Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

17%

17.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

USA:s kommandosoldater finns i 22 länder i Afrika

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 18 augusti 2020
- Torbjörn Sassersson red.
US Air Force troops hoppar från en CH-53 Sea Stallion-helikopter under träning i Djibouti. Pressfoto: Laurel Johansen (US Navy handout).
US Air Force troops hoppar från en CH-53 Sea Stallion-helikopter under träning i Djibouti.

Amerikanska specialtrupper är verksamma i 22 afrikanska länder, vilket gör Afrika till USA:s näst största militära fotavtryck efter Mellanöstern, avslöjar en ny rapport. Medvetenheten hos den amerikanska allmänheten är låg i världen och även i de områden där trupperna har närvaro är ofta lokalbefolkningen ovetande.

När fyra soldater i den amerikanska militärtjänsten dödades i ett bakhåll i Niger 2017 kom det som en överraskning för många, till och med för beslutsfattare i Senatens kommission för väpnade tjänster, vilka inte var medvetna om att amerikanska trupper ens fanns i Niger, skriver RT.

Utplaceringen av USA:s kommandosoldater är konstant intensiv, enligt tidningen Mail & Guardian med kontor i Sydafrika.

Förra året var USA:s kommandosoldater närvarande i Algeriet, Botswana, Burkina Faso, Kamerun, Kap Verde, Tchad, Elfenbenskusten, Djibouti, Egypten, Etiopien, Ghana, Kenya, Libyen, Madagaskar, Mali, Mauritania, Niger, Nigeria, Senegal, Somalia, Tanzania och Tunisien.

Amerikansk närvaro i nästan hälften av Afrikas 54 nationer innebär att det handlar om den största koncentrationen av amerikanska trupper i världen, med undantag från Mellanöstern, säger rapporten “Inside the secret world of US commandos in Africa”. Rapporten har tagits fram i samarbete med Pulitzer Center.

Text: Torbjörn Sassersson, NewsVoice


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq