Esrange avbryter SCoPEx geoengineering-test

publicerad 2 april 2021
- Gästskribent
Planet Earth Wallpapers. Foto: NASA
Earth and the galaxy. Foto: Lumina Obscura. Licens: Pixabay.com
Earth and the galaxy. Foto: Lumina Obscura. Licens: Pixabay.com

KLIMAT. Den globala uppvärmningen och dess effekter är en av vår tids största utmaningar, och forskning inom detta område kan komma att bli avgörande för vår överlevnad. Många av de experiment som utförs ombord på ballonger och raketer som skjuts upp från Esrange Space Center bidrar till sådan forskning och möjliggör värdefull kunskap och nya lösningar.

Mot denna bakgrund ser vi också att syftet med Harvards SCoPEx-projekt ligger väl i linje med hur SSC ser vårt uppdrag; att hjälpa jorden dra nytta av rymdens möjligheter.

Vi kan dock samtidigt konstatera att det idag saknas internationella överenskommelser rörande forskning inom geoengineering. Det finns även starka röster både för och emot forskning inom området. Ingen tydlig internationell linje finns kring huruvida denna typ av forskning är lämplig.

SSC har därför, efter dialoger med svenska experter och intressenter, och i samförstånd med Harvard beslutat att inte genomföra den planerade testflygningen med en ballong från Esrange i sommar.

Det är samtidigt tydligt att det finns ett stort behov av ytterligare diskussioner i samhället kring denna fråga, både inom vetenskapliga fora och med andra intressenter. Ännu verkar det inte finnas några givna svar, varför SSC uppmuntrar till ytterligare – och breda – diskussioner i ämnet.

ArcanumSkolan 2024

Text: Anni Bölenius, kommunikationschef SSC, pressmeddelande

Donera till NewsVoice

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

 • Solig eftermiddag och på Stockholmshimlen endast stackmoln som sträcker upp sig här och där. Inte ett spår av några chemtrails för en gångs skull. Skönt att kunna konstatera att uttrycket “Rust never sleeps” ibland får komma på skam.

 • Solig eftermiddag och på Stockholmshimlen endast stackmoln som sträcker upp sig här och där. Inte ett spår av några chemtrails för en gångs skull. Skönt att kunna konstatera att uttrycket “Rust never sleeps” ibland får komma på skam.

 • NASA skrev för ett år sen att ett grand solar minimum skulle motsvara minus tre år av människans CO2 tillförsel
  https://climate.nasa.gov/blog/2953/there-is-no-impending-mini-ice-age/
  Och dom tycks alltså hävda att det blir en fortsatt global uppvärmning.
  Zharkova som citeras beträffande detta tycks påstå att det skulle märkas mer och under längre tid.
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7575229/

  Maths Nilssons bok Spelet om klimatet har nyligen kommit ut och det är en bra källa.
  På sid 152 behandlar han temat En stundande nedkylning och anger den allvarliga kritik som berörde denna Zharkovas tes.
  https://www.bokus.com/bok/9789189215269/spelet-om-klimatet-vem-kan-man-lita-pa-i-klimatdebatten/

 • NASA skrev för ett år sen att ett grand solar minimum skulle motsvara minus tre år av människans CO2 tillförsel
  https://climate.nasa.gov/blog/2953/there-is-no-impending-mini-ice-age/
  Och dom tycks alltså hävda att det blir en fortsatt global uppvärmning.
  Zharkova som citeras beträffande detta tycks påstå att det skulle märkas mer och under längre tid.
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7575229/

  Maths Nilssons bok Spelet om klimatet har nyligen kommit ut och det är en bra källa.
  På sid 152 behandlar han temat En stundande nedkylning och anger den allvarliga kritik som berörde denna Zharkovas tes.
  https://www.bokus.com/bok/9789189215269/spelet-om-klimatet-vem-kan-man-lita-pa-i-klimatdebatten/

 • Vad ska de med ballonger till?

  Här har de vråkt ut skit på himmelen i tre dagar nu.
  Chemtrail över hela himmlen med ränder i från HAARP.

 • Vad ska de med ballonger till?

  Här har de vråkt ut skit på himmelen i tre dagar nu.
  Chemtrail över hela himmlen med ränder i från HAARP.

 • Klimat och väder är olika saker. Klimat studeras under långa perioder (1000-tals år). Väder kan inte påvisa klimat och tvärtom. Så uppmätt global uppvärmning under några 100 år säger inte mycket om klimatet. Fel slutsatser skulle jag vilja säga i artikeln som börjar just med “global uppvärmning”.

  En bredare diskussion skulle kunna inkludera hypotesen som pekar mot att en “grand solar minimum” period redan startat (uppstår ca var 400e år). Vilket kan innebära en medeltempsänkning på 1-2gr som gör att vi förlorar 20-40 dagar av odlingssäsongen i sverige. Vad innebär det? Prognos finns om att ovanför 45e longituden blir det mer svårodlat. Ingen istid dock och med rätt(!) förberedelser behöver det inte påverka vår livsstandard.

  • Eller hur? Notera att det var Esrange som skrev hela artikeln. Vi bytte endast rubriken från “Ingen ballongflygning från Esrange för SCoPEx-projektet” till “Esrange avbryter SCoPEx geoengineering-test”.

 • Någonting så ovanligt, med svenska mått mätt, som ett vettigt beslut. Än är inte undrens tid förbi.

 • Klimat och väder är olika saker. Klimat studeras under långa perioder (1000-tals år). Väder kan inte påvisa klimat och tvärtom. Så uppmätt global uppvärmning under några 100 år säger inte mycket om klimatet. Fel slutsatser skulle jag vilja säga i artikeln som börjar just med “global uppvärmning”.

  En bredare diskussion skulle kunna inkludera hypotesen som pekar mot att en “grand solar minimum” period redan startat (uppstår ca var 400e år). Vilket kan innebära en medeltempsänkning på 1-2gr som gör att vi förlorar 20-40 dagar av odlingssäsongen i sverige. Vad innebär det? Prognos finns om att ovanför 45e longituden blir det mer svårodlat. Ingen istid dock och med rätt(!) förberedelser behöver det inte påverka vår livsstandard.

  • Eller hur? Notera att det var Esrange som skrev hela artikeln. Vi bytte endast rubriken från “Ingen ballongflygning från Esrange för SCoPEx-projektet” till “Esrange avbryter SCoPEx geoengineering-test”.

 • Någonting så ovanligt, med svenska mått mätt, som ett vettigt beslut. Än är inte undrens tid förbi.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *