Vargbingo – men bara för en länsstyrelse och några jägare

11
Varg - Foto: Raincarnation40, free photo, CC0
Varg – Foto: Raincarnation40, free photo, CC0

DEBATT. Nyligen lyckades troligen Östergötlands länsstyrelse splittra Sveriges sydligaste vargrevir. Efter deras initiativ till skyddsjakt, är reviret troligen upplöst. Därmed försvårade länsstyrelsen även fortsatt spridning av varg söderut, som det är prioritet på.

Högst troligt ökade länsstyrelsen dessutom på inaveln, då föräldrahanen kan komma att para sig med en av sina döttrar nästa år, om han inte tassade iväg när vargtiken sköts. Länsstyrelsens agerande är ett stort trauma för vargreviret, där valpar nu riskerar att svälta ihjäl, men handläggare på myndigheten tycker fortfarande att det var ett bra beslut, sa hen till undertecknad samma dag som jag skriver det här. Inte ens med facit i hand ångrar hen alltså sitt beslut.

Det är alltså okej för länsstyrelsen med uppdrag att skydda hotade djur att ett 40-tal jägare med hund stör och stressar en familjegrupp samtidigt med valptiden. Det är också helt okej för länsstyrelsen att vargtiken sköts trots att hon bevisligen hade valpar.


Det säger en hel del om den etik som länsstyrelsen håller sig med. Eller snarare avsaknad av etik och istället en iögonfallande nonchalans inför vargars självklara existensberättigande. Länsstyrelsen i Östergötlands agerande ger ytterligare stöd för uppfattningen och kritiken om alltför jägarvänliga och tillmötesgående länsstyrelser.


 

Det är upprörande att varken länsstyrelser som Östergötlands eller vargmotståndare tycks ha insikt om eller ens verkar vilja ta in, att flocklevande djur traumatiseras svårt när en flockmedlem faller ifrån. Vargarna är nära sammansvetsad med varandra och behöver varandra också för att klara födosöken och åt att fostra valparna till att klara sig själv när de är cirka ett år. En ensam föräldravarg får alltså oerhört svårt med födosöken och att klara och fostra valparna.

Vi som var emot den här oförståeliga skyddsjakten på en varg i Östergötland förstod tidigt att det är föräldratiken som jägarna var ute efter i första hand. Skjuter man bort föräldratiken är det högst troligt att hennes valpar dör av svält eller blir övergivna av sin far. Och då har man nått ett av målen, att splittra familjegruppen. Tragiskt nog fick vi rätt.

Det är helt förkastligt att länsstyrelsen tog eget djupt oetiskt initiativ till skyddsjakt samtidigt som familjegruppen hade valpar. Det strider mot alla regelverk. Man skjuter inte på djur när naturen har barnkammare.

Det behövs en rejäl förändring av länsstyrelsernas handläggning och tillståndsgivning även till skyddsjakt. Det går inte att ha handläggare med minst en fot i jägarkåren eller handläggare utan större kunskap om djurs och vargens etologi. Se till att djurägare åtgärdar brister i stängslen och låt det inte förbli ej åtgärdat för att kunna skylla på varg.

Signerat: Marlen Fuglsang (Varggrupp med 588 medlemmar) med stöd av: Benny Amberin, Peter W Eriksson, Jane Iassonidis, Eija Lövgren, Joakim Fransson och Sofi och Fredrik Söderbaum

Relaterat

Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
Prenumerera
Notify of
guest

11 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
David Thiger
David Thiger
Gäst
28 augusti 2020 kl 12:52

Anders Wiman: Enligt ditt resonemang så behöver vi inte heller några älgar, lodjur eller ekorrar i vårt land – “de finns i Ryssland, där de har plats att kunna bevara rasen”. Som alla vet orsakar älgarna enorma skador på produktionsskog, lodjuren skrämmer bort rådjuren och ekorrarna, hör och häpna, ”kan ta sig in under tak eller i vindsutrymmen och bygga bo där” – viket var ett av jägarnas argument för att införa jakt även på piff och puff. Ja ungefär så resonerar man i en förening vars medlemstidnings tidigare chefredaktör, Holger Nilsson, ungefär sa: “Jakt är kul, och det är inget fel med att ha roligt”. Så fort det kommer ut en barnbok som rödluvan och vargen blir vi svenskar så rädda att vi lägger hela ansvaret på vargens bevarande på diktaturländer i öst!? Har inte vi som är ett mer utvecklat land förmåga att hantera några hundra ulvar i skogen? I övrigt ser vi inga problem med att spy galla över Ryssland på löpsedlarna varje dag…

David Thiger
David Thiger
Gäst
28 augusti 2020 kl 12:20

Ja, men vad ska då jägarna roa sig med? Dataspel? Var realistisk. Låt alla människor få precis vad de vill i det svenska samhället. Om jägarna finner nöje i att ha ihjäl ekorrar, ripor och vargar så låt dem ha kul i skogen för fan! Det är väl inget moraliskt fel med att njuta av att döda andra varelser, även om en och annan människa, otaliga tamdjur och deras egna jakthundar stryker med varje år genom vådaskott, det sätter säkert lite krydda på jakten: “Vem skjuter den första människan i år? Jag sätter 500 kr på att det blir Rolf i år igen”.

