Föreningen Humanism och Kunskap värnar om kultur, människa, vetenskap och sanning

NewsVoice är en nättidning som startade 2011. Syftet är att publicera oberoende nyheter, debattartiklar och kommentarer samt analyser.
publicerad 28 februari 2021
- NewsVoice redaktion
HK-veteranerna Börje Peratt, Kersti Wistrand, Carl-Johan Ljungberg och Lisbet Gemzell i entrén på Historiska Museet. Foto: Ritva Peratt
HK-veteranerna Börje Peratt, Kersti Wistrand, Carl-Johan Ljungberg och Lisbet Gemzell i entrén på Historiska Museet. Foto: Ritva Peratt
HK-veteranerna Börje Peratt, Kersti Wistrand, Carl-Johan Ljungberg och Lisbet Gemzell i entrén på Historiska Museet. Foto: Ritva Peratt

KULTUR. Humanism och Kunskap (HK) bildades på initiativ av Börje Peratt, Torbjörn Sassersson och Terry Evans som i slutet av 2011 drog upp riktlinjerna för en verksamhet som skulle sätta genuin humanism och vetenskap på kartan igen.

Som motpol till den utveckling som HK ville se fanns skeptikerföreningen Vetenskap och folkbildning (VoF) och föreningen Humanisterna som kritiserat oliktänkande på gränsen till förföljelse. HK bildades formellt i början på 2012. Ett av de första ställena där föreningen hade möten var på Örtagården vid Östermalmstorg.

Så här uttrycker Carl Johan Ljungberg, en tidig styrelsemedlem, verksamhetens syfte:

“Samtliga hade ett intresse för att återvinna ett öppnare klimat för andlig frihet, vetenskaplig nyfikenhet och hälsofrågor. Vi kom att ingående diskutera hur den ursprungliga humanismens tolerans och öppenhet skulle återvinnas och vi kom att utforma det manifest som skulle ligga till grund för föreningens utåtriktade verksamhet.”

Verksamheten har sedan början letts av en mångsidig Börje Peratt som med outsinlig energi tillsammans med styrelsen arrangerat events, utställningar, resor både inom och utom landet samt många träffar. Det som präglat verksamheten är kulturyttringar som tex vetenskap, hälsa, artikelpublicering, naturlig andlighet och humanism.

I föreningens nättidning har HK:s ordförande Börje Peratt i många granskande artiklar utmanat antihumanismen hydra. Kersti Wistrand har bidragit med över femhundra artiklar med fokus på kunskapsbildning om ursprungskulturer, kvinnliga perspektiv och psykologi.

HK har gjort två dokumentärer om förföljelsen av dr Erik Enby: Läkaren som vägrade ge upp vilken fått en lång rad internationella priser. Uppföljaren Sista striden hade premiär på Kvinnodagen den 8 mars 2020 på den sista dagen filmer kunde visas på biografer i Sverige innan coronarestriktionerna stängde Sverige, förklarar Carl Johan Ljungberg. Erik Enby kom under 2021 ut med boken: Läkaren som vägrade låta sig tystas.

Humanism och Kunskap har delat ut utmärkelser bla till: Erland Lagerroth, Jan Pilotti, Torbjörn Sassersson, Åsa Simma, Erik Enby, Ursula Flatters och Anna Bornstein. Annika Dahlqvist fick 2020 priset Universal Globe.

Läs en mer rättvis sammanfattning av HK:s första 9-10 år.

Text: NewsVoice

Bildannons för Dieseltrim.se

Så här kan du stötta Newsvoice

 • Jag tror att vi alla blir lurade ibland, exempelvis hyllar ju Trump Clinton 2017.
  https://www.youtube.com/watch?v=4hbWCggw2ss

  Men 2018 lät det annorlunda “Trump to Clinton: ‘You’d be in jail”
  https://www.youtube.com/watch?v=K1Q71k6fmts

  Beträffande Erik Enby belyser han den växande skara seriösa läkare som fråntas legitimation
  medan de värsta avarterna lugnt kan arbeta vidare så länge de är positiva till “medicinerna”
  https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/L0llP9/drogad-stafett-lakare-lopte-amok

  Är det ens sant att Börje Peratt talat väl om GMO?

 • Ja Per det är svårt att se något trovärdigt i Börjes arbete. Men i bland gör han rätt som i Erik Enby fallet, men kommer hela sanningen fram där?

 • Erik, för ovanlighetens skull vill jag anmäla en avvikande uppfattning.

  Som rättroende ateist så stör jag mig lite på alla flummare vilka med en kvasiintellektuell ansats försöker spela viktigpettrar genom att på nyandligt vis framställa sig som lite förmer än oss andra.

  Bullshit om du frågar mig, allt och alla som försöker förklara människan som i grunden ett offer är förlorade.

  Människan är inte i grunden alltigenom god, acceptera detta som ett faktum och försök istället se världen för vad den är, och inte vad den borde vara med nyandliga måttstockar anlagda.

  När dessutom en förening som HK kidnappas av extrema vänstermänniskor som Börje Peratt vars samhällsideal fler än en gång uppvisat ett utomordentligt hat mot meningsmotståndare som tex mig själv har hyckleriet nått nya lågvattenmärken.

  “Hur mycket du än sminkar en gris, så är det ändå en gris”, eller hur var det nu den socialistiske försvarsministern Peter Hultkvist uttryckte saken?

  • Jan, om man är övertygad om en sak då behöver man inte spela viktigpetter, då är det bara du som ser en viktigpetter. Jag ser inte en överviktig-Jan – jag respekterar dig för dina åsikter.

   Jag vet Jan, att du och jag har en hel del samsyn i de politiska frågorna, det är kul, men när det gäller det andliga då går våra åsikter isär rejält. Jag måste säga att jag har lite svårt att förstå dig och andra ateister som inte kan förstå att andligheten är en mycket stor faktor i människans liv – att ni verkar ha stängt dörren helt till er andlighet !

   Men mig kommer du inte att kunna rubba i den här frågan, jag är alldeles för säker här. Det handlar inte om jag är en dogmatisk person som har råkat falla offer för kyrklig påtryckning eller dylikt. Nej, det handlar om att man ska lyssna på sin inte känsla som har mycket att berätta för en själv om vad som är rätt eller fel i livet.

   Jag vill påstå att min insikt/åsikt grundar sig mycket på intelligens tillsammans med en denna djupare känsla, en känsla som sammanfattar ens erfarenheter. Något som måste förvärvas av var och en själv, för det är det som är meningen med livet, att själv komma till insikt om livet. För människan växer mentalt till största delen genom att hon får tänka med eget huvud och få göra egna upplevelser och erfarenheter, erfarenheter som alltså lägger sig inom en själv i form av känslor, vilka finns där för att lyssnas på. Alla kan gör det, om man bara är öppen för det.

   • Den logik jag tillämpar Erik är att ditt resonemang lägger grunden för att vi skall förstå och acceptera alla s.k. religioner, dvs även extrem islam. För det vore väl höjden av dubbelmoral att förvägra islam sin rätt till tro, eller hur??

    I praktiken kan du ju titta dig omkring hur det numera ser ut i Sverige, dvs allt har gått åt helvete då denna s.k. religions utövare kräver att alla andra skall underordna sig deras krav på särbehandling i ett sekulariserat samhälle.

    Nej du Erik, ditt och andra nyandligas fromma synsätt genererar bara stridigheter där islamister drar fördel av din och andras naiva uppfattning om att alla människor av naturen är goda.

    Hans Dahl ligger med sitt synsätt en aning mer verklighetsnära då han i alla fall inte verkar lika naiv som många andra new agare.

    • Jag tror inte på någon religion Jan, men jag förvägrar inte någon människa sin tro, vare sig det gäller kristna eller muslimer, för vi alla har kommit hit till jorden för att gå igenom livets lektioner – och det är inte min uppgift att döma andra människor.

     Men jag anser samtidigt att båda dessa religioner är kidnappade av onda krafter, och därför är dessa religioner inte att lita på. Jag själv ser mig därför inte som religiös utan som andlig – det är stor skillnad !

     Jag anser att alla människor har något gott i sig, att de i grunden är goda. Men alltför många människor – ja alla människor, i någon mån, har blivit förförda av mörkrets krafter och många av dem har alldeles för mycket barbari i sig.

     Att det ser så mörkt ut i Sverige och i övriga världen, det anser jag är den dolda elitens onda agenda som vi ser resultatet av, och detta har vi ju har talat om ganska mycket om här inne på NV – men detta har inget att göra med andlighet.

     • Religion eller nyandlighet är mer en semantisk fråga i min värld.

      Visst ligger det väl en del i ditt påstående om att ondskan emanerar från en dold elit, men bara om vi tillåter denna dolda maktelit att få fortsätta sin diktatur via korrumperade och till socialister förklädda politiker och dess lierade myndighetsföreträdare.

      Jaga alla korrupta socialister på samma sätt som de jagar alla till dem oliktänkande.

    • En korrigering:

     Jag tar avstånd från new age. Denna riktning är väldigt långt från Bibeln.

     Min tro grundar sig helt och uteslutande på Bibeln.

     Vet ni förresten hur medelklassen uppstod. Det var när människor fick tillgång till Bibeln när boktryckarkonsten gjorde det möjligt för var och en att själva kunna läsa Bibeln.

     Vad hände då?

     – Jo människor började tillämpa buden att inte ljuga, inte stjäla, inte döda, inte åtrå det som tillhör någon annan, att respektera och hjälpa sina medmänniskor och att frukta och älska Gud av hela sitt hjärta, vilket innebär att vara kärleksfulla mot hela Guds skapelse och att vara goda, omtänksamma och rättvisa.

     Då plötsligt upphörde människor att förtrycka varandra och välståndet växte för alla.

     Men samtidigt som detta skedde och formligen exploderade, vilket resulterade i medelklassens framväxt, kom en enormt stark motreaktion från de som hela historien igenom förtryckt andra .Det är de krafterna som verkar nu och som förstör vårt land genom att söndra på alla tänkbara sätt.

 • Jag läser här att andlig frihet finns med som en del av ideologin i Föreningen Humanism och Kunskap, där tydligen även News Voice arbetar för samma ideologi. Men jag kan inte se att den här andliga friheten får komma till uttryck i NV.

  Men jag tror att detta skulle kunna ge en extra dimension till NV pk-vetenskapliga image. För jag tror att det är viktigt att gå utanför ramarna och att föreslå att livet har många olösta gåtor och hemligheter som skulle kunna förstås bättre om människan bara gick utanför boxen och såg på tillvaron ur ett andligt perspektiv. Albert Einstein lär ha sagt; ”Varje allvarligt sökande vetenskapsman kommer att bli övertygad om att en andlig kraft verkar inom universums lagar, en andlig kraft som är vida överlägsen människans”.

  Jag tror att NV skulle tjäna på att våga tänja lite grand på gränserna, för jag är övertygad om att inom en inte alltför avlägsen framtid så kommer nya upptäckter att bryta igenom som säger att andligheten har en större inverkan på det fysiska livet än vad den offentliga vetenskapen säger idag. Så, NV skulle få en stor fördel genom att ligga i framkant, före andra media, om NV publicerar artiklar som ser på livet ur en andlig aspekt.

 • Laborera lite med de i artikeln påpekade två tillstånd, beundran kontra antagonism.
  Beundran är gränslöst, och ofjättrad andlighet. (HK)
  Antagonismen är den inledande ansträngningen att begränsa den andliga friheten. (VoF)

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *