Per Shapiro startar Folkets Radio

publicerad 25 februari 2021
- Kersti Wistrand
Per Shapiro. Pressfoto: Eva Wernlid
Per Shapiro. Pressfoto
Per Shapiro. Pressfoto: Eva Wernlid

MEDIA. Folkets radio är ett nytt oberoende forum för undersökande journalistik, analyser och mycket annat. Podden är grundad av Per Shapiro, erfaren grävande reporter, nyhetsjournalist och dokumentärmakare, bland annat för P1 Dokumentär, Kaliber, Ekot och Uppdrag Granskning.

Text: Kersti Wistrand | Artikeln har tidigare publicerats av Humanism och Kunskap

“Det här är Folkets radio. I det här första programmet ska vi berätta om själva idén och berätta lite om kommande avsnitt”, säger Per Shapiro i sitt inledningsprogram.

“Det här första är tillägnat minnet av den amerikanske journalisten Gary Webb. I mitten av 90-talet gjorde han ett otroligt avslöjande, den s.k. ”Iran-kontraaffären”, när han började skriva om CIA:s inblandning i vapenleveranser till kontrarebellerna i Niquragua och kokainhandeln. Tidernas scoop blev emellertid en kortvarig lycka för Gary Webb.

Nyligen offentliggjorda CIA-dokument visar hur de största dagstidningarna var underrättelsetjänsten behjälpliga med att bromsa storyn och smutskasta reportern. Drevet var framgångsrikt och Gary Webbs privatliv gick utför. Det slutade med att han tog livet av sig. En del påstod att han fick hjälp på traven. Vem vet?”

Så börjar journalisten Per Shapiro sin nya radiopodd ”Folkets radio” och slår med det an den ton som han vill hålla i sina program framöver: att ge en ärlig, mångsidig och orädd journalistik till det svenska folket.

Per Shapiro berättar därefter klart historien om Gary Webb. I anteckningar funna efter dennes död kan man läsa hans uppradning av alla sina stora framgångar som journalist med många priser och utmärkelser som dock sedan följs av orden: ”Men sanningen är den, att under alla dessa år hade jag inte skrivit någonting som var viktigt nog för att kunna stoppa”.

Så får vi veta att det förhåller sig på liknande sätt med många redaktioner idag. Det har blivit till en narcissistisk ritual för många journalister att sträva efter att framhäva förträffligheten av sina reportage för olika juryer. Samtidigt säljer de sin själ eftersom de därmed undviker att skriva sådant som är misshagligt för juryerna.

Per Shapiro har under sina nästan tjugo år långa tid som grävande journalist gjort TV-dokumentärer och radioprogram om både inhemska och utländska skeenden. Några exempel är hur han avslöjade hur IKEA utnyttjade sina kontakter och kunde fälla de gamla träden i ryska Karelens fridlysta skogar för att få virke till sina möbler. Per talar flytande ryska och gjorde två uppmärksammade program om hur president Putin lät snabbuppbygga OS-stadion i Sochi vid Svarta havet med arbetare som slet så gott som dygnet runt men aldrig fick ut någon lön. Dessa program sändes i Uppdrag Granskning. Han gjorde även ett program inför ett val i El Salvador.

I Sverige har Per Shapiro i flera program granskat Karolinska Sjukhuset. En granskning för Kaliber handlade om Läkemedelverkets tillsynsarbete av vaccinet Gardasil, där han bl.a. intervjuade unga kvinnor med misstänkta biverkningar. När ett tillhörande inslag i ekot sändes hade ett av vittnesmålen klippts bort.

Per Shapiro använder uttrycket ”Gary- Webb-moment” när en reporter blir varse att det finns vissa osynliga gränser som man får problem med om man överträder dem. Lyssna mer på hans pilotavsnitt.

Poddradioprogrammet “Covid- 19 och oliktänkarna”

Per Shapiro understryker att han är oerhört tacksam för Sveriges Radio som är fantastisk på många sätt och som gett honom ett forum för hans dokumentärer och granskningar. Det har varit ett fint samarbete som han hoppas på fortsätter även framöver.

Större delen av hösten har Per arbetat hårt med en radiodokumentär om ”Covid och oliktänkarna”. Han har rest runt på olika demonstrationer och möten. Jag fotograferade honom ovan då han gjorde intervjuer med både föreläsare och personer i publiken under World Doctors Alliance i Kungsträdgården den 31 oktober.

Sveriges Radio ville dock att han skulle förändra vissa partier i programmet för att det annars skulle kunna riskera att bli fällt i radionämnden. Per Shapiro kände att han inte kunde kompromissa och drog sig ur som den modiga och ärliga journalist han är. Istället har han öppnat radiopodden Folkets radio där han kan vara helt fri och oberoende. Resultatet blev det program som nu lagts ut som det första i raden på den nystartade podden (https://folketsradio.se/#pod).

Jag har lyssnat på ”Covid -19 och oliktänkarna” och njuter av att få höra alla inlägg från dem som sällan får höras i “main stream media” (MSM). Förutom en djup översiktsanalys får man höra intervjuer med oliktänkande personer, men man får även lyssna till Ekonomiskt Forums företrädare och planer för världen och Jacob Nordangårds motargument. Under 53 minuter får man sig till livs ”äkta journalistik” när den är som bäst och lyssna till det som för många lyssnare skulle kunna ta månader att tränga igenom och förstå.

Heder åt alla ärliga journalister som inte låter sälja sig.

Text: Kersti Wistrand


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
  • Grattis Per Shapiro och tack för artikeln, Kersti Wistrand 🙂 Programmet om coviden var verkligen bra. Dessutom en verkligen talande skriven inledning som dessutom är en utmärkt aptitretare till Nordangårds senaste bok (Den globala statskuppen som lag läst och har i min ägo).

    .. och ett försenat Grattis, Tobbe för tio år med Newsvoice

  • Grattis Per Shapiro och tack för artikeln Kersti Wistrand 🙂 Programmet om coviden var verkligen bra. Dessutom en verkligen talande skriven inledning som dessutom är en utmärkt aptitretare till Nordangårds senaste bok (Den globala statskuppen som lag läst och har i min ägo).

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *