Forskare har upptäckt över 140,000 nya virus i mänskliga tarmar

publicerad 9 mars 2021
- Sanja Juric
Konstnärens återgivning av bakteriofage på tarmbakterier. Foto: Spencer Phillips/EMBL-EBI)

Forskare har identifierat 142,809 olika virus som finns i mänskliga tarmar. Hittills har över hälften av dessa virus varit okända. Som de flesta bakterier som finns i tarmen så spelar även virus en viktigt roll för att upprätthålla en hälsosam tarmflora.

Gut Phage Database (GPD) är ett nytt databassystem som har sammanställts genom att analysera 28,060 enskilda metagenom. Exemplen kommer från ett offentligt register över DNA-sekvensering av tarmkanalens bakterieflora (mikrobiota). Exemplen har samlats in från 28 länder, tillsammans med nästan 2,900 referensgenom av odlade tarmbakterier.

Gut Phage Catalog
Gut Phage Catalog

“Det är viktigt att komma ihåg att inte alla virus är skadliga, men utgör en integrerad komponent i tarmfloran“, säger biokemisten Alexandre Almeida från European Molecular Biology Laboratory’s Bioinformatics Institute (EMBL-EBI) och Wellcome Sanger Institute.

Alexandre Almeida förklarar vidare att proverna kommer från friska individer utan några specifika sjukdomar.

Resultaten visade att dessa virus utgör en specifik typ som kallas bakteriofager, det vill säga virus som angriper bakterier. Bakteriofager anses spela en viktig roll i tarmfloran då dessa reglerar både bakterier och bidrar till att upprätthålla tarmhälsan. Upptäckten välkomnas av forskare världen över, då kunskaperna och förståelsen om bakteriofager har varit mycket begränsad.

“Denna högkvalitativa, storskaliga katalog av mänskliga tarmvirus kommer vid rätt tidpunkt och kan komma att fungera som en ritning för att vägleda framtida evolutionära analyser av virus.”-  Trevor Lawley, mikrobiolog vid Wellcome Sanger Institute.

Text: Sanja R. Juric

Källor

Bildannons för Dieseltrim.se

Så här kan du stötta Newsvoice

 • Vänder man på hela narrativet och säger att ett beslut, att en varelse skall ha en viss funktion, utseende och form etc. i ett hav av mikroorganismer, ligger till grund för alla högre organismers varande, kan man nog lätt se vem som är vinnare i längden, om man avviker från grundbesluten.
  Nu skall miljoner års utveckling ersättas med några stollars giriga finter inom ett år.

  • Låt dem köra på en stund till. ABBA hade en bra låt för ett antal decennier sedan, “The winner takes it all” även om vinsten verkar vara en biologisk soptipp. Spelarna har ju tydligen redan för länge sedan passerat vad som skulle kunna ses som ett vinstgivande projekt för deras egen del. https://www.youtube.com/watch?v=iyIOl-s7JTU

 • Ordet vaccin härstammar från ordet vaca, som betyder ko. Härstammar från tiden vid smittkoppor på 1700-talet, då mjölkerskor inte blev sjuka. Naturen fixade ett vaccin via enkel kontakt med en annan varelse. Betraktar man spektaklet idag stämmer inte en siffra med naturmetoden.

 • Virus är UTMÄRKTA vapen i vårt immunförsvar! Bakterier fördubblar sig en gång i taget med celldelnng, medan virus skapar 1000-10 000 kopior av sig själva i varje bakterie de infekterar.

  Såg en föreläsning av en mikrobiolog på länken nedan (ibiology.com) som är mindre än tio år gammal idag. Han sade att man uppskattade antalet virus i biosfären till 10^30 (=1 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000). Senare har jag läst att man har tiofaldigat den uppskattningen för att man funnit många fler virus än väntan på upp till 70 km höjd i atmosfären (vilket nästan är rymden, som de ursprungligen kanske kommer ifrån), i haven och djupt i underjorden. Och att genomet på 400 st olika virus hade kartlagts då. “10^30 är fler än 400.” Jo. Nu har man ju inte kartlagt 140 000 virus här, vad jag förstår, utan snarare identifierat dem som unika. Så lycka till sjukvården! Och lycka till våra gudomliga politiker vars politiska lagar tros stå över naturlagarna.

  Fruktansvärt skrämmande föreläsningar här. Jag rekommenderar dem även om man inte förstår de språk som forskarna har utvecklat för att beskriva denna för vår intuition totalt främmande verklighet som vi alla består av. Man fångar upp ett och annat ändå, och blir ödmjuk inför den enkla paradisträdgård vi inbillar oss att leva i till vardags:
  https://www.ibiology.org/biology-online/

  • Ska förtydliga att det är 10^30 (10^31) virusPARTIKLAR man uppskattar finns på/i jordklotet. Åke Södergrens angivna antal 140 miljarder syftar nog på antalet OLIKA virus (de använder inte begreppet arter, men motsvarande) kan mycket väl stämma. Då finns det i snitt 70 miljarders miljarder exemplar av varje virus”art”. Eller 10 miljarder för var och en av oss människor, för varje virus”art” i genomsnitt. Varav den senaste coronamutationen är en. Nästa!

   En influensapatient uppskattas producera 100 miljarder viruspartiklar under den första veckan med tydliga symptom. Så flugsmälla funkar inte som botemedel. Här är det nog systemtänkande som gäller, och det är otroligt mycket mer komplicerat och föränderligt än vad som någonsin kan kartläggas, följas eller begripas. Såvida man inte upptäcker några ordentligt magiska trollformler som ställer allt det lilla vi vet på huvet.

 • En röd tråd i läkeriet tycks vara att ta bort, dämpa symtom, döda organismer och kanske ytterligare något invasivt. Lappa ihop fysiska skador är man duktig på, men ofta inte fullt återställa.
  Hela scenariot verkar militärt på något sätt.
  Varför inte bli kompis med virus och bakterier i samma anda gällande dem som redan finns i oss?
  Jag såg en amerikansk estamering på antalet levande virus och den landade på ca 130 miljarder.
  Kanske ett nytänk kan vara passligt? (Nygammalt vore nog ett rättare ord).

 • Väldigt Inressant upptäckt för förståelsen av det naturliga immunförsvaret i våra tarmar.
  Bifogar en länk om de lite mer uppmärksammade bakterierna i tarmfloran…

  “Med ett kilo bakterier i tarmen
  Tarmflora är de bakterier och andra mikroorganismer som finns naturligt i tarmen. Mängden tarmbakterier hos en vuxen människa uppgår till drygt ett kilo. Antalet mikroorganismer är tio gånger fler än antalet celler i kroppen. Bakteriefloran består av mellan 300 och 1 000 olika arter, men den allra största delen, 99 procent, utgörs av cirka 30–40 arter. En av de allra vanligaste är kolibakterien, Escherichia coli, ofta förkortat E. coli.

  Källa: Wikipedia”

  https://www.forskning.se/2018/06/06/din-tarmflora-paverkar-hur-du-mar/

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *