Mediala alarmister tävlar om att skriva allra mest om klimathot

publicerad 14 mars 2021
- Tege Tornvall
Tege Tornvall, eget verk
Tege Tornvall, eget verk
Tege Tornvall, eget verk

OPINION. Svensk dagspress tycker att dess läsare inte tar klimatfrågan på allvar. Ändå skriver media dagligen artiklar som utgår från tesen att människans förbränning av kolhaltiga bränslen skulle hota jordens klimat.

Text: Tege Tornvall, nätverket Klimatsans

För att se hur mycket media faktiskt skriver om klimatet har jag gått igenom hur Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet, Dagens Industri och Expressen har behandlat ämnet under tiden oktober 2020 till 13 mars 2021.

Jag har listat artiklar och notiser som direkt handlat om klimatet och klimatrelaterade ämnen under olika ämnesrubriker:

 • Trafik, transporter, bilism, fordon, fordonsindustri, elfordon, motorer, bränslen,
 • Industri-näringsliv,
 • Energi-resurser, lant- och skogsbruk, vind-sol,
 • Temperaturer-klimat-koldioxid,
 • Klimatpolitik-klimatdebatt,
 • Aktivism-reklam-överdrifter-totalitärt.

Det samlade intrycket är en överväldigande störtflod av larmande artiklar. Jag utelämnade visserligen en mängd artiklar och notiser där klimatet behandlades men inte var huvudämnet. Ändå kunde jag i de undersökta tidningarna notera hela 471 ledartexter, krönikor, debattinlägg och nyhetsartiklar direkt om klimatet och klimatnära ämnen.

Under 163 dagar noterade jag följande antal direkta klimatartiklar per tidning:

 • Dagens Nyheter: 142,
 • Dagens Industri: 108,
 • Svenska Dagbladet: 103,
 • Expressen: 94

Det är en ren tävling om att skriva mest, oftast och mest alarmerande om möjliga klimathot. Tidningarna värvar profilerade klimatreportrar från varandra.

Likartat är det i andra media landet runt. Alla har FN:s klimatpanel IPCC som rättesnöre. Trots att de annars kritiserar FN för dess senfärdighet och övervikt av odemokratiska länder, ser de okritiskt IPCC som all sannings källa i klimatfrågor.

Det i sin tur leder just till svenska nyhetsmedias ensidiga rapportering. Det finns en annan sanning bakom, som media inte ger. Vi för fram den men släpps inte in. Därför blir allmänheten både oinformerad och desinformerad.

Det hotar demokratin, som bygger på att väljarna får korrekt information. Det bådar illa för både Sveriges och världens framtida energiförsörjning.

Text: Tege Tornvall, nätverket Klimatsans


Så här kan du stötta Newsvoice

Tags: klimathot
Stöd NewsVoice 2024
 • Jag instämmer helt med dom som hävdar att medierna utnyttjar klimatet för en agenda som dom inte redovisar men det betyder inte att skeptikerna har rätt om CO2.
  Vetenskapligt sett är det helt klart att CO2 är en växthusgas som nettomässigt värmer.
  Och samtliga argument som framförs mot detta av skeptiker har motbevisats flera gånger men skeptikerna bara fortsätter upprepa missförstånden.
  Den splittringen är precis vad den härskande oligarkin önskar för den gör det möjligt för dom att omyndigförklara er.
  Jag har tidigare försökt ge en begriplig förklaring av CO2s inverkan under Tege’s artiklar men han kommenterade inte det så jag vet inte om han förstod resonemanget.
  Det underlättar om man är fysiknörd.
  Oligarkin håller just nu på med att ta stryptag på västvärldens medelklass av självständig företagsamhet.
  Och tar samtidigt även stryptag på övriga nationalstater utanför väst.
  Det är ett gigantiskt kuppförsök men det är inte baserat på ngn inbillad CO2-verkan utan utnyttjar den som förevändning.

 • Klimatskadade reportrar!

  DN, nästan en artikel om dagen!
  Den enda globala uppvärmningen jag ser är den i samtalsklimatet.

  Om de alla gick ut och planterade träd istället för att sitta och hamra på sina tangentbord och hetsa till klimatångest. Då skulle ett koldioxid hot, påhittat eller ej, vara ett minne blott.

 • När den jordens yta strävande folken får ostört sköta vardagen går livet i lugna mak. Så fort en valutamogul bara öppnar truten går saker fel för mänskligheten.
  När en expresident väl insatt i skeendena köper fastighet på ön Martha`s vinyard, faller ju hela havets uppvärmningsnarrativ platt.

 • Tänk om Du gör socialistindoktrinerade journalister arbetslösa Tege?
  Hemska tanke.
  Bra att vi får bekräftat misstankar vi haft länge.

 • SVT lyckades till och med klämma in koldioxidutsläpp i ett reportage om semlor. I videon visar det hjärntvättspedagogiskt först semlor och sen intensiv biltrafik så att tittaren inte ska undgå de rätta associationerna. Sen tar de även upp generellt matsvinns eventuella effekt på “klimatet” samtidigt som de inte med ett enda ord nämner den effekt matsvinnet skulle kunna ha på miljontals svältande människor. Men man måste ju ha rätt infallsvinkel i indoktrineringen.

  “Så påverkar semlorna miljön”
  https://www.svt.se/nyheter/lokalt/ost/sa-skadlig-ar-semlan-for-miljon

  Känns skönt att kunna bidra till den här sortens balanserade “nyhetsrapportering”.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *