Coronakrisen – Krav på coronatest för inresa till Sverige och förlängda restriktioner

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 1 april 2021
- NewsVoice redaktion
PCR-test. Foto: I. Municipalidad de Santiago (STGO). Licens: Flickr.com
Provtagning för näsodling (ej PCR-test), aug 2020. Foto: Claude Truong-Ngoc. Licens: Wikimedia Commons.
Provtagning för näsodling (ej PCR-test), aug 2020. Foto: Claude Truong-Ngoc. Licens: Wikimedia Commons.

SVERIGE. Regeringen meddelar att det införs krav på PCR-test för att komma in i Sverige från utlandet. Kravet gäller från och med 30 mars i år. Samtidigt förlängs coronarestriktionerna i landet. Folkhälsomyndigheten vill att vissa föreskrifter ska förlängas till den 3 maj.

“Mot bakgrund av det allvarliga smittläget förlänger regeringen uppmaningen till kommuner och regioner att hålla viss verksamhet stängd till den 18 april. Som tidigare är det extra viktigt att idrotts-, fritids-, och kulturaktiviteter för barn och unga, såväl utomhus som inomhus, fortsätter i så stor utsträckning som möjligt under förutsättning att föreskrifter och allmänna råd kan följas.”

Allmänna regler och rekommendationer

  • Restauranger, barer och andra serveringsställen får bara ha öppet till kl. 20.30 med undantag för take-away.
  • Max 1 person per sällskap på serveringsställen i gallerior och varuhus.
  • Det ska finnas 10 kvm per person i butiker och gym och att det får vara max 500 personer i butiker.

Rekommendationer för påsken

  • Att bara umgås med sina allra närmaste.
  • Stanna hemma om man känner minsta symptom och att testa sig.
  • Arbeta hemma.
  • Undvik trängsel, tvätta händerna och håll avstånd.

Inresor till Sverige

Det generella inrese­förbudet för svenskar med krav på att visa upp ett negativt covid-19 test (PCR-test) vid inresa gäller till och med den 31 maj 2021. Sedan 31 mars gäller krav även på negativt Covid-19-test vid inresa från Norge och Danmark till Sverige, enligt samma regler som för övriga EES-stater.

Vid inresa från EES-länder innebär inrese­förbudet att utländska med­borgare inte heller får resa in i landet som inte kan visa upp ett negativt Covid-19-test vid ankomsten till Sverige. Regeringen nämner inte vilka regler som gäller för migranter.

Nya regler kan eventuellt träda i kraft den 3 maj 2021, om det epidemiologiska läget är bättre då, skriver Regeringen.

Text: NewsVoice

Källor

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq