Blir Tusenmannamarschen 6 mars 2021 laglig? Det beror på varför du står på en offentlig plats

publicerad 28 februari 2021
- av Gästskribent
Demonstration. Foto: Eugenio Marongiu. Licens: Mostphotos.se

OPINION. Beroende på hur man tolkar svensk lag så kan den vara olaglig. Vi har en grundlagsskyddad rättighet att få samlas och uttrycka våra åsikter. Denna lag inskränks genom andra lagar – nu senast genom den tillfälliga pandemilagen.

Text: Filip Sjöström | Demonstration. Foto: Eugenio Marongiu. Licens: Mostphotos.se

Filip Sjöström, eget verk, 2021
Filip Sjöström, eget verk, 2021

Allt handlar om hur svensk lag ska tolkas. När jag anordnar Tusenmannamarschen väljer jag inte att ta diskussionen inom svensk lag utan hänvisa till min rättighet som människa att få vara fri och samlas med andra människor – om det inte skadar någon annan. Vi skadar ingen annan genom att göra det – därav är det moraliskt korrekt. Att genomföra de restriktioner som regeringen nu genomför är inte moraliskt korrekt eftersom det skadar väldigt många människor.

Har jag sökt tillstånd för Tusenmannamarschen?

Nej. Att söka tillstånd (och få ett garanterat avslag) hade inneburit att vi försöker vara en del av det korrupta system som nu plågar vårt land. Vi behöver återta våra grundläggande rättigheter som människor. Vi föds som fria människor men tvingas vara en del av ett system. Om systemet sviker oss behöver vi sätta ner foten och visa att vi inte går med på det.

Hur ska vi hantera polisen?

Polisen arbetar för folket. Sveriges poliser är rädda, rädda för att göra fel, och sitter i kläm i ett dåligt fungerande system. Vi behöver hjälpa poliserna att göra det som är rätt, att följa sin moraliska kompass. Alla poliser har ett personligt ansvar att göra det som är rätt. Om en polis inte gör det som är rätt kan vi använda lagen emot denna polis och anmäla denne.

Om vi kommunicerar med polisen, visar dem respekt och gör det som är rätt kommer vi att vinna deras förstående och respekt. Om vi går in i rädsla, försvar eller kanske till och med attack kommer polisen göra det samma och vi kan få ett oönskat händelseförlopp.

Kommer du att få böter?

Tusenmannamarschen den 6 mars 2021
Tusenmannamarschen den 6 mars 2021

Polisen har rätt att utfärda böter för offentliga folksamlingar enligt den nystiftade pandemilagen. Bötesbeloppet är vad jag förstått satt till 2000 kr för privatpersoner.

Det viktiga här är att ställa sig frågan: Är det rätt att ge någon 2000 kr i böter för att samlas på en allmän plats? Nej det är det inte. Det är absurt. Det finns några alternativ i hur vi kan hantera detta:

 1. Du betalar böterna med stolthet och tänker att ”2000 kr är billigt för att få stå upp för friheten”. Genom att göra det visar du vägen för andra att göra det som är rätt. Du kommer att bli belönad för detta.
 2. Du vägrar att betala böterna och får hjälp av mig och mitt nätverk att överklaga och driva detta i domstol.
 3. Vi genomför en Swish-kampanj där vi samlar in pengar och hjälper dig att betala dina böter

Det viktigaste är att inte en enda människa som kommer till Medborgarplatsen den 6:e mars ska vara rädd för varken polisen eller för att få böter. Vi löser det här tillsammans.

Ska vi gruppera oss i grupper om 8?

Nej. Återigen skulle det innebär att vi rättar oss eftersom ett system som vi inte längre känner förtroende för. Vi kommer inte att följa en massa lagar som skapats utifrån en pandemi som i min mening inte existerar. Vi har makten över situationen, inte polisen. Vi styr vad som sker, inte polisen. Vi är i kontroll, inte polisen.

Syftet med tusenmannamarschen är att vi ska komma samman, stå enade och skapa en positiv kraft. Gruppering i grupper om 8 motverkar det syftet.

Text: Filip Sjöström


Så här kan du stötta Newsvoice

 • Hej kan inte vara med jag har ingen mojlighet po grundutav transport medel sitter i en revsax eckliga regering fy satan vilket land sverige har blivit diktatur jag skiter i att anvenda munskydd jag brukar hona och skratta ot dom som anvender munkavel ner jag gor och handlar det finns inget som heter korona det er bara ett styrmedel.vi som inte kan po grundutav att vi inte kan ta oss till platsen skulle inte ni kunna spela in och sedan tuba upp det. so vi andra kan fo se det .hela marchen fron borgan till slutet . tenk ni att hela verlden skulle se det det skulle bli en sensation utan dess like tro mig.hella denna regering och riksdag ska bort och stellas infor en krigstribunal och dumas till livstid .

 • En god ide??
  Alla har olika budskap (halsduk med sitt lags embem, kartong med ett budskap, ingenting etc)
  Alla går tillsammans (inga grupper om 8)
  ALLA sjunger nationalsången HÖGT

  Detta skulle SYMBOLISERA rätten att få uttrycka OLIKA åsikter, utan att direkt uttrycka med ett enhetligt budskap.

  Vad tror ni om detta?

 • Är det en bra idé att komma med sitt spädbarn? Vad tycker ni? Vill jätte gärna komma för att stå upp för friheten!

 • Jag och min fru kommer till Medborgarplatsen på lördag. Detta vansinne måste få ett slut.
  Uppmanar alla som kan att mötas där, visa vår frustration och vår avsky mot detta globala brott och få känna en smula hopp om mänskligheten…tillsammans med våra medmänniskor .

  Vi ses på lördag : ).

 • Härligt.
  Kan tyvärr inte vara med men skulle gärna vilja swisha en slant som uppmuntran eller nåt.
  Säkert finns några kostnader för arrangemanget.
  Kan du förmedla Torbjörn. Du har min mailadress.
  Kanske finns det fler som känner samma…

  LeifB

 • Folksamlingar av detta slag, där man ska bära mask dessutom(!) drar till sig våldbenägna bråkstakar vars illdåd kommer att dominera media dagen efter, inte bara i svenska media. De värsta kan mycket väl ha hyrts in för att misskreditera demonstrationen. Det tycks vara vanligt…
  Kan man tänka sig att varje demonstrant uppmanas att ingripa kolektivt och omedelbart då någon spårar ur?

 • Ulf Kristersson har inget särskilt ansvar framför någon annan av banditerna, du Samuel tycks tro att Moderaterna har något särskilt ansvar.

  När skall det gå upp för dig att Moderater bara är en sämre version av Socialdemokratin??

  Släpp sargen Samuel och kill your darlings snabbt som fan, du behöver inse realiteter och inte längre hoppas att falskhetens apostlar i form av Moderater skall frälsa oss från onda för att prata nyandlighetens språk.

  • Det hindrar ju inte att man avslöjar deras uselhet för så många som möjligt.
   Jag tror ändå på mitt/vårt SVERIGE utan socialism. Därför lever jag.

   • Moderaterna är en del av den socialism du vill ha bort.

    Kristersson har nyligen avvärjt det interna kuppförsök han var på väg att bli utsatt för under ledning av AKB.

    Jag slår vad om att Kristersson ler i mjugg nu när Ebba Bush är utsatt för ett veritabelt sossedrev.

    KD:s siffror går snart under 4 % spärren och då ger det honom och Moderaterna anledning att söka samarbete med Sossarna istället för med Sverigedemokraterna.

    Nån som törs sätta en guldtia emot på att Kristersson med KD borta från scenen söker samarbete med Sossarna???

 • Kan ingen få Ulf Kristersson att förklara varför han spelar under täcket med ”Löfvensocialisterna”?
  Han skall ju ”avpollettera” dem, förpassa till historiens sophög.

 • Filip min vän, du skall ha all heder för ditt initiativ. Hoppas att flera tusen människor övervinner sin rädsla och sin likgiltighet och ställer upp på detta.

  Dit resonemang om polisen haltar en del, du är på ungdomars vis en smula naiv, men när den smärtan från första den batongchocken signerad svensk polis släppt så kommer du att se saken klarare.

  Det finns tyvärr bara ett sätt att komma tillrätta med den nu gällande ordningen, dvs illegala undantagslagar typ Pandemilagen.

  Låt polisen arrestera samtliga om de så vill, men gör inte aktivt motstånd. Lägg er ned på marken och låt er släpas bort. Filma allt och alla.

  När ni konfronteras med böteskrav så vägrar ni konsekvent och drar alla, och jag menar verkligen alla, ärenden till domstol, exakt alla ärenden.

  Då översvämmas såväl polis som domstolar med tusentals ärenden och förlorar ni i tingsrätt så överklaga alla domar till hovrätt och begär prövningstillstånd i HD.

  Använd era lagliga rättigheter att få er sak prövad i domstol, acceptera ALDRIG ett bötesföreläggande.

  Avslutningsvis några ord om svensk polis, de är Europas sämsta poliskår efter det att Dan Eliasson på sossarnas och miljömupparnas order omdanat polisen att bli pk-rännans främsta företrädare.

  Att våga ge sig in i alla No Go Zoner är de för rädda att göra, men att ge sig på svenska medborgare vilka vill ha sin grundlagsbefästa rättigheter intakta, de duger dessa ynkryggar till.

  Hoppas innerligt att vi får se 10.000 deltagare, det skulle visa dessa maktgalna politiker att det är nog nu!!!

  • Du är en klippa, Jan – en förebild för alla Tv-förstörda, ängsliga, egotrippade fortfarande passiva svenskar.

   Om någon kan rycka upp dem från dataspel, pizzor och nöjen så är det du!

   Vi svenskar behöver ta mod till oss och sluta upp med att föda det vilddjur som förstör.
   ALLA rättsinniga, godhjärtade människor behövs.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *