Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

17%

17.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

Att läka med hjälp av kosten – Katarina led av “Graves”

publicerad 29 april 2021
- Gästskribent
Katarina Fornander, pressfoto

Att det vi äter och hur vi lever styr mycket av hur vi mår är förhoppningsvis ingen nyhet för någon. Däremot kan det vara svårt att greppa exakt hur mycket vi själva kan påverka vårt mående genom vad vi äter och hur vi lever. I avsnitt 37 av Hälsa kommer inifrån gästas vi av Katarina Fornander – journalist, författare och biomedicinare – som själv har upplevt just detta.

År 2014 fick hon diagnosen Graves – en form av hypertyreos, det vill säga överskott av sköldkörtelhormon – och tre år senare friskförklarades hon.

”År 2014 var en känslomässig bergochdalbana när jag förlorade min mamma i januari och fick lyckan att få mitt första barn bara en kort tid därefter. Tidigt den hösten vaknade jag sedan upp en morgon och kände att allt bara var helt grått inuti mig. Livet kändes på det stora hela meningslöst – en känsla som inte alls är likt mig.

Jag analyserade det som att det berodde på att min mamma gått bort tidigare under året och försökte förhålla mig till den analysen, vilket gjorde att det hela kändes lite bättre, ett tag i alla fall”, berättar Katarina.

Diagnos: Graves

Men ganska snart insåg hon att det ändå var något annat som inte stämde, så hon fick en tid på vårdcentralen och hade turen att träffa en läkare som omedelbart tog rätt prover på henne och när svaren kom kunde man konstatera att hon drabbats av den autoimmuna sjukdomen Graves.

Autoimmuna sjukdomar uppstår då det egna immunförsvaret angriper kroppen, i det här fallet var det sköldkörteln som angreps och skapade ett överskott av sköldkörtelhormon, vilket bland annat kan ge symtom som svettningar, trötthet, hjärtklappning och viktminskning. Vid Graves är man ofta väldigt speedad i början men blir i längden trött.

I Katarinas bok ”Efter Graves – din väg till läkning” berättar hon att när man får diagnosen är det cirka 40 procents chans att man kan bli friskförklarad från sjukdomen. Hon själv var inte nöjd med den prognosen utan ville öka sina chanser så mycket hon kunde, parallellt med medicinering.

Både i boken och i poddavsnittet berättar hon om vilka vägar hon provade i sitt arbete mot självläkning:

”Kosten och mag-/tarmhälsan var viktiga verktyg. Dessutom rensade jag ut gifter hemma, kompletterade med olika kosttillskott, bytte jobb till något som var mindre stressfullt och flera andra saker. Det är såklart svårt att veta exakt på vad som förändrade vad, men hösten 2016 kunde jag sluta med alla läkemedel och våren 2017 blev jag friskförklarad”, säger Katarina.

I poddavsnitt 37 av Hälsa kommer inifrån får du höra mer om Katarinas historia, hennes egna lärdomar och vad som fungerat bäst för henne, intressanta studier i ämnet och dessutom en hel rad tips om hur du kan gå till väga om du vet eller misstänker att du själv är drabbad.

Text: Helena Axelsson, Holistic

Relaterat


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

Tags: Graves