Försöker MSB maskera myndigheternas svagheter med hjälp av konspirationsspekulationer?

Publicerad

Författare

Ämne

OPINION. Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap (MSB) har nyligen presenterat en utredning om covidrelaterade konspirationsteorier. “Nästan alla uppfattningar visar sig kunna vara konspirationsteorier”, skriver Patrik Engellau som när han läser MSB-rapporten konstaterar att han själv kan uppfattas vara en del av en komplott mot Sverige.

Text: Patrik Engellau | Artikeln har tidigare publicerats i Det Goda Samhället | Bilden är ett beskuret montage baserat på ett pressfoto på Mikael Tofvesson chef på Enheten för skydd mot informationspåverkan (MSB) taget av Melker Dahlstrand och ett pressfoto på Patrik Engellau.

En av åtskilliga beskrivna konspirationer är att kalla coronat för ”Kinaviruset” trots att ”Dr. Marietta Vasquez från Yale School of Medicine förklarar [att] det är både inkorrekt och främlingsfientligt att ge sjukdomar etniska eller geografiska etiketter”. En annan skadlig konspirationsteori är att viruset sprids via 5G-teknik. En del konspirationsteorier är ”kulturellt kodade” och bidrar därför inte bara till att ge en falsk förklaring till viruset utan också till att ge näring åt främlingsfientlighet:

“…snabbt spreds smittan även till mindre socioekonomiskt priviligierade grupper i serviceyrken och i utsatta förorter. Deras kulturella traditioner, boendesituation och påstådda brist på språkkunskaper pekades sedermera ut som orsaken till en omfattande smittspridning.”

Skulle det vara en konspirationsteori att folk i slummen världen över drabbas hårdare av coronat? Det trodde jag var en bekräftad sanning. Jag inser plötsligt att jag själv i MSB:s ögon är en del av sammansvärjningen. Inte så att jag tror att coronainfekterade chips sprids från 5G-master men jag hänger inte med i alla svängar när den vetenskapliga sanningen ändras till sin motsats som att AstraZeneca-vaccinet ena dagen bara ska ges till folk under 65 och sedan plötsligt helt reserveras för folk över 65. Jag har också kommit på mig själv att misstänka att framtagningen av vaccinerna kunnat gå så fort delvis för att man slarvat med testerna eftersom både myndigheter och politiker över hela världen skrikit efter mediciner. Det måste vara en mycket grav konspirationsteori.

Läs mer: Paranoia på MSB gör Mikael Tofvesson till konspirationsteoretiker

Många konspirationsteorier har till syfte att ifrågasätta tilliten till myndigheterna, förklarar MSB, och det är just detta som är särskilt oroväckande eftersom myndigheter representerar vetenskapen och därmed sanningen:

“Sverige har en lång tradition av självständiga ämbetsverk där tjänstemän med specialistkompetens har ett omfattande utrymme att utforma den praktiska myndighetsutövningen. På grund av offentlighetsprincipen sker detta i stor transparens. Men konspirationsteorier angriper själva basen för expertkunskapen som en integrerad del av myndighetsutövningen, den vetenskapliga grunden.”

Ingen vet hur illa det kan gå:

“Spridningen av konspirationsteorierna mot covid-19 kan leda till en ny våg av radikalisering till våldsbejakande extremism i ett brett segment tvärs över det politiska spektrumet.”

Det troliga är att konspirationsteoretikerna är på väg att bilda en internationell sammansvärjning:

“Vad allt detta också pekar mot är att den konspirationsteoretiska miljön har internationella förgreningar. Under 2020 bildades exempelvis ”World Freedom Alliance” (WFA), ett internationellt coronakritiskt nätverk som koordinerar protest- och motståndsaktioner i olika länder. WFA är starkt representerat i Sverige och har kopplingar både till den extremistiska högermiljön och wellnessindustrin.”


Detta är i sanning storslaget. I MSB:s fantasi förenar sig coronaförnekare, högerextremister, medelålders damer som gillar massage samt sådana som jag, som inte tror på allt Lena Hallengren säger, till en enda global dissidentgrupp vars syfte är att undergräva tilliten till svenska myndigheter.


Indicierna mot mig hopar sig ju mer jag läser i skriften från MSB

Jag förstår nu att när jag skriver en text som den här så deltar jag i en internationell koordinerad protest- och motståndsaktion under ledning av WFA. (WFA, som jag aldrig tidigare hört talas om, verkar vara en grupp som protesterar mot att göra vaccinationer obligatoriska. När jag läser detta inser jag att jag är djupare nedsjunken i det konspiratoriska träsket än jag anat eftersom jag nog, dock efter möjligen otillräcklig eftertanke, är skeptisk till tvångsvaccinering.)

Indicierna mot mig hopar sig ju mer jag läser i skriften från MSB. Att ifrågasätta myndigheterna – som ju står för den vetenskapliga expertisen; se hur illa läkargruppen kring Lena Einhorn, som skriver debattartiklar mot Folkhälsomyndighetens coronapolicy, misstar sig! – visar vara ren och skär populism:

“Att avvisa vetenskaplig eller juridisk expertis är ofta associerat med populistiska politiska positioner. Därför har stater med populistiskt styre, så som Brasilien under Bolsonaro eller USA under Trump, varit mycket långsamma med att ta pandemin på allvar.”

Jag minns hur Tegnell i pandemins början förklarade att sjukan inte skulle nå Sverige, att inga skidåkare som semestrat i Alperna behövde testas, att ansiktsskydd riskerade att sprida smittan, att hemarbete inte borde uppmuntras eftersom det stred mot jämlikheten och en hel del annat som kanske var vetenskapligt när det sas men inte några veckor senare. Hade Tegnell stämt av med Trump och Bolsonaro, tro?

Idehistoriker Andreas Önnerfors, Uppsala Universitet. Foto: selfie. Licerns: CC BY-SA 4.0
Idehistoriker Andreas Önnerfors, Uppsala Universitet. Foto: selfie. Licerns: CC BY-SA 4.0

Rapportförfattaren professorn i idéhistoria Andreas Önnerfors vid Uppsala universitet säger i Dagens Nyheter den 23 april att ”vi måste helt enkelt förstå varför konspirationsteorierna sprider sig så pass lätt och varför de drar till sig människor just i kristid”.

Andreas Önnerfors menar att han har förklaringen som alltså kanske är en internationell konspiration av konspirationsteoretiker efter Sions vises modell. Jag har en mycket enklare förklaring. Är det inte självklart att medborgarna börjar tänka själva – och undantagsvis komma på stolliga idéer – när myndigheterna på område efter område ger prov på svag analys och så nedsatt handlingskraft att en normalt funtad människa måste misstänka skumma motiv?

Text: Patrik EngellauMer läsning

Douglas A. MacGregor

Douglas MacGregor: Ryssland är redo för ett mycket större krig som Europa kommer att...

3
UKRAINAKRIGET. Clayton Morris intervjuar Douglas MacGregor om var NATO står i nästa skede i kriget mot Ryssland i Ukraina. Douglas Macgregor som är en...
Temabild: Nantes, Frankrike. Licens: Elements.envato.com

Ny debattbok om ett hållbart välfärdssamhälle bortom höger, vänster och mitten – Hedi Bel...

0
OPINION. Riksdagspartierna till höger, vänster och mitten har idag drabbats av idékonkurs. Politisk idéfattigdom råder i dagens Sverige och det är därför angeläget att...
Mike Adams, 2019. Photo: Mike Adams, Natural News

Natural News diskuterar mikroskopbilder på cricketsnacks

11
KULTUR. Olika former av syrsor och mjölmaskar säljs nu för mänsklig konsumtion som en del av "klimatkulten" som påstår att om tillräckligt många människor...
Dr Stefan Lanka. Foto: WIR - Wissen ist relevant

Dr Stefan Lanka: Virus är kanske inte vad vi tror – En omvälvande virusteori

101
VETENSKAP. Vetenskapen har mycket tydliga regler: den som gör påståenden måste bevisa dem tydligt, begripligt och verifierbart. Endast påståenden som är verifierbara får kallas...
Martinez Zogo. Photo: Embouteillage

Martinez Zogo – Another Investigative Journalist Killed in Cameroon

1
On Sunday 22nd January 2023, at Obogo near Soa, situated 21,4km from Yaounde, the capital of Cameroon, a lifeless body of an unknown person...
Generalsekreterare Ban Ki-moon (till höger) träffar prinsessan Bajrakitiyabha Mahidol av Thailand. Pressfoto: Eskinder Debebe, FN

Thailand kan riva avtal med Pfizer efter att kungadömets kronprinsessa hamnat i koma

15
För 51 dagar sedan, den 14 december 2022 föll Thailands kronprinsessa Bajrakitiyabha Narendiradebyavati (44) plötsligt i koma och hålls sedan dess vid liv i...
Dan Ahlmark, ekonomie licentiat samt jur.- och fil. kand. Foto: Realia Förlag. Retusch: NewsVoice.se

Dan Ahlmark: Synen på individer, partier och institutioner – Del 1

2
ANALYS. Världens människor och länder står idag inför stora politiska utmaningar. Kollektivistiska ideologier som kulturmarxism - dvs den samhälleliga tillämpningen av postmodernism – och...
World Economic Forum Annual meeting 2023

När ska utsläpparna i Davos börja prata om de verkliga miljöproblemen?

4
OPINION. Ännu en gång samlades utsläpparna i Davos för att prata om jordens framtid och skrämma medborgarna på jorden om ett framtida klimathot på...
Extern skribent
Extern skribent
NewsVoice publicerar externa skribenters texter och externa källdokument i formen av tex debattartiklar eller rapporter. Åsikter, information och påståenden är skribentens egna och representerar varken tidningen NewsVoice, redaktionen eller redaktörens uppfattningar.

15 KOMMENTARER

Prenumerera
Notify of
guest

15 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
Hans Dahl
Hans Dahl
Gäst
26 april 2021 kl 23:13

Professor Andreas Önnerfors!

Pro-fressor hit och pro-fressor dit…

Alla dessa “lärde” med sin råd!!!

Fråga Lund och ät mat osund och bli läkemedels-kund!

Och “de lärde” lär ut, tar tribut och ljuger trut!

Tv – tvi vale!

Vilken tur, Andreas Önnerfors, för de dina, att du hittade hit tilll Sverige, så att du kan ge oss svenskar vägledning!
VAD HAR DU FÖR BAKGRUND?!!!

Magnus Lindgren
Magnus Lindgren
Gäst
26 april 2021 kl 22:41

Är det någon som har förtroende för MSB efter att kontrollerat punktlistan?

https://www.dinsakerhet.se/kris-och-krig/broschyren-om-krisen-eller-kriget-kommer/broschyren-om-krisen-eller-kriget-kommer/

Var vaksam mot falsk.JPG
Last edited 1 år sedan by Magnus Lindgren
Hans Dahl
Hans Dahl
Gäst
26 april 2021 kl 20:41

Struktureringsexperten Dan Eliasson har möblerat om på ett flertal myndigheter.

Resultatet är tydligt!!!

Nu är denna omdanare på regeringskansliet i färd med att omskapa vår författning?

Riksdagen är i princip satt ur spel. Regeringen har exceptionellt stor makt. Nu är Dan Eliasson i färd med att skapa regleringar som för tankarna till 30-talets Tyskland, eller misstar jag mig?

LJUS ÖVER DETTA!

Vad håller karln på med i regeringskansliet?

Magnus Lindgren
Magnus Lindgren
Gäst
Reply to  Hans Dahl
26 april 2021 kl 22:31

På tal om Dan Eliasson tillträder han på som gd för MSB den 5 mars 2018.
https://www.aftonbladet.se/nyheter/samhalle/a/BJjVw0/dan-eliasson-avgar-som-rikspolischef–gar-till-msb

“Sista veckan i maj 2018 fick alla (4,9 miljoner) hushåll i Sverige broschyren Om krisen eller kriget kommer hemskickad till sig. Broschyren är samhällsinformation från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.”
https://www.msb.se/sv/publikationer/om-krisen-eller-kriget-kommer/

Det roliga är att skandalomsusade MSB som 2018 blir förstärkta av regeringens skandalman Dan Eliasson här uppmanar till kritisk granskning.
När kritiker nu påtalar lögnerna kallas visselblåsare konspirationsteoretiker. 

Last edited 1 år sedan by Magnus Lindgren
Torbjörn Sassersson red.
Admin
26 april 2021 kl 20:00

Nu vet vi vad som egentligen pågår inne på MSB…

https://newsvoice.se/wp-content/uploads/2021/04/Mikael-Tofvensson-MSB.mp4

Last edited 1 år sedan by Torbjörn Sassersson red.
Kenneth Thorberg
Kenneth Thorberg
Gäst
26 april 2021 kl 18:22

Freudiansk felsägning från Tofesson : “På grund av offentlighetsprincipen sker detta i stor transparens”.

MSB har en väldig massa teorier om konspirationer mot statsmakter och myndigheter och vetenskapen. Har det möjligen smugit sig in en massa femtekolonnare i form av KONSPIRATIONSTEORETIKER (!!!) på denna myndighet ? Herrejösses , kan nån ropa på säpo , dom kan vi väl åtminstone lite på.

Hans Dahl
Hans Dahl
Gäst
Reply to  Kenneth Thorberg
26 april 2021 kl 19:56

Deras samröre med militant islamistisk omstörtande verksamhet bör utredas!!!

Hans Dahl
Hans Dahl
Gäst
Reply to  Hans Dahl
26 april 2021 kl 20:01

VARFÖR har MSB samma symbol som islamistiska radikala organisationer, Rub el Hizb?

Hans Dahl
Hans Dahl
Gäst
Reply to  Hans Dahl
26 april 2021 kl 20:02
Hans Dahl
Hans Dahl
Gäst
26 april 2021 kl 14:43

“En statsmakt i totalt förfall!”

Det är Lars Berns omdöme om hur Sverige har blivit:
https://swebbtv.se/videos/watch/61448dad-6197-44cd-a5b3-95808a205fbc

ANSVAR måste återinföras för både tjänstemän och politiker!

Och det skall utredas i folkdomstolar – där inga är medlemmar i organisationer som Hilda eller Ruben eller liknande “kamratföreningar”, där alla håller varandra om ryggen – eller ännu värre i frimurarorganisationerna, där det svärs lydnads- och tystnadseder till främmande härskare!

Hans Dahl
Hans Dahl
Gäst
Reply to  Hans Dahl
26 april 2021 kl 19:30

Människor i vårt land måste engagera sig för rättvisa, godhet och omtanke. Det går inte att bara krypa ner i en bekväm Tv-soffa och tro att barnen och vi andra kommer att få en bra framtid.

Ormarna måste exponeras och avlägsnas från maktpositioner.

Kenneth Thorberg
Kenneth Thorberg
Gäst
Reply to  Hans Dahl
26 april 2021 kl 19:44

Då ses vi på Norra Bantorget på lördag , antar jag.

Hans Dahl
Hans Dahl
Gäst
Reply to  Kenneth Thorberg
26 april 2021 kl 20:09

Kanske, Kenneth! Men jag bor en bra bit ifrån och – som en av de klokaste människor som jag någonsin fått inspiration av – säger Björn Afzelius i sin fantastiska sång “Landet Bortom Bergen”:

“VI SKA BYGGA DÄR VI STÅR!”

Kenneth Thorberg
Kenneth Thorberg
Gäst
Reply to  Hans Dahl
26 april 2021 kl 21:13

Ja , bor du långt bort så förstår jag att det inte är så lätt. Jag gillar också en del av Affes alster , “Tankar i Havanna” är en låt jag aldrig kan tröttna på , “Tellus” är en annan.

Hans Dahl
Hans Dahl
Gäst
26 april 2021 kl 12:59

Enormt viktig artikel av Patrik Engellau om denna otäcka myndighet! Sånt här ska vi inte betala skatt till!

Mycket ljus på allt det mörka!