och Sverige är exempel på länder som istället kommer att få ökande befolkningstätheter. Antalet invånare i Nigeria kan tredubblas och i Sverige kan populationen växa, men endast till 13 miljoner år 2100. Även Norge, Finland och Danmark får större populationer mot slutet av det 21:a seklet. Befolkningen i USA förväntas öka från 324 till 364 miljoner.

Antalet människor över 80 år kommer att öka från 141 miljoner 2017 till hela 866 miljoner år 2100, varnar forskarna. Åldrande befolkningar kan få mycket stora konsekvenser för livet i dessa länder.

Viktiga frågor som ställs är:

  • Vem betalar skatt i ett massivt åldrande land?
  • Vem betalar för vården för de äldre?
  • Vem tar hand om de äldre?
  • Kommer människor fortfarande att kunna gå i pension?

Swisha Sassersson valfri summaBefolkningen i Afrika söder om Sahara förväntas tredubbla i storlek till mer än tre miljarder människor år 2100. Nigeria kan bli världens näst största land med en befolkning på 791 miljoner.

Professor Murray säger att många människor av afrikansk härkomst kommer att fylla på invånarantalen i länder bortom Afrika och att rasismen därför kommer att bli ett stort problem i de länder som tar emot dessa.

Professor Ibrahim Abubakar, University College London (UCL), säger att om dessa prognoser är korrekta enbart till hälften kommer migration vara en nödvändighet och inte bara en möjlighet för att kompensera åldrade populationer.

Text: Torbjörn Sassersson

Källor

Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
Prenumerera
Notify of
guest

12 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
Per Johansson
Gäst
30 juli 2020 kl 17:20

“migration som en nödvändighet och inte bara en möjlighet för att kompensera åldrade populationer.”

Ett oerhört cyniskt (milt sagt) uttryck för detta är situationen i Stockholm (främst, dock finns en trend över riket), där äldreboenden under falska förespeglingar konverteras till migrantboenden och de äldre sägs upp, ofta utan att ha någonstans att ta vägen. Se Swebbteve, med Lennart Hoa-Hoa Dahlgren. https://www.youtube.com/watch?time_continue=2&v=vHzk_R_0HgQ&feature=emb_logo

Och som av en tillfällighet kom nu Coronan, och som ytterligare en tillfällighet är majoriteten av dödsoffren äldre, på äldreboenden… :-\

Maj Rehnberg
Maj Rehnberg
Gäst
30 juli 2020 kl 11:46

Big Food och Big Pharma är den betydande orsaken till att att vi har fått det svårare att bli med barn och att de äldre blir så sjuka. Vi kan bli långt över hundra om vi aktar oss för Big Food och Big Pharma.

De har tärt alltför mycket på Tellus resurser och sprider myten att vi är för många på planeten.
Alla länder ska hålla sig inom sitt område och ta hand om sin befolkning. Världen skulle vunnit mycket på om USA hållit sig inom sina gränser med sin militär och orosstiftare.

Globalisterna som nästlats sig in i alla beslutande organ måste avslöjas och rensas ut.

Min dotter som arbetar på länstyrelsen i Stockholm ska ha ett möte om coronan i eftermiddag.
Hon skulle inte berätta för sina kolleger om att jag fått fyra frekvenser för covid-19 i min frekvensapparat ” Monikor”.
Fast hon får den här vetskapen ska hon spela med i den här bluffen.

Vad har skolan lärt ut till de som är födda på 70- och 80-talet?

Tege Tornvall, redaktör för nätverket Klimatsans
Tege Tornvall, redaktör för nätverket Klimatsans
Gäst
29 juli 2020 kl 16:04

När jag 1950-62 gick folkskola, realskola och gymnasium, växte världens befolkning från knappt 2,6 till runt 3,1 miljarder. Inte märkte vi elever något av det. Under studieåren 1963-1970 växte den ytterligare till 3,7 miljarder. Inte heller det märktes här hemma i Sverige.

Nu har den mer än fördubblats tlll 7,8 miljarder – och det har börjat märkas. Oundgängligen kommer utsatta och nödlidande att lockas till nordliga välståndsländer. Vi får det trefaldiga problemet att kontrollera invandringen, integrera de invandrade och ta hand om allt fler gamla.

Det kräver arbete, resurser och energi. Att då fördyra och försvåra vår energiförsörjning för att minska vårt beroende av livsbasen kol är rent livsfientligt och kommer att straffa sig.

Mats Jangdal
22 juli 2020 kl 17:25

Det där handlar väl inte om fertilitet? Jag skulle kalla det nativitet!
Ser inte hller något stort problem med att befolkningsökningen avstannar. Det kan bli förändringar, strukturella, kanske övergående, med mera. Men än se’n? Sådant har ju mänskligheten upplevt förr.

Erik Forsman
20 juli 2020 kl 18:52

Detta med sviktande fertilitet och barnafödande (vissa delar av världen) så anser jag att reaktionerna är intressantare än själva faktumet i sig, då vissa ojar sig inför detta faktum. Mina frågor blir: varför då? Vem kommer att bli drabbad och för vem spelar det någon roll? Alla som läser detta nu, kommer att vara döda när det infaller: “The Lancet pekar på att fertiliteten kommer att bli så låg som 1,7 år 2100”.

Kenneth Thorberg
Kenneth Thorberg
Gäst
Reply to  Erik Forsman
21 juli 2020 kl 06:21

Det beror ju helt på vad orsaken till den sviktande fertiliteten är. Det finns väl knappast en vettig människa som motsäger att en befolkningsminskning är bra , frågan är bara med vilka medel den uppnås. Is the cure worse than the disease ?

Erik Forsman
Reply to  Kenneth Thorberg
21 juli 2020 kl 13:55

Varför skulle inte tycka att en befolkningsminskning vore bra? Det är väl knappast att rekommendera att människan förökar sig så hejdlöst som ingen annan varelse någonsin gjort tidigare. Det blir inget bra för planetens ekobalans om en art blir för dominant.

Kenneth Thorberg
Kenneth Thorberg
Gäst
Reply to  Erik Forsman
21 juli 2020 kl 15:51

Läs mitt inlägg en gång till.

Erik Forsman
Reply to  Kenneth Thorberg
21 juli 2020 kl 20:52

Kenneth, läs mitt inlägg och återkom med relevanta motargument. Du åberopar någon sorts dold moral (om jag förstått dig rätt?) att befolkningsminskning är av ondo. Återkom då med rationella argument istället – om du nu har några? Eller försöker du enbart höja dig över mängden med en universal etik?

Betänk att det kollektiva lidandet ökar omvänt i kvantitet mot antalet individer som inte kan försörja sig själva. Betänk även att jag aldrig nämnt vilka som ej skall få förmånen att fortsätta sina blodslinjer – är alla lika mycket värda?

Märk väl att jag inte specificerar vilka

Kenneth Thorberg
Kenneth Thorberg
Gäst
Reply to  Erik Forsman
22 juli 2020 kl 05:00

Nej , precis som du reserverade i din kommentar så har du inte förstått mig rätt , därav min uppmaning att läsa kommentaren en gång till.

John Best
John Best
Gäst
20 juli 2020 kl 13:22

Måste vara det bästa som kan hända eftersom jordens resurser krymper i rask takt, mindre folk bättre hållbarhet !