Danmark första landet i EU att överge Astra Zenecas vaccin

3
Vaccination. Foto: RF Studio. Licens: Pexels.com
Vaccination. Foto: RF Studio. Licens: Pexels.com

VACCIN. Efter att ha pausat Astra Zenecas vaccin i en månad, meddelade idag den danska Folkhälsomyndigheten och landets Läkemedelsverk att de tar bort vaccinet ur sitt program. Beslutet grundar sig på vaccinets koppling till fall av blodproppar enligt Søren Brostrøm, chef för myndigheten.

Världshälsoorganisationen och Europeiska läkemedelsmyndigheten (EMA) förespråkar fortfarande användning av AstraZeneca vaccin. Den 11 mars valde Danmark att pausa användningen av vaccinet i väntan på resultat från undersökning om dess koppling till anmälda fall av blodproppar. Flera länder har valt att återuppta användningen genom att begränsa det till en viss åldersgrupp. USA och Schweiz har dock aldrig godkänt vaccinet på grund av oro för biverkningar.

“Sammantaget måste vi säga att resultaten visar att det finns en verklig och allvarlig biverkningssignal i vaccinet från AstraZeneca”, säger Brostrøm i ett uttalande.

Cirka 150,000 personer har fått AstraZeneca-vaccinet i landet och dessa kommer nu istället att erbjudas en annan vaccin för sin andra dos meddelade Brostrøm.

Enligt Tanja Erichsen, chef på Läkemedelsverket, håller danska myndigheter med om EMA:s slutsats att vaccinet är säkert och effektivt, samt att nyttan med vaccinet överväger risken för biverkningar.

Danmarks statsminister Mette Frederiksen har meddelat att Danmark förväntas öppna upp helt när alla som är över 50 år har blivit vaccinerade.

Användning av Astra Zenecas vaccin i Europa

Italiens vetenskapliga rådgivare Franco Locatelli meddelade på en presskonferens förra veckan att Astra Zenecas vaccin kommer enbart att ges till personer över 60 år. Frankrike har beslutat att istället rekommendera samma till personer över 55 år, men uppmanar till försiktighet. Samma beslut gäller för närvarande i Belgien. Storbritannien kom fram till samma slutsats som EMA, nämligen att fördelarna med vaccinet överväger riskerna, men att personer under 30 år ska erbjudas ett annat vaccin istället.

Castilla y León-regionen i nordvästra Spanien, har helt och hållet upphävt användningen av vaccinet och Norge väntas fatta ett nytt beslut efter att ha pausat användningen fram till den 15 april. 

Folkhälsomyndigheten i Sverige beslutade den 25 mars att fortsätta erbjuda Astra Zenecas vaccin till personer födda 1956 och tidigare, det vill säga alla över 65 år. Sveriges beslut bygger på utlåtandet av EMA att det inte finns någon ökning av blodproppar hos vaccinerade personer, efter myndighetens utredning av vaccinet.

Text: Sanja R. Juric, uppdaterad kl 23:20

Källor

Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
Prenumerera
Notify of
guest

3 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
Magnus Lindgren
Magnus Lindgren
Gäst
29 april 2021 kl 02:42

Relaterat

En kvinna som för två veckor sedan tog Astra Zeneca-vaccinet mot covid-19 – och som senare drabbades av blodpropp – har avlidit. Det rapporterar SVT Nyheter Väst. https://www.epochtimes.se/Nytt-dodsfall-efter-Astra-Zeneca-vaccin

Åklagare i Paris har tagit sig an vidare utredning av tre olika fall där personer dött efter att ha vaccinerats med Astra Zenecas covid-19-vaccin.https://www.epochtimes.se/Dodsfall-efter-vaccinering-utreds-i-Frankrike

Facebook stängde ner grupp som diskuterade vaccinbiverkningar
https://www.epochtimes.se/Facebook-stangde-ner-grupp-som-diskuterade-vaccinbiverkningar

Last edited 1 år sedan by Magnus Lindgren
Fredrik Eriksson
Reply to  Magnus Lindgren
29 april 2021 kl 08:05

Vad finns i vaccinen?

-En hel del visar det sig…

https://www.brighteon.com/55659924-e940-42b7-91d1-e052055b709b

Kerstin Salen
15 april 2021 kl 12:31

EU förlänger inte kontrakt med Astra Zeneca2:12 min

Publicerat idag kl 10.45

  • EU-kommissionen kommer inte att förlänga kontrakt med vaccintillverkaren Astra Zeneca, rapporterar den italienska dagstidningen La Stampa.
  • Enligt tidningens uppgifter ska EU-kommissionen nu fokusera på vaccinen från Pfizer och Moderna.
  • “En förlängning hade inte gett doser förrän nästa år, då vi planerat för andra vaccin” säger vaccinsamordnaren Richard Bergström.

Naomi Lamothe Berisha
[email protected]

Detta är ett vaccin som getts till miljontals inte ont anande personer och som godkänts av EMA men aldrig i USA. Att inte ens Richard Bergström som är vaccinsamordnare eller Vårdguiden eller Läkemedelsverket kan vara ärliga och tala om varför de inte förlänger kontraktet med Astra Zeneca utan låtsas att “det beror på att en förlängning inte skulle gett doser förrän nästa år”, är anmärkningsvärt.
Varför inte säga att man misstagit sig på säkerheten, att man orsakat ofantligt lidande hos många för att inte tala om dem som redan dött direkt av vaccinet? Varför inte be om ursäkt? Hur många lögner ska vi acceptera innan vi börjar avkräva ansvariga myndigheter ansvar när de utsätter allmänheten för oacceptabla risker. Och hur länge ska folk vaccineras med Johnson och Jansen! Samma problem där tycks det.
Hur kan vi någonsin mer lita påmyndigheter? Jag bara undrar… Och vem har forskat på vad som händer om man blandar ett mRNA vaccin med ett DNA vaccin i samma person?