Paranoia på MSB gör Mikael Tofvesson till konspirationsteoretiker

Jan Norberg, selfie 2021-08-25 Jan Norberg är pensionerad konsult med en bakgrund inom svensk industri. Han är sedan några år bosatt i Portugal. Jan är en engagerad samhällsdebattör. Se lista på alla Norbergs artiklar.
publicerad 22 mars 2021
- Jan Norberg
Mikael Tofvesson. Pressfoton

OPINION. “Främmande makt kan ha intressen av att vaccineringarna i Europa grundstöter. Astra Zeneca och andra vaccintillverkare har utsatts för en påverkanskampanj”, enligt en ledande expert, enhetschef Mikael Tofvesson på Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap (MSB). 

Text: Jan Norberg | Mikael Tofvesson. Pressfoton från MSB och MSB på MyNewsdesk

I Dagens Industri (Bonnier) återfinns en artikel “MSB: Astra Zeneca utsatt för påverkan av främmande makt” signerad Linda Öhrn, en starkt vänsterorienterad agendajournalist.

I vanlig ordning framför DI okritiskt konspirationsteoretikern Mikael Tofvessons ständiga nojor om ”främmande makts inblandning”. MSB hänger sig återigen åt vilda och ostyrkta påståenden, allt oftare framförda av just Tofvesson.

”Aktörer som tillhör främmande stater har bedrivit påverkan i de frågorna”.

Mikael Tofvesson

Varför MSB piskar upp skräckvisionen om att främmande makt har ett intresse av desinformation i Sverige framgår inte av hans uttalande. Han verkar själv av karriärsskäl mest intresserad av själva medieljuset.

Med sin före detta chef Dan Eliasson, numera placerad ännu närmare den socialdemokratiska regeringens innersta kärna vid konspirationshögkvarteret i Rosenbad, får denne Tofvesson en mer framskjuten roll att agera agitator för en regering som nu gör allt för att upprätthålla pandemi- och rysskräcken i den svenska befolkningen.


Fokus hålls borta från Regeringens alla tillkortakommanden i skuggan av den starkt överdrivna pandemin. Så fungerar numera en socialdemokratisk regering i totalt förfall.


Är marknadsekonomiska grundprinciper okända för Mikael Tofvesson?

Att det i en marknadsekonomi är en självklarhet för stora marknadsaktörer att med alla till buds stående medel nå en så stor marknadsandel som möjligt är denne skattefinansierade sosselakej helt främmande. I synnerhet om det handlar om århundradets största affär inom det medicinska området, läs vaccinerna.

När det bevisligen finns tvivel riktade mot Astra Zenecas vaccin vore det närmast ”brottsligt” om inte andra vaccintillverkare passar på att underblåsa tvivlen om risker med AZ:s preparat. Hur svårt kan det vara att inse hur marknadsavdelningar på andra vaccintillverkare fungerar?

Mikael Tofvesson har ju knappast ens haft ett riktigt jobb, att sitta och spinna konspirationsteorier tillsammans med den självutnämnde så kallade Rysslandsexperten Patrik Oksanen är det enda dessa drönare förmår.

Aftonbladet göder Rysslandsskräcken – Bonniermedia hakar på

Att DI okritiskt låter denna konspirationsteoretiker Mikael Tofvesson få fritt spelrum är en gåta, men möjligen ligger förklaringen i att Aftonbladet satt en ny lågvattennivå med alla sina drev i syfte att jaga upp rysskräcken till helt nya nivåer. Bonniermedia vill då inte vara sämre utan hakar snabbt på vad Aftonbladet torgför i sina drev.

Text: Jan Norberg

Relaterat

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq