Ny studie: Munskydd inte effektivt som skydd mot Covid-19

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 18 november 2020
- NewsVoice redaktion
Munskydd inte effektivt mot Covid19, enligt dansk studie. Foto: Juraj Varga Licens. Pixabay.com

FORSKNING. En ny och stor dansk studie publicerad på Annals of Internal Medicine visar att munskydd inte är effektivt för att förhindra smittspridning av viruset SARS-Cov-2 som ger sjukdomen Covid-19. Munskydd ger i bästa fall ett skydd på endast 15–20%.

Text: NewsVoice, artikeln är uppdaterad kl 20:14 | Munskydd inte effektivt mot Covid19, enligt dansk studie. Foto: Juraj Varga Licens. Pixabay.com

Två grupper undersöktes i studien. Den ena bar munskydd medan en andra kontrollgrupp inte bar munskydd. Forskarna undersökte om personerna som hade munskydd själva var skyddade mot viruset, men inte om de skyddade andra från att smittas.

Under perioden april-maj 2020 deltog över 6000 personer i försöket. I gruppen utan munskydd fick 2,1% av deltagarna Covid-19 medan 1,8% av deltagarna med munskydd fick Covid-19.

Forskarna menar att skillnaden mellan antal smittade, med respektive utan munskydd, inte är tillräckligt stor för att det ska vara möjligt att dra slutsatsen att munskydd skyddar mot covid-19.

Det förväntade utfallet var en halveringen av smittorisken medan resultatet istället visar på ett skydd motsvarade endast 15–20%.

Studien visade inte någon effekt av att bära munskydd i situationer där det inte är möjligt att hålla de sociala avstånden som krävs, men det går inte heller att konstatera att munskydd saknar betydelse, skriver forskarna.

Text: NewsVoice, artikeln är uppdaterad kl 20:14

Källa och relaterat


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • Skyddseffekten mellan 1,8 och 2,1 är 0,3 procent, inte 15-20% (relativ och falsk skyddseffekt).
  Läkemedelsindustrin älskar relativa tal då det visar en mycket större effekt.
  Procent måste alltid anges i procent av vad.

 • Slutsatsen av studien är alltså att om det känns bättre att ha munskydd så är det rimligt ha det själv. Men känns det sämre att munskydd så finns det ingen anledning att ha det. Inte ens för att tillfredsställa nojan hos dem som är rädda.

 • En hård lockdown hade varit motiverad om vi hade haft en kraftig eller katastrofal ökning av dödsfall, men någon sådan har vi inte sett till ännu.

  Den nya trenden verkar vara att media till varje pris medvetet skall vilseleda folket och genom detta skapa oro, rädsla, konflikter och kaos. Människor dör av det nya skräckviruset, presidenter utses och äldre sprider smitta under dagtid och ungdomarna efter 22:30. etc.

  Självklart så sprider sig smitta i dessa tider, vilket är fullständigt normalt. Men att ta beslut om en lockdown, en total nedstängning, för att ett stort antal har förkylningssymptom är inte ekonomiskt försvarbart.

  Det går att skydda våra äldre, de som har flertalet andra sjukdomar och redan nedsatt immunförsvar på ett mycket bättre sätt än vad som har gjorts hittills. Istället för att kompensera storföretag så kunde pengarna satsats på fler sjukhussängar, mer personal och behandlande läkemedel. Något Kina verkar ha lyckats med.

  Kristallkulor verkar ha blivit populära igen. Nu varnas det redan för tredje vågen, nästa nya pandemivirus, nya vaccin som kan fungera beroende på individens respons samt obligatoriskt användande av munskydd, trots vaccin för resten av vår livstid.

  Lite långt inlägg kanske men jag tror inte att munskydds vara eller icke vara kommer att utgöra någon större skillnad för vilket elitens nästa drag kommer att bli.

  • En bra sammanställning med data från Intensivvårdsregistret data på dödsfall och “fall” (positiva test). Det är med de som bakgrund väldigt svårt att se hur man kan motivera hårdare tag nu.

 • Ole Dammegård introducerade en mycket passande term när han höll tal i Kungsträdgården den 31 oktober (där läkare och frihetskämpar från hela Europa samlats för att protestera mot corona-spektaklet):

  AVMASKNING!

  Och vi ska avmaska de maskerade makt-ätna i marionett-kabinettet!

 • Paradoxalt nog kan studiens resultat missbrukas för att argumentera för hård lockdown, eftersom munskydd är så dåliga. Nu riskerar Sverige att drabbas av sträng lockdown. Se även trenden i rubriksättningen i massmedierna, Sverige har misslyckats, Sverige vaknar till sans etc.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *