FN frågar unga dataspelare om klimatet

publicerad 9 februari 2021
- Tege Tornvall
Tege Tornvall, eget verk
Tege Tornvall, eget verk
Tege Tornvall, eget verk

KLIMATPOLITIK. En person av 40 som spelar dataspel på mobiltelefoner anser att Jordens klimat befinner sig i ett ”nödläge” och att detta kräver ”politiska krafttag”. Det framgår av svar som FN:s utvecklingsprogram UNDP har fått från 30,7 miljoner tillfrågade dataspelare i en nyligen genomförd global enkät.

Text: Tege Tornvall, nätverket Klimatsans

Av de tillfrågade svarade 1,4 miljoner dataspelare. Det är 4,6%. Men bara 1,22 miljoner svar kunde ställas samman till en rapport. Det var 4% av de tillfrågade. Av dessa svarande ansåg två av tre (64%, 780.000 personer) att det råder klimatnödläge på Jorden. Det var 2,5% av de från början tillfrågade.

De tillfrågade är i sin tur 0,4% av Jordens totala befolkning och drygt 0,5% av den vuxna befolkningen. Enkäten visade alltså att 2,5% av 0,5% (= 0,0125%) av Jordens befolkning anser att klimatnödläge råder, men så presenterar inte FN:s utvecklingsprogram UNDP sin enkät. UNDP påstår tvärtom att enkäten visar att en majoritet av Jordens befolkning tror att klimatet är i ett ”nödläge” och att detta kräver ”politiska krafttag”.

Medverkande är Oxford-universitetets professor Stephen Fisher samt ett antal miljö- och klimatorganisationer. De har utformat enkäten för att ge önskat resultat. De ville via nya kanaler nå en ungdomlig grupp – och samtidigt ge intryck av världsomfattande oro för klimatet.

Passande för detta var unga som spelar datorspel i mobiltelefoner (många högst 14 år gamla). Hur nära verkligheten de lever och tänker var mindre viktigt än att de lätt kan identifieras och nås via modern teknik.

Vad den unga minoritet som ägnar sin tid åt dataspel i mobiltelefoner anser – eller vet – om klimatet är naturligtvis oviktigt, men de kan vara fler än 30,7 miljoner. Bara 4,6% svarade på enkäten. Vad anser de 95,4 % som inte svarade? Tror de inte på larmen? Bryr de sig?

En korrekt enkät gäller ett tillräckligt stort slumpmässigt urval ur en samlad, blandad population, inte en i förväg utvald grupp. En korrekt enkät har också 80-90 procent svarsfrekvens. Redan 30 procent bortfall minskar enkätens värde. Hela 95,4 procent bortfall gör den både värdelös och direkt vilseledande.

Men svenska media har kritiklöst anammat hela enkäten och presenterat den som rena fakta. Det visar på bristande statistiska kunskaper. Det kunde jag konstatera redan för 52-53 år sedan på Journalisthögskolan. Det gäller än mer i dag.

Text: Tege Tornvall, nätverket Klimatsans


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • Bra Tege att du avslöjar dessa domedagsprofeters journalistiska oredighet!
  Det verkar nu som att även miljöoraklet Greta Thunberg fått glorian på sniskan…

  “Greta Thunberg är en vänsterpolitisk marionett och verktyg för den nya världsordningen”

  Greta har gjort bort sig, skickade av misstag ut lista på Twitter över hennes manusskribenter, är nu under utredning för samverkan och konspiration.

  • Ris lr ros till er på newsvocie? Att jordens tempraturer ökar är ett faktum. Åh jag vet att vi födda 80-talet och frammåt kommer få se konsekvenserna. Vad de blir och hur stora de blir återstår och se. Men helt klart måste vi ändra vårt levadssätt. Kommer aldrig kunna leva i detta tempo som vi lever i idag. Varför skulle vi som spelar ha mindre koll? Helt ärligt så är jag mer orolig för dom som hittade internet för sent. Ni vet den där morborn/farbron som skaffa Facebook vid 40-50 års åldern. Tror på det mesta han läser och länkar en massa smörja på facebook som någon ny sannings sägare… Världen är under en förändring på många olika plan. Läsa så mycket ni kan och skaffa er en logisk och sund världsbild så kan vi alla tillsammans gör en förändring när det väl kommer! Ta det mesta med en nypa salt som skrivs, på alla forum och olila nyhetsidor. Kom ihåg att använda ert egna sunda förnuft och ta det lungt!

   • Å, en som inte använder sitt eget namn, beskriver sig som både ung och kunnig, vill att vi som använder eget namn och är både kunniga och erfarna ska lyssna på vad detta misstänkta troll har att säga!
    Wow!

    Uppmaningarna som ges utgör en provkarta på vad förvillare och troll alltid använder. Lyssna till expertis, läs flera källor, tro inte på just det du konstaterat är korrekt, skaffa en sund och logisk världsbild, allt förändras nu i snabb takt så ni stofiler hänger inte med som vi ungdomar, med mera!

    IPCC är inte en vetenskaplig sammanslutning. Det är en politisk organisation bestående av politiker som är för dåliga för att fungera på hemmaplan, tjänstemän med politiskt uppdrag från sina regeringar och även som överrock åt klantpolitikerna som är med, samt aktivister från sockpuppetorganisationer regeringarna godänt.
    Denna grupp ska så förhandla om hur de ska plocka valda delar ur vetenskap, skruva på dess slutsatser så de passar det poltiska syftet och sedan ska detta presenteras för hemmapolitiker och allmänhet med ett krav om tvingande klimatpolitik.

    En tydligare beskrivning än så av hur ett globalt bedrägeri genomförs får man nog aldrig!

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *