Replik: Expressens beundrande idolporträtt av Johan Rockström

publicerad 15 september 2020
- Tege Tornvall
Tege Tornvall (privat foto) och Johan Rockström (foto: Frankie Fouganthin, licens: Wikimedia, CC BY-SA 4.0): Montage: NewsVoice
Tege Tornvall (privat foto) och Johan Rockström (foto: Frankie Fouganthin, licens: Wikimedia, CC BY-SA 4.0): Montage: NewsVoice
Bild: Tege Tornvall (privat foto) och Johan Rockström (foto: Frankie Fouganthin, licens: Wikimedia, CC BY-SA 4.0): Montage: NewsVoice

DEBATT. Expressens klimatreporter Karin Sörbring har höga tankar om miljöprofessorn Johan Rockström. Dessa luftade hon i en beundrande intervju i söndags den 13:e september. Där kallades Rockström ”en av världens främsta miljö- och klimatforskare”.

Agronomen (jordbruk) Johan Rockström doktorerade 1997 på en avhandling om vattenförsörjning i Saharas södra gränsområde Sahel. Han är också medförfattare till avhandlingar om fosfor som gödningsämne, vattenhushållning i tropikerna samt hälsosamma livsmedel.

Dessa angelägna ämnen är dock knappast klimatforskning. Sådan omfattar bl. a. atmosfärfysik, solforskning, oceanografi, geologi, geofysik, paleontologi (om utdöda växter och djur), tektonik (om jordskorpan), seismik (om jordbävningar), vulkanism, basvetenskaperna fysik och kemi samt stödvetenskapen matematik.

Rockström bekymrar sig för att atmosfären globalt kan komma att värmas mer än två grader sedan 1800-talets slut. Han menar att det kan leda till fortsatt uppvärmning, driven av att människan tillför mer koldioxid till atmosfären, men han nämner inte att denna uppvärmning är en välkommen återhämtning från Lilla Istidens periodvisa kyla med missväxt, nöd och svält.


Agronomen Rockström förbigår också att koldioxid är växtlighetens livsnödvändiga näring och genom fotosyntes ger atmosfären dess lika livsnödvändiga syre.


Rockström krigar mot grundämnet kol…

Inte heller nämner han att tidigare perioder i Jordens historia varit flera grader varmare och haft rikare växt- och djurliv och flera gånger högre halt av koldioxid än nu. Vi får inte veta att atmosfärens nuvarande CO2-halt är historiskt låg trots sena tiders marginella ökning.

Rockström varnar för smältande havsisar i Arktis och Antarktis och vill få oss att tro att landisarna på Grönland och i Antarktis är på väg att smälta bort, men på deras isvidder är årsmedeltemperaturen från 20-30 till under 50 minusgrader. Återvändande forskare finner sina läger täckta med is och snö.

Landisarna växer med nederbörd. Sommartid smälter de i ytterkanterna och släpper ifrån sig isberg mot varmare vatten. Landisarna började bildas för 1,5 miljoner år sedan (Grönland) och 34 miljoner år tillbaka (Antarktis).

Längs Grönlands sydöstkust och Antarktis’ västkust värms vattnet underifrån av vulkanism och sprickor i havsbottnen Men inte heller det nämner professorn.

Expressens klimatreporter ifrågasatte inget. I stället skrev hon ett sannskyldigt idolporträtt av en agronom, som framställs som klimatexpert. Som sådan för Rockström krig mot grundämnet kol, som är bas för allt liv på Jorden.

Text: Tege Tornvall, nätverket Klimatsans


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • Hej Tege Tornvall, hur ser du på de vilda bränder som håller på att göra livet outhärdligt i Californien? Antar att du kommer att svara att det beror på att skogarna inte är rensade och att det är rena tillfälligheter som gör att det brinner i Californien, år ut och år in., och att det har hänt förr? Du och en del andra förnekar att människan medverkar till för mycket och obalanserat utsläpp av CO2 som i sin tur får till konsekvens och har en kaotisk påverkan på klimatet,.De flesta är nog eniga om att extrema vädersituatioer påverkas av accelererade utsläpp av CO2 och att det är anledningen att livet i Californien är hotat. det kallas för klimatkaos och kan ha dödliga konsekvenser. Skulle vara bra om du ville ta till dig vad som är mitt framför ögonen på dig. Du l har säkerrt läst på de vetenskapliga rapporter som mäter isarna under och över vattnet, och du låter inte dig påverkas utan fortsätter hävda att allt står jättebra till vid polerna och att glaciärerna smälter inte. Dina påståenden är i högsta grad verkligen ifrågasatta. Tycker tyvärr inte att du är särskilt seriös, även om jag naturligtvis respekterar din uppfattning, men det är bara en uppfattning som har lite stöd av klimatforskare som är ute på fältet., i verkligheten.
  Vill bara tillägga att jag vet att CO2 hjälper växtlighet men det är ett argument som är minst sagt lite utslitet.
  Till dig Mats Jangdal , om det vore så enkelt att vi som bekymrar oss om hur våra barn och barnbarn kommer att behöva lida av konsekvenserna av klimatförändring, skulle vara alarmister, del av en religiös rörelse av oljemiljardärer och bankirer… . vill jag bara säga ;De flesta av oss är helt normala , pålästa självständigt tänkande människor som överhuvudtaget inte har att göra med en global grupp av biljardärer som vill förstöra samhället genom att hitta på klimatförämdring som inte existerar. Lite långsökt …Samhällsförstörelsen uppstår av av brist på dialog och när människor känner sig rädda , deras existens står på spel och när deras miljö är hotad.Med vänliga hälsningar Kerstin

  • Jag är inte Tege Tornvall men tänker svara på din fråga ändå. För det första vill jag säga att klimatrörelsen har sin grund i och är sponsrad av bla Rockefeller Foundation och George Soros alltså två de globala intressenas förgrundsfigurer. Jacob Nordangård visar det i boken “Rockefeller en klimatsmart historia” han har en blogg också. Se gärna Elsa Widdings serie på Youtube om klimatet, Klimatkarusellen. Hon använder sig mindre av känsloargument och mer av fakta för att diskutera de teorier som ligger till grund för koldioxid hypotesen och teorin om den globala uppvärmningen. Hon visar också på den klimathistoria man känner till och den tycker jag ofta glöms bort i den offentliga “debatten” (egentligen propagandan). Klimatfrågan har blivit väldigt politisk och aktivistisk och väldigt lite vetenskaplig tyvärr. Uppvärmningen ses av alarmisterna som bara beroende på mänskliga koldioxidutsläpp trots att vi haft stora variationer i klimat i jordens tidigare historia före människan. Och den största uppvärmningen sen “lilla Istiden” som tog slut sent 1800-tal skedde i slutet av 1800 och början av 1900-talet då co2 halterna inte hunnit stiga så mycket. Nu under corona krisen har co2 värdena fortsatt att stiga så att det har med människans utsläpp att göra verkar inte riktigt troligt. Sen att man inte alls tar med solens påverkan är ju bara helt absurt. Vi vet inte ens riktigt hur solen fungerar idag. Tror det finns massor med påverkan därifrån som vi inte kan mäta eller begriper ännu. Vet att jag läst att man sett att andra planeter i solsystemet har värmts upp också så det kanske är något som händer i hela vårt solsystem vad vet jag. Troligast är ju ändå att vi går mot en ny istid om man ser till historiken.

   Nej klimatfrågan tjänar andra syften än att rädda världen tror jag. Samma intressen dvs “storbolagsägare” “globalister”, “deep state”, eliten kalla de vad du vill men det är deras agenda och deras intressen som klimatfrågan används till att tillvarata och genomföra. Precis som det är med den här sk pandemin tror jag.

   Om bränderna så visar statistik att det brinner mindre arealer nu än förr men kanske någon förändring bara senaste åren. Däremot verkar det brinna närmare tätort nu man kan fråga sig varför. Frågan om bränder används direkt som ett slagträ av klimatalarmisterna och den är effektiv för den väcker starka känslor. Men den är lite mer komplicerad än att man bara kan skylla på uppvärmningen. Markvård är en anledning eller brist på sådan egentligen. Och det gäller både Australien och Kalifornien. På båda platserna har man också tagit folk som anlagt bränder. Finns rapporter om det men nog inte så mycket i svensk media som är väldigt aktivistisk i sin rapportering och själva också medger det. Man rapporterar inte objektivt alls längre. Det är ett informationskrig vi blir utsatta för det är svårt att avgöra vad som är sant och inte idag.

  • Argumentet växternas livsnödvändiga näring är inte mindre sant för att det är “utslitet”. Argumentet att mer koldioxid från mänsklig verksamhet skulle hota klimatet är utslitet till leda men upprepas ändå – trots att den inte stämmer!

   Här några stycken ur min senaste text>:

   Växlar gör däremot Solens magnetiska aktivitet. USA:s rymdorgan NASA har registrerat 25 procent minskad solvind och kraftigt ökad kosmisk instrålning i atmosfären. Det ger fler moln och mer nederbörd med fler mikropartiklar för vattenånga att kondensera på.

   NASA konstaterar att atmosfären krymper när det blir kallare. Då blir det trängre för de snabba jetvindar, som på en dryg mils höjd driver vädersystem från väster till öster. Det får jetvindarna att gå i bukter norr- eller söderut på båda halvkloten.

   Just detta händer nu, när Solen åter är lika passiv som under Lilla Istidens kalla perioder. Vi får återkommande ovanligt varmt eller kallt väder. Sådant väder kan ibland stanna veckovis. Det kan orsaka dels torka med risk för bränder, dels oro i atmosfären med oväder och starka vindar och dels ovanlig kyla och snöfall.

  • Kerstin, jag har barn och barn. Det bekymmer jag har för deras del är en värld som styrs av inbillning om en kommande klimatkatastrof.
   Alarmisternas rädsla är inte bevis nog för någon klimatpolitik alls.
   Att ni som tycker ni är normala kanske också är det i andra frågor, gör dock inte att ni undgår att ryckas med och bli lurade av dem som bekostar klimathotskampanjens centrala administration.
   Ni är inte så pålästa som du tror. Har du läst Donna laFramboise bok The delinquent teenager who was mistaken for the world’s top climate science expert? Eller Watermelons – How Environmentalists are Killing the Planet, Destroying the Economy and Stealing Your Children’s Future, av James Delingpole? Finns en uppföljare också.
   Har du läst någon av de svenska böckerna Klimatkarusellen av Elsa Widding, Falskt Alarm av Gösta Pettersson, Rockefeller – en klimatsmart historia av Jacob Nordangård?
   Har du läst någon av de hundratals rapporter som tydligt visar att klimatalarmisternas teorier inte går ihop med observerad fakta?
   Har du tagit till dig något av alla de avslöjanden om forskningsfusk som klimatalarmisterna gjort sig skyldiga till?
   Har du läst Jean-Baptiste Joseph Fourier på originalspråket franska? Det har jag. Han brukar tillskrivas vara den första som pekade på växthuseffekten. I verkligheten tog han avstånd från alla sådana liknelser och menade att för att den liknelsen skulle vara giltig måste atmosfären någonstans över gå i fast fas, vilket den inte gör.
   Har du koll på att John Tyndalls experiment med IR-absorption i gaser har avfärdats i ett nyare norsk experiment, liksom i ett annat schweiziskt?
   Har du koll på att Svante Arrhenius inte experimenterade, utan endast gjorde beräkningar på växthuseffekten 1896? Att Knut Ångström visade år 1900 att han hade räknat fel? Att Arrhenius korrigerade beräkningarna 1906, vilket i princip utraderade uppvärmningseffekten, men han konstaterade besviket att det varit bra om klimatet blivit lite varmare?
   Att människor som vill styra och kontrolera världen hittar på lögner som gör deras jobb lättare, är inte långsökt. Det är standard genom historien.
   Medströmsmedia hjälper dem med detta, i stor utsträckning för att dessa människor också äger MSM och tvingar dem att marknadsföra klimathotet samt undanhålla sådana saker som exempelvis det jag redovisat ovan.

   Du har hellt rätt i att:
   “…Samhällsförstörelsen uppstår av av brist på dialog och när människor känner sig rädda , deras existens står på spel …”

   Så sluta vara rädd, börja motståndskampen!

   MVH, Mats

 • En mycket bra artikel för att balansera Expressens idolporträtt på en falsk profet!
  Klimathotet är en alarmistisk religiös rörelse sponsrad av oljemiljardärer och bankirer som vill skärpa sitt grepp om världens ekonomier och göra sig oberoende av demokratiska nationer och folkens vilja.
  De som kolporterar denna villfarelse gör sig själva till nyttiga idioter i NWO och globalismens tjänst.
  Vi måste få stopp på denna samhällsförstörelse!

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *