Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

17%

17.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

FN: Nytt polioutbrott i Sudan orsakades av vaccin – ABC News

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 5 september 2020
- Torbjörn Sassersson
Oralt vaccin. Redaktionell licens: Shutterstock.com

VACCIN. Världshälsoorganisationen (WHO) meddelar att ett polioutbrott i Sudan är kopplat till en pågående poliovaccinkampanj, skriver ABC News. Skandalen är ett faktum en vecka efter att FN förklarat att den afrikanska kontinenten är fri från polioviruset.

Text: Torbjörn Sassersson | Bild: Oralt vaccin. Redaktionell licens: Shutterstock.com

I ett uttalande i veckan säger WHO att två barn i Sudan förlamats efter att båda vaccinerats oralt mot polio. Undersökningar visar att fallen är kopplade till ett pågående vaccinskapat utbrott (vaccine-derived outbreak) i Tchad som upptäcktes förra året och nu sprider sig i Tchad och Kamerun.

“There is local circulation in Sudan and continued sharing of transmission with Chad”, meddelar FN som tillägger att genetiska sekvenser bekräftar flertalet introduktioner av viruset i Sudan från Tchad.

Ytterligare 11 vaccinskapade poliofall har hittats i Sudan, men tidningen påpekar att det vanligtvis finns många fler orapporterade fall för varje bekräftad poliopatient. Den mycket smittsamma sjukdomen kan spridas snabbt i förorenat vatten och drabbar oftast barn under 5 år.

ABC News skriver att i sällsynta fall kan det levande polioviruset i det orala vaccinet muteras till en form som kan utlösa nya utbrott.

ABC News skriver om kopplingen vaccin och polioutbrott i Afrika. Bild: skärmdump av artikeln.
ABC News skriver om kopplingen vaccin och polioutbrott i Afrika. Bild: skärmdump av artikeln.

I förra veckan förklarade WHO att den afrikanska kontinenten är fri från det vilda polioviruset, men på måndag varnade WHO att risken för ytterligare spridning av vaccininducerad polio över centrala Afrika och Afrikas horn är “hög” på grund av stora befolkningsrörelser i regionen.

Mer än ett dussin afrikanska länder lider nu av utbrott av polio orsakad av viruset, inklusive Angola, Kongo, Nigeria och Zambia.

ABC News uppger samtidigt att coronaviruspandemin förhindrat många av de storskaliga vaccinationskampanjerna i Afrika, vaccinationer som uppges behövas för att utrota polio över hela Afrika. Miljontals barn är därför utsatta för infektion av polio, skriver tidningen.

I maj rapporterades att 46 kampanjer för att vaccinera barn mot polio hade avbrutits i 38 länder, mestadels i Afrika, på grund av coronaviruspandemin. ABC News fortsätter med att förklara att kampanjerna nyligen startats upp igen och att hälsoarbetare måste vaccinera mer än 90% av barnen i sina ansträngningar för att utrota polio.

Tidningen avslutar den motsägelsefulla artikeln: “UN says new polio outbreak in Sudan caused by oral vaccine” med att skriva att Afghanistan och Pakistan också kämpar för att begränsa utbrott av “vaccine-derived polio”, alltså vaccinskapad polio!

Faktacheck

Artikeln i ABC News på domänen ABCnews.go.com är inte en fake story, vilket framkommer genom NewsVoice faktagranskning. Domänen ABCnews.go.com ska inte blandas ihop med fake-domänen abcnews.com.co.

Washington Post varnar i artikeln: “The Fact Checker’s guide for detecting fake news”:

“There’s ABC News, the television network, with the Web address of abcnews.go.com. And there’s ABC News, the fake news website, with the Web address of abcnews.com.co. The use of “.co” at the end of the URL is a strong clue you are looking at a fake news website.”

Artikeln om de vaccinskapade utbrotten i Afrika är dock publicerad på den äkta domänen ABCnews.go.com.

Text: Torbjörn Sassersson


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq