Lade om kosten – gick ner 20 kg på fyra månader

publicerad 11 augusti 2020
- TV Hälsa
Ena-Maria Hijman - Privata foton
Ena-Maria Hijman - Privata foton
Ena-Maria Hijman – Privata foton

HÄLSA. Ena-Maria Hijman hade försonat sig med ett liv med diffusa åkommor och smärta i kroppen. När hon diagnostiserades med insulinresistens år 2017, bytte hon till en annan kost. Det resulterade i en viktminskning på 20 kilo under en fyramånaders period.

Text: Birthe Storaker, artikeln har tidigare publicerats i TV Hälsa | Översättning: Madeleine Lidman

“Hade jag inte lagt om kosten, skulle jag knappast arbetat heltid idag”, säger Ena-Maria.

Ena-Maria kände sig utmattad, hade dålig aptit och svårt att koncentrera sig. Dessutom blev hon lätt irriterad och känslomässigt instabil och gick upp i vikt, trots dålig aptit och att hon inte åt så mycket. Hon hade diffus smärta i olika delar av kroppen, i benen, musklerna och huden. Andra symptom var torra ögon och ljuskänslighet. Ena-Maria drabbades ofta av förkylningar och influensa.

“Dessutom kände jag mig trött, oinspirerad och hade inte energi till att göra någonting annat än det mest nödvändiga”, berättar hon.

Hashimotos tyreoidit

Ena-Maria diagnostiserades med Hashimotos tyreoidit år 2014, men hade känt sig sjuk i många år innan det syntes i blodproverna. Hashimotos tyreoidit anses vara en sk autoimmun sjukdom där kroppens immunceller attackerar sköldkörteln, vilket leder till hypotyreos (låg ämnesomsättning).

När hon tre år senare visade på insulinresistens efter att hon hade uppmätt c-peptid i blodet på nästan 1600 pmol/L, bestämde hon sig för att byta till en ketogen kost.

“Jag lade om kosten dagen efter att jag fick veta att jag var insulinresistent. Fyra månader senare halverades värdena och jag gick ner 20 kilo”, säger Ena-Maria.

Hon hade hört talas om ketogen kost från sin mamma och började läsa böcker och artiklar online.

Vad är en ketogen kost?

Den ketogena kosten innebär att man äter minimalt med kolhydrater, måttligt med protein och mycket fett. När man ätit så i några dagar töms kolhydratlagren i kroppen och kroppen måste byta från att huvudsakligen förbränna socker, till att förbränna fett och ketoner. Ketoner bildas när fett bryts ned och vi kan mäta i blodet hur mycket ketoner vi har.

Läs mer: Terapeutisk fasta, kroppens energi och ketogen kost

När formen förbättrades började Ena-Maria träna, något hon aldrig hade haft energi till tidigare.

“Jag känner mig som en ny människa!”

Medicinsk behandling

Efter diagnosen hypotyreos började Ena-Maria ta Levaxin, [1] som bara innehåller tyroxin (T4), men kände sig sämre. När hon bytte till Nature-Throid, [2] som innehåller både T3 (triiodothyronine), T4 och cofactors T1, T2, calcitonin och jod, gick det mycket bättre.

“Jag har aldrig blivit medicinerad för insulinresistens. Innan jag fick diagnosen Hashimotos gick jag igenom många behandlingsprogram för att lindra symptomen i samband med sjukdomen”, fortsätter hon.

“Det är ditt liv, dina val!”

En ny människa

“Nu känner jag mig som en ny människa, säger Ena-Maria, och jag kan inte förstå hur jag ‘lyckades, gå runt och vara så sjuk. Besvären och de smärtor jag hade, blev en del av vardagen och jag försonade mig med att det bara var så.”

“Allmänläkaren är glad å mina vägnar och stödjer mig i mitt val kring kosten. Han ser resultatet, så varför inte? Jag får nu bra hjälp och uppföljning av läkaren när det gäller ämnesomsättningssjukdomen”, lägger hon till.

Vad är ditt råd till andra i samma situation?

“Acceptera inte att må dåligt! Det behöver du inte och du ska inte vänja dig vid att vara och känna dig sjuk. Prata med en läkare och få hjälp med det du kanske inte kan göra något åt själv. Om du behöver ändra din kost, så kasta dig bara in i det! Det är mycket lättare än du tror ​​och resultatet kommer snabbt och ger dig inspiration att fortsätta. Känn inte att du måste förklara och be om ursäkt för de val du gör. Det är ditt liv och dina val”, avslutar Ena-Maria.

C-peptid

C-peptid ger ett mått på egenproduktionen av insulin och bildas för varje molekyl insulin som framställs i sköldkörteln. Man mäter det eftersom det är mycket lättare än att mäta insulinet direkt. Vid en undersökning av insulinbrist och insulinresistens, används följande värden:

Insulinresistens: Fastande C-peptid> 1400 pmol/L

Insulinbrist: Måltidsstimulerad C-peptidökning <1000 pmol/L (måste ha ett fastande värde som utgångspunkt). Forskning indikerar att norska gränsvärden ställs in för högt, vilket beror på att de bygger på mätningar av en population som äter för mycket kolhydrater och inte på mätningar där människor har ätit optimalt.

Text: Birthe Storaker

Källor

Donera till NewsVoice

Så här kan du stötta Newsvoice