Bulletins Tino Sanandaji ställer fuldiagnos på SwebbTV

publicerad 3 januari 2021
- Anders Gustafsson
Tino Sanandaji, Mikael Willgert och Anders-Gustafsson.
Tino Sanandaji, Mikael Willgert och Anders Gustafsson.

REPLIK. Tino Sanandaji är en viktig röst i etern, men inte precis en ”faktakollare” du kan lita på. Han är initiativtagaren till den nya oberoende dagstidningen Bulletin, men han skyddar inte din yttrandefrihet och diversifierade perspektiv. Om du gillar SwebbTV har du problem med psyket, anser Sanandaji. Du är ett hjälplöst barn som behöver Sanandaji när du ska fatta beslut om vad och vilka du ska ignorera. Det skriver Anders Gustafsson i en replik till Sanandajis nedsättande skriverier i sociala medier om SwebbTV.

Tino Sanandaji: SwebbTV är en kanal med konspirationsteorier

Tino Sanandaji berättar för oss i en serie inlägg på Facebook att SwebbTV är en “konspiratorisk sida”. Ni vet som när Cassius snackade ihop sig med några andra för att mörda Julius Caesar. Som bevis på detta tycker förmodligen Sanandaji att Sjunnessons avhopp för tre år sen styrker hans teser. I ett annat inlägg tar han fäste på Magnus Stenlund som medverkat i SwebbTV i drygt en månad. Det finns i Sanandajis värld en stor grupp konspirationsteoretiker som kanalägaren Mikael Willgert omger sig med. De är alla tokiga: Janouch, Matikainen och Berglund.

Det mest troliga är dock att den pragmatiska Willgert med en utbildning i teknisk fysik från KTH har lindat in sitt kranium i bestruken hushållsaluminium och hittat på alla galenskaper helt själv, men det skulle givetvis vara en mer koncentrerad konspiration.

Du som tittar på SwebbTV har problem med psyket

Inte nog med ett Sanandaji tycker att SwebbTV:s tittare har psykiska problem. Själva kanalen är också ansvarig för vad “tittarna” skriver på sociala medier.

Tino Sanandaji på Facebook.
Tino Sanandaji tror att SwebbTV:s läsare är galna.

Fast det gäller givetvis inte hans egen hårt sanerade miljö.

Har SwebbTV:s tittare har psykiska problem?
Tino Sanandaji anser att SwebbTV:s tittare har psykiska problem och just därför gillar programmen.

Utöver att Sanandaji inte har en utbildning inom teknisk fysik har han inte heller en utbildning inom psykologi. Han kommer därför till slutsatsen att ni som har kollat på intervjun med Leif Östling nu tillhör en skara som “av psykologiska skäl älskar konspirationstänk”, inte just för att du tittat på ett specifikt avsnitt utan för att det finns program som ni kanske inte har sett.

Att bara kika på intervjun med Chris Forsne och undvika allt annat räcker inte för ett undantag – ett av 700 program är slutgiltigt bevis på en psykologisk störning. Bara ett litet snabbtitt över någons axel och du kan skuldbeläggas för allt SwebbTV:s innehåll. Sanandaji tittade själv precis så länge han behövde för att inte bli inkluderad i den stora gruppen av psykfall som även beter sig som en sekt, enligt honom.

Är SwebbTV en sekt?
Tino Sanandaji anser att SwebbTVs tittar beter sig som en sekt.

Bulletin inte först med nyheten

När Sanandaji skrev sitt fisförnäma inlägg hade NewsVoice redan skrivit om SwebbTV:s nedstängning och dessutom gjort en 65 minuter lång intervju som publicerades i textform. Även Fria Tider hade skrivit en artikel som innehöll en intervju med Willgert. DN hade skrivit en artikel med falsk information som NewsVoice hade ifrågasatt i ytterligare en artikel. Nya Dagbladet, Nyheter Idag och Samhällsnytt hade också skrivit artiklar med väldigt stor spridning.

“Faktagranskaren” Tino Sanandaji skriver därför att de “enda tidningar som överhuvudtaget rapporterat händelsen” är Bulletin och den vänsterfeministiska dagstidningen ETC. Eftersom Sanandajis läsare är kunniga och inte knäppgökar som SwebbTV:s tittare hittar de en länk till Epoch Times som han infogar i sitt inlägg och som därmed är fullständigt.

Är alternativmedia ens tidningar?
Tino Sanandaji anser inte att alternativmedia är tidningar.

“Tino Sanandaji-fakta”

“Sanandaji-fakta” har därmed författats och styrkts av ett nyktert sällskap. Sanandaji är trots allt, precis som Oden, mycket vis, men halvt blind. Hans tvåögda SD-boomers hjälper honom dock samtidigt som förnedringspiskan viner runt deras huvuden.

Just nu har Bulletins artikel om nedstängningen inte i närheten av de 24 000 reaktioner som NewsVoice har på Facebook. Detta trots att Sanandajis Bulletin var “först att skriva om det”, fem dagar efter NewsVoice.

Bokus är en konspirationsteoretisk bokhandel

Tino Sanandaji är inte sen med att förklara alla anledningar till varför SwebbTV:s yttrandefrihet är konspirationsteori. Det mest slagkraftiga argument han har är att folk som skriver böcker också tillhandahåller en “synopsis”.

Tino Sanandaji bokus
Tino Sanandaji anser att Bokus är en konspirerande bokhandel.

På Bokus och SwebbTV:s hemsidor står det att en bok om Palme är “seriös faktagranskning”. Sanandaji blir då jättearg och skäller likt en persisk hund att de *säljer* folliehatsboken [sic] på sin hemsida och marknadsför den aktivt.

Tino Sanandaji på Facebook.
Tino Sanandaji glömmer att faktagranska sina påståenden.

Tino Sanandaji menar också att han inte alls vill stänga ner alternativmedier. Han vill bara övertyga sina läsare om att de inte finns, själv låtsas han som om att de inte finns, han förtalar dem och sprida felaktig information så att de blir nedstängda.

Det var ju trots allt inte organiserat förtal om ”vit makt” från Expo som fick det att hända med full uppbackning från de medier som Sanandaji själv tror att han tillhör. Det var inte heller på grund av inblandning från Regeringen. Sanandaji anför istället att det var det nya viruset som de feltalade om.

Är du fortfarande inte övertygad om att Tino Sanandaji har rätt?

Behöver Tino Sanandaji en psykiatrisk utvärdering?

Tino Sanandaji på Facebook.
Tino Sanandaji tycker att man är samma sak som sina intervjuobjekt.

Tino Sanandaji verkar anse att blott intervjua en annan person som har sensationell information gör intervjuaren till en konspirationsteoretiker om informationen, enligt honom, kan anses vara “en påvisbar galen teori”.

Problemet är att Sanandaji verkar vara en överkänslig person som snabbt går in i en reaktion på obehagliga fakta utanför hans egen filterbubbla. Han verkar vara så snabb i sin motreaktion att hans mentala kapacitet kanske borde bli föremål för en psykiatrisk utvärdering. Bör Sanandaji ha en diagnos?

Text: Anders Gustafsson

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq