Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

34%

34.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera. Uppd. 19/4 kl 01:30.

Alternativmedia behöver en person som kan slåss för våra rättigheter

publicerad 28 december 2020
- Gästskribent
MPRT (mediemyndighet). Originalfoto: Corina Rainer. Licens: Unsplash.com. Montage: NewsVoice
MPRT (mediemyndighet). Originalfoto: Corina Rainer. Licens: Unsplash.com. Montage: NewsVoice
Temabild: MPRT (mediemyndighet). Originalfoto: Corina Rainer. Licens: Unsplash.com. Montage: NewsVoice

GRANSKNING & DEBATT. Den 2 och 7 december hade Kristoffer Löfblad med Sverigedemokraterna (SD) ett stort ansvar. Han var med i mediestödsnämnden och fördelade nästan en miljard svenska skattekronor i totalt 266 bidragsärenden. Ett av ärendena rörde NewsVoice. Inte i ett enda fall opponerande han sig eller noterade en avvikande uppfattning gentemot myndighetens handläggare. Detta trots att han hade förhandsinformation om precis allt som Myndigheten för Press, Radio och TV (MPRT) förväntades göra.

Bidragen eller stöden som MPRT delar ut är inte ett skämt. Det är inte ens ett stöd i många fall. MPRT bär upp runt 75 procent av kostnaderna för 40 tidningar sedan 1980-talet. Det är en myndighet som beslutar om vilka av dessa som skall gå i konkurs. Det är en komplicerad och snårig uppgift att hamna rätt, speciellt när man inte har läst på mycket och “killgissar” på mötena.

Denna artikel sammanfattar de ärenden som Kristoffer Löfblad godkände trots att han hade förhandsinformation om i princip allt.

Blankspot Project

Brit Stakston som själv sitter i nämnden fick vara med och fatta beslut i ärendet gällande Samhällsnytt trots att hon uppenbarligen var jävig. Nättidningen hade tidigare avslöjat omfattande och slutgiltigt bevisat fusk av henne i ansökningar om mediestöd. Trots detta fick hon sitta med och fatta beslut i 265 ärenden och belönades, i strid mot all rim och reson, av de andra i nämnden med 321.000 kronor i redaktionsstöd.

Tempus och Tricordia-härvan

Trots pågående utredningar hos Revisorsinspektionen och Ekobrottsmyndigheten och explosiva avslöjanden godkände han Tempus för slutgiltigt driftstöd för 2020. Löfblad hade innan detta läst alla artiklar i ärendet på Samhällsnytts hemsida och dessutom fått information via textmeddelande om MPRT:s kontroversiella planer på att genomföra en räddningsaktion i strid mot gällande lagstiftning.

Löfblad missade “barnporrproducenten”

Även Dalabydgen, Sörmlandsbygden och Länsposten (Sveagruppen) som ägs av B. Pettersson och tidigare exponerats för att ha använt medel till en bolagsplundring fick hela sex ärenden gummistämplade av Löfblad. Tre för redaktionsstöd och tre för slutgiltigt driftstöd. Att ägaren med sina bedrägerier är skyldig MPRT runt tolv miljoner kronor var tydligen inte något att opponera sig emot.

Nya Dagbladet underkänns med undermålig förklaring

Kristoffer Löfblad var även med och avslog Nya Dagbladets ansökan om redaktionsstöd eftersom han trodde att det var en ideell förening som inte kunde söka stödet. Att Löfblad fått för sig att en tidning lagt flera veckor med utgåvoprotokoll, bokföringsexperter och revisor utan att kunna söka stödet drar en skam över hela SD.

Paragraf 9a som tidningen underkändes på är helt unik. Det finns inte en enda tidning i svensk historia som nekats stöd med en liknande motivering. MPRT påstod att Nya Dagbladet inte hade ett “behov av ekonomiskt stöd” helt utan att kunna motivera detta.

NewsVoice kallas för fiktion

NewsVoice underkändes också av Löfblad, men nu med stöd i paragraf 2. I detta fall var det inte ens föreskrifterna som användes utan hela syftet med mediestödet – en anledning som inte heller använts i myndighetens 45-åriga historia. MPRT bestämde sig helt enkelt för att punktmarkera oss och sen döma ut materialet i sin helhet som “låg kvalitet” samtidigt som de påtvingade flera exempel på olaglig ämnescensur.

Samtidigt har Kristoffer Löfblad godkänt skvallertidningar över hela landet som knappt innehåller en enda nyhetsförmedling.

Nu när SD har kommit in i maktens korridorer får ni skärpa er. Att sätta en person som Kristoffer Löfblad att dela ut en miljard om året till svenska medier går inte. Det är en miljö som styrs och övervakas av Sveriges värsta lobbyister på Tidningsutgivarna (TU), personer som samtidigt aktivt stänger ner alternativmedier. Nu är det armbågar som gäller. Nu får ni ta dusterna för att komma in i värmen som ni så gärna vill. Alternativmedia behöver en person som kan slåss för vår rätt.

Eller så gör som ni brukar – låt honom sitta kvar nästa vända och vänta på att alla alternativmedier helt vänder er ryggen precis som systemmedia. Väljer ni den vägen se till att Kristoffer Löfblad skriver ut Tempus och Tricordias årsredovisningar och letar upp en enda person på MPRT som kan förklara dem. Det kan kan han nämligen inte. Vi har försökt flera gånger.

Text: Anders Gustafsson


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq