USA:s kommandosoldater finns i 22 länder i Afrika

6
USA:s kommandosoldater finns i 22 Afrikanska länder (2020). Bild från: Atavist.mg.co.za
USA:s kommandosoldater finns i 22 Afrikanska länder (2020). Bild från: Atavist.mg.co.za

GEOPOLITIK. Amerikanska specialtrupper är verksamma i 22 afrikanska länder, vilket gör Afrika till USA:s näst största militära fotavtryck efter Mellanöstern, avslöjar en ny rapport. Medvetenheten hos den amerikanska allmänheten är låg i världen och även i de områden där trupperna har närvaro är ofta lokalbefolkningen ovetande.

När fyra soldater i den amerikanska militärtjänsten dödades i ett bakhåll i Niger 2017 kom det som en överraskning för många, till och med för beslutsfattare i Senatens kommission för väpnade tjänster, vilka inte var medvetna om att amerikanska trupper ens fanns i Niger, skriver RT.

Utplaceringen av USA:s kommandosoldater är konstant intensiv, enligt tidningen Mail & Guardian med kontor i Sydafrika.

US Air Force troops hoppar från en CH-53 Sea Stallion-helikopter under träning i Djibouti. Pressfoto: Laurel Johansen (US Navy handout).
US Air Force troops hoppar från en CH-53 Sea Stallion-helikopter under träning i Djibouti. Pressfoto: Laurel Johansen (US Navy handout).

Förra året var USA:s kommandosoldater närvarande i Algeriet, Botswana, Burkina Faso, Kamerun, Kap Verde, Tchad, Elfenbenskusten, Djibouti, Egypten, Etiopien, Ghana, Kenya, Libyen, Madagaskar, Mali, Mauritania, Niger, Nigeria, Senegal, Somalia, Tanzania och Tunisien.

Amerikansk närvaro i nästan hälften av Afrikas 54 nationer innebär att det handlar om den största koncentrationen av amerikanska trupper i världen, med undantag från Mellanöstern, säger rapporten “Inside the secret world of US commandos in Africa”. Rapporten har tagits fram i samarbete med Pulitzer Center.

Text: Torbjörn Sassersson, NewsVoice

Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
Prenumerera
Notify of
guest

6 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
John Anderson
John Anderson
Gäst
21 augusti 2020 kl 22:36

Det heter “Specialförband”, inte Specialtrupper. 🙂

Erik Forsman
18 augusti 2020 kl 09:09

Kanske för att motverka Kinas expansion, eller det motsatta: hjälpa Kina att gör sig av med motståndare till Kinas ekonomiska expansion i Afrika?

Kabalen har som mål att knäcka den amerikanska ekonomin; att göra om USA till en kommunistiskt diktatur genom att outsourca den amerikanska industrin till bland annat Kina med massarbetslöshet som följd och på så sätt få kontroll på dels politiken samt just ekonomin i USA. Detta är en spekulation från min sida. Andra idéer?

Peter Grafström
Peter Grafström
Gäst
Reply to  Erik Forsman
19 augusti 2020 kl 02:19

Enligt Rumsfeld Cebrowski doktrinen är Usas mål att hindra länder att utvecklas och förbli oförsvarade råvarutillgångar där Usa med våld kan bestämma vem som ska få tillgång. Alltså belöna bestraffa lydiga /olydiga nationer genom tillgång respektive strypt tillgång.
Kinas expansion innebär win win och utveckling.
Att Usa motverkar Kinas expansion innebär alltså att Usa saboterar för Afrika.
Men ändå tar inte Afrika generellt avstånd från dom.
Det förekommer att intellektuella där talar respektfullt om Usas intressen.

Erik Forsman
Reply to  Peter Grafström
19 augusti 2020 kl 09:34

Peter, du lever i det förflutna. Det var länge sedan den nu 88 årige oljemiljonären hade något inflytande. Cebrowski dog redan 2005. Nej, nu gäller sionisten Trump-doktrinen i USA.

Du kanske skulle uppdatera dig lite:
https://youtu.be/A6wMkaVDV5s

Björn Backengård
Björn Backengård
Gäst
Reply to  Erik Forsman
19 augusti 2020 kl 11:58

Erik Forsman!

Uppskattar mycket att du inte bara tänker utanför boxen, utan också vågar lägga fram tankarna. Du uppmuntrar andra till samma sak. Om någon har fel, så gör inte det något; han/hon har ändå bidragit till tankars och resonemangs tillväxt.

Svensk ordbok: kabal = hemlig sammansvärjning (med finstilt tillägg: mellan högt uppsatta personer)

Just det, denna grupp är gränsöverskridande, och passar det dem så skiter de i hur det går för USA.

Peter Grafström!

Passar på att TACKA dig så enormt mycket för att du gav oss internetadressen aulis.com för några dagar sedan. Jag har intensivt börjat studera material där och räknar med att fortsätta med det några dagar framöver.

Erik Forsman
Reply to  Björn Backengård
19 augusti 2020 kl 13:53

Tack, tack… Det var vänliga ord.