USA:s kommandosoldater finns i 22 länder i Afrika

uppdaterad 29 maj 2023 publicerad 18 augusti 2020
- av Torbjörn Sassersson red.
US Air Force troops hoppar från en CH-53 Sea Stallion-helikopter under träning i Djibouti. Pressfoto: Laurel Johansen (US Navy handout).

Amerikanska specialtrupper är verksamma i 22 afrikanska länder, vilket gör Afrika till USA:s näst största militära fotavtryck efter Mellanöstern, avslöjar en ny rapport. Medvetenheten hos den amerikanska allmänheten är låg i världen och även i de områden där trupperna har närvaro är ofta lokalbefolkningen ovetande.

När fyra soldater i den amerikanska militärtjänsten dödades i ett bakhåll i Niger 2017 kom det som en överraskning för många, till och med för beslutsfattare i Senatens kommission för väpnade tjänster, vilka inte var medvetna om att amerikanska trupper ens fanns i Niger, skriver RT.

Utplaceringen av USA:s kommandosoldater är konstant intensiv, enligt tidningen Mail & Guardian med kontor i Sydafrika.

US Air Force troops hoppar från en CH-53 Sea Stallion-helikopter under träning i Djibouti. Pressfoto: Laurel Johansen (US Navy handout).
US Air Force troops hoppar från en CH-53 Sea Stallion-helikopter under träning i Djibouti. Pressfoto: Laurel Johansen (US Navy handout).

Förra året var USA:s kommandosoldater närvarande i Algeriet, Botswana, Burkina Faso, Kamerun, Kap Verde, Tchad, Elfenbenskusten, Djibouti, Egypten, Etiopien, Ghana, Kenya, Libyen, Madagaskar, Mali, Mauritania, Niger, Nigeria, Senegal, Somalia, Tanzania och Tunisien.

Amerikansk närvaro i nästan hälften av Afrikas 54 nationer innebär att det handlar om den största koncentrationen av amerikanska trupper i världen, med undantag från Mellanöstern, säger rapporten "Inside the secret world of US commandos in Africa". Rapporten har tagits fram i samarbete med Pulitzer Center.

Text: Torbjörn Sassersson, NewsVoice