Nej jag känner mig fullständigt trygg i skogarna när jag plockar bär och tittar på fåglar (ja några lodjur, vargar och tjädrar lär man ju inte få se längre), men endast utanför jaktsäsongen och när jag bär min skottsäkra skyddsväst och är klädd som en amerikansk jultomte.

Martin Gustavsson - Vetenskapliga partiet
Gäst
15 augusti 2020 kl 11:45

@Hans Sternlycke Dahl
Vackra ord
för vår jord
naturbalans
mänsklig sans
Upp nu på ett led
skapa fred
Stoppa galen mänsklig sekt
Visa sund respekt
Allting har sin tid och plats
Ta sats! Ta sats!

Hans Dahl
Hans Dahl
Gäst
14 augusti 2020 kl 22:30

“I den världen lever männska
Och natur I harmoni
Ingen fryser, ingen svälter
Ingen fruktar för vald eller krig
Djur och växter respekteras
Ner till markens minsta liv
Allt hör samman
Allting har sin plats och tid.”

https://www.youtube.com/watch?v=_bbgrM_ti_8
(Landet bortom bergen – Björn Afzelius)

Hans Dahl
Hans Dahl
Gäst
14 augusti 2020 kl 21:16

Försiktigt förslag till minimalt – men optimalt – namnbyte på länsstyrelsen:

Först: Bort med ett första L och in med ett V! Och sen bort med båda prickarna och ett s.

Det var allt!

Stefan Eriksson
Stefan Eriksson
Gäst
14 augusti 2020 kl 11:32
Anders Wiman
Gäst
14 augusti 2020 kl 11:31

Vi behöver inte några vargar i vårt land. De finns i Ryssland, där de har plats att kunna bevara rasen
ren. Jag vill inte se några inavlade vargflockar dra omkring här. Det räcker med misslyckandet med
vildsvinen vars habitat bara växer och förstör. Det är min åsikt, om jag har denna rätt fortfarande?

Stefan Eriksson
Stefan Eriksson
Gäst
14 augusti 2020 kl 11:29

“Det går inte att ha handläggare med minst en fot i jägarkåren…” Kanske det! Men hur skall vi då göra med de aktivister som besitter rollen som handläggare och inte kan hålla isär sitt privata engagemang i SNF och det arbete denne avses utföra?
Myndighetsaktivismen är omfattande och ett direkt farligt förhållande som bör stävjas med bestämdhet om ett uns av tilltro skall kunna bevaras för framtiden.
Obs! jag är inte jägare, men bor i vargrevir och ser hur landskapet förändras i samma takt som staten inskränker äganderätten över sitt eget liv och sätt att leva.

Samuel af UgglasD
Samuel af Ugglas
Reply to  Stefan Eriksson
14 augusti 2020 kl 11:55

Tack Stefan, jag brukar uppmana alla som har åsikter om socialisternas rovdjursterror att läsa Lars Berges bok “Vargattacken”. I den får man klart för sig socialisternas verkliga avsikter.

Samuel af UgglasD
Samuel af Ugglas
14 augusti 2020 kl 07:06

”Vargbingo – men bara för en länsstyrelse och några jägare”.
Och markägarna, de som producerar livsmedel, fritt tillträde till samhällsomstörtare och andra förnödenheter till Sveriges medborgare. De blir inte ens tillfrågade.
Undrar hur länge ”mattemplen” har något kvar på hyllorna? Livsmedelsransonering går på högvarv.

Martin Gustavsson - Vetenskapliga partiet
Gäst
13 augusti 2020 kl 23:44

Det är psykopatiskt oanständigt.

För mycket människor leder alltid till undanträngningen av djuren och naturen. Det är så illa att många forskare talar om den sjätte massutrotningen, men alla politiska partier hycklar och vill ha in ännu fler människor i vårt land, samt barnavel in-absurdum och ekonomisk tillväxt.

Tillstånd eller inte tillstånd. Det här är resultatet av tillväxten av vår s.k. mänskliga “civilisation”, som tydligen inte har med ordet “civiliserad” att göra alls. Jag får exakt samma känslor av sorg när jag hör om dödstalen från alla krig som svenska bombliberaler och legoknektar stödjer och medverkar i… och medbrottslingarna röstar för…

Jag hoppas verkligen att alla djurvänner fraktionerar sig ur de ansvariga partierna och valsamverkar med Valsamverkanspartiet för anständighet i Sverige. Huruvida hela Sverige skall vara fullt av varg, eller inte, samt deras antal och hur de skall jagas, är en annan sak.

Jag vill se en diskussion mellan biologer och jägare m.fl. innan jag skaffar mig en uppfattning om den saken.