England mixar covidvacciner – Experiment på 800 personer

publicerad 5 februari 2021
- Sanja Juric
Vaccination. Foto: Public Health Image Library, Centers for Disease Control and Prevention (CDC). Licens: Unsplash.com

Storbritannien blir det första landet i världen att testa effekten av att blanda olika coronasvacciner, enligt EuroNews. Deltagarna kommer att få den första sprutan med AstraZenecas vaccin följt av en dos med Phizers vaccin eller tvärtom.

Enligt riktlinjerna i Storbritannien får inte vaccinerna bytas ut, men kan blandas om ett vaccin inte är tillgängligt för en andra dos eller om ursprunget av den första dosen inte är känd.

Jonathan Van Tam, Storbritanniens biträdande medicinska chef, säger att syftet med studien som rullas ut med hjälp av regeringen, är att få mer kunskaper om hur dessa kan användas för att hålla koll på sjukdomen och för att insamlade data ska bidra till att stödja mer ”flexibla” vaccinationskampanjer. Studien skulle även ge möjlighet att hitta sätt att hantera eventuella vaccinbrister.

”Covid-19 vaccines all train the body to recognize the coronavirus, mostly the spike protein that coats it. The ones from AstraZeneca and Pfizer use different technologies. AstraZeneca’s uses a common cold virus to carry the spike gene into the body. Pfizer’s is made by putting a piece of genetic code called mRNA — the instructions for that spike protein — inside a little ball of fat.”

Relaterat: MSD slutar producera covidvaccin – Naturlig infektion ger bättre immunitet

Enligt dr Peter English, konsult inom bekämpningen av smittsamma sjukdomar, bör studien ge information om huruvida eventuell brist på vaccin kan avhjälpas med en blandning av olika vacciner för att snabbt se till att alla får två doser.

“The first thing is that we want to get as many people vaccinated against this disease as soon as we can and clearly the main problem at the moment is vaccine supply…So if we know that we can safely and effectively use a different vaccine to complete the schedule, that will give more flexibility and make it easier to get more people vaccinated quickly.”

Matthew Snape, är ansvarig för studien som bedrivs vid Oxford University och var med om att hjälpa till att utveckla AstraZeneca-vaccinet. Han uppmanar nu brittiska volontärer över 50 år att anmäla sig. En förhoppning är att få med fler än 800 personer i studien.

Studien kommer att pågå under 13 månader och den ska testa olika intervaller mellan doserna. De första resultaten beräknas vara tillgängliga redan i juni.

Text: Sanja R. Juric

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq