fredag, januari 27, 2023
AloeVeraShopForever.com

Finns det mänskliga raser och vad avgör en ras?

-

KULTUR & VETENSKAP. Mänskliga raser är ett känsligt ämne att beträda. Låt oss därför jämföra olika folkgrupper med hundraser. Hundarnas genetik är mer homogen än människans. Man kan därför med fog ställa sig frågan om det finns mänskliga raser. Utseendet mellan olika folkgrupper utgör mindre skillnader än hos hunden. Detta kan därför spela oss ett spratt.

Text: Erik Forsman | Bild: Homo sapiens, modell. Foto (beskuret): Emőke Dénes. Licens: CC BY-SA 4.0, Wikimedia

Inom isolerade hundgenpooler som utgör skillnader mellan olika hundraser finns det mycket lite av den genetiska variation som krävs för att göra en ras trots att mindre hundraser lever i genomsnitt något längre än medelstora hundar. Medelstora hundar lever också lite längre än stora hundar. De hundraser som blir allra störst har kortast förväntad livslängd – hundar av olika storlek utvecklas i olika takt. De befinner sig i så att säga i olika stadier i livet vid olika åldrar.

Hunden kan ses som människans första och längsta avelsprojekt med sina dryga 15,000 år på nacken. Betänk att all den mångfald i utseenden och beteenden som vi ser hos dagens c:a 400 hundraser har formats under de senaste blott 100–200 åren. Detta är en väldigt kort tid ur ett genetiskt och evolutionärt perspektiv. De hundratals olika hundraser skulle kunna ses som lika många olika genetiskt isolerade öar där alla individer inom en ras, genetiskt sett, är väldigt lika varandra, men så är inte fallet. I de renrasiga hundar som människan håller distinkt avgränsade från varandra medföljer att genpoolen (all genetisk variation inom en grupp individer) är mycket begränsad.

En fördel med hundens låga genetiska variation är att den är mindre komplicerad att studera genetiskt, till skillnad mot den genetisk variation som finns hos människan som därför är mer komplicerad att studera. till exempel kan hunden användas som ett snabbspår för att förstå mer om människans sjukdomar. Medan det kan krävas hundratusentals patienter för att hitta gener som styr till exempel schizofreni eller depression, så räcker det med hundratals eller kanske något tusental individer för att göra motsvarande studier på hundar därför att hundar är mer genetiskt lika, än människor.

Det som skiljer mellan olika grupper av människor är således hur vanlig en genvariant är – det vill säga proportionerna mellan olika genvarianter inom respektive folkgrupp. Detta har läkemedelsindustrin tagit fasta på då olika folkgrupper svarar olika på samma medicin. Det är vad molekylärgenetiska studier visar mellan olika folkgrupper. Hittas till exempel en död människa som helt förmultnat, kan man finna uppenbara skillnader mellan en typisk afrikan, europé och asiat i hårstrukturen. Detta används bland annat vid mordutredningar av förmultnande människorester.

Vidare hävdar många forskare idag att människans evolution går fortare än någonsin förr. Flera nya studier visar att många av våra gener förändrats i snabbare takt under de senaste årtusendena. Slutsatsen är att vi på flera sätt är annorlunda än våra förfäder. Detta då mänskligheten utvecklas på olika sätt, på olika kontinenter. När Homo sapiens uppstod för runt 200,000-300,000 år sedan i Afrika, såg människorna väldigt lika ut – även om man kokar ner den lilla grupp individer som befolkade Afrika för 60,000 till 70,000 år sedan, som då utvandrade. Så är det ingalunda i dag.

Människans evolution är en accelererande process

År 2007 kunde en grupp amerikanska forskare visa att de hittat flera tusen mänskliga gener som är i full färd med att utvecklas till något nytt. Vissa genetiska egenheter tycks bli allt vanligare enligt deras studie och inte nog med det, takten i förändringen ökar hela tiden. Människans evolution är en accelererande process, enligt forskarna bakom rapporten.

  1. Anthropology.wisc.edu: John Hawks, University of Wisconsin Madison
  2. Wikipedia: Henry Harpending, University of Utah

Eftersom vi är åtskilligt fler människor på jorden i dag än någonsin förr, borde det omvänt betyda att det hela tiden också uppstår fler och fler mutationer bland våra gener. Det ger det naturliga urvalet mer variation att spela med, så att säga. Det borde leda till att chansen för att en nyttig eller gynnsam förändring kan få fäste hos en grupp människor ökar. Den enastående kulturella utvecklingen under de senaste 10,000 åren har gjort att människorna utvecklas på skilda sätt i olika kulturkretsar. Kulturen blir den miljö som kräver genetisk anpassning av sina medlemmar.


Slutsatsen är att mänskliga raserna utvecklas snabbare i dag än någonsin tidigare. Cirka 2000 gener befinner sig under snabb förändring, enligt denna nya studie och processen går bara fortare och fortare, säger statistiska analys.


 

Enbart under de senaste 5000 åren har evolutionen gått ungefär hundra gånger snabbare än någonsin i människans historia, enligt det stora genomprojektet HUGO som har gjort det möjligt att finkamma människans DNA efter intressanta variationer.

Text: Erik Forsman

Erik Forsman
Erik Forsman
Researcher, skribent med inriktning mot analyser, taktisk förståelse av djupverkande strategier. Ett förflutet som egenföretagare, konsultverksamhet inom IT-säkerhet, mentalskötare, med mera.

22 KOMMENTARER

Prenumerera
Notify of
guest

22 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
Hans Dahl
Hans Dahl
Gäst
12 oktober 2021 kl 17:20

Ta inte illa upp nu, Erik!

(Vi kämpar ju ihop för sanning och omtänksamhet.)

Men ditt nya foto som presentation av dig är så roligt, tycker jag!

Du ser ut som den sanne viking och kämpe du är, men – som slumpen ville – finns det även en viss likhet med fotot som inleder denna artikel! 🙂

Vi behöver skoja lite med varandra ibland, eller hur?

Hans Dahl
Hans Dahl
Gäst
Reply to  Erik Forsman
12 oktober 2021 kl 18:48

Tvärtom! Det är så vi ska se ut – både till det inre och det yttre – naturliga, kraftfulla och kampberedda.

Hans Dahl
Hans Dahl
Gäst
5 maj 2021 kl 18:25

“I lived my life in Babylon.”

Vilken världsartist sade så om sig själv i en av sina sånger? Och vilken religion förknippas VANligtvis han med?

Hör själva denna konfession!https://www.youtube.com/watch?v=974NvTbbnBE

Hans Dahl
Hans Dahl
Gäst
Reply to  Hans Dahl
5 maj 2021 kl 19:09

Babylon – Mesopotanien!

Alla dessa falska religioner har ENORMT mycket gemensamt.

Jämför exempelvis Katolska kyrkans doktriner med buddismens:

Celibat, Nunne- och munkkloster, rakat huvud, dyrkan av döda, dyrkan av avbilder och relikier,
polyteism …

Alla dessa världsvida relioner härstammar från en och samma källa: Babylon!

Hans Dahl
Hans Dahl
Gäst
Reply to  Hans Dahl
5 maj 2021 kl 19:17

Och hinduismen!

Shiva står vakt vid Cern:
https://cds.cern.ch/record/745737?ln=de

Och Här spelar Shiva en enormt viktig roll:
https://www.youtube.com/watch?v=XQOpeJ8YHrE

Kenneth Thorberg
Kenneth Thorberg
Gäst
Reply to  Hans Dahl
8 maj 2021 kl 08:12

Apropå Babylon så slog det mig att det kanske är därifrån uttrycket “baby” kommer. Som ett sätt att via språket göra anspråk på ett barns egentliga ursprung och hemvist redan från födseln.. Det är ju så de ondskefulla gör.

Hans Dahl
Hans Dahl
Gäst
Reply to  Kenneth Thorberg
8 maj 2021 kl 09:38

Mycket intressant koppling!

Här ser vi ett barn som offras till den babyloniska guden Molok:

https://sv.wikipedia.org/wiki/Molok

petergrfstrm
petergrfstrm
Gäst
27 april 2021 kl 12:49

Jag instämmer med Erik om att det finns utrymme för att överväga intelligent design som en del av förklaringen till utvecklingen. Senaste gången jag påmindes om det var i samband med uppgifter om sniglar som gör sig av med kroppen därför att den var angripen av parasiter. En ny kropp växer sen ut från huvudet.
En del av dom som inte vill dra in ngt utöver den ‘blinda’ evolutionen anför att celler känner av vilken typ av andra celler som växer fram i omgivningen och påverkas av det så att rätt organ fogas till den bortfallna kroppsdelen.
Men jag anser att det är ett orimligt argument om man tror att vi ser hela verkligheten.
Om man ist tror att vi blott förnimmer en del av verkligheten medan en annan för oss osynlig del hela tiden verksamt griper in och samarbetar med den synliga delen finns det större chans att en meningsfylld beskrivning kan erhållas.
Det implicerar att nån sorts organiserande intelligens bygger upp allt biologiskt liv.
Att en del är osynlig kanske har att göra med att vi har en assymetrisk relation till tiden.

Hans Dahl
Hans Dahl
Gäst
Reply to  petergrfstrm
27 april 2021 kl 13:05

Ja, det här med tiden är mycket intressant.

I matematiken får vi inblick i att det till synes väldigt enkla inte kan greppas med rationella förklaringar.

Detta visas mycket lättförståeligt och i följande korta presentation, som visar på fantastiskt vackra mönster – utanför det rationella:

https://www.youtube.com/watch?v=T647CGsuOVU

(Imaginary Numbers Are Real)

Magnus Lindgren
Magnus Lindgren
Gäst
26 april 2021 kl 21:06

Enligt Jesuiten Kalergi fanns det raser iallafall enl “Praktischer Idealismus 1925”

“Dagens raser och kast skall falla offer åt den tilltagande övervinningen av rum, tid och fördom. Den eurasisk – negroida framtidsrasen, till det yttre lik den gammalegyptiska, skall ersätta folkens mångfald med personlighetens mångfald”  (Utdrag från boken “Paneuropa” 1922 till 1966 av Richard Nikolaus Coudenhove – Kalergi)

https://experimentlandet.blogg.se/2014/november/eurasiska-negroida-hybrider-i-framtidens-europa.html

Rethinking Europehttps://jesc.eu/rethinking-europe/

Hans Dahl
Hans Dahl
Gäst
25 april 2021 kl 17:39

Och när det gäller evolutionsteoretikerna är det intressant med hur de lyckats att skapa alla dessa bilder i blädderböcker för de små barnen, skolböcker för de större barnen och illustrationer till de som så småningom ska komma att meja ner allt intellektuellt motstånd med alla sina doktorstitlar och utmärkelser!

En upphittad käke någonstans i Aftika eller Tyskland blir en hel människa, hårig, framåtböjd med apliknande konturer!

Hans Dahl
Hans Dahl
Gäst
Reply to  Hans Dahl
25 april 2021 kl 17:42

Och när det gäller att skapa en urtidsmänniska från ett benfragment:

https://www.youtube.com/watch?v=hpHl97dMeLE&t=24s

Jan Rosbäck
Jan Rosbäck
Gäst
Reply to  Hans Dahl
25 april 2021 kl 21:31

Att betrakta hudfärg som tecken på ras är lite övermaga förpubertalt. Gällande människor beror allt på kulturell bakgrund och sociala förhållanden. Mycket intressanta synpumkter dock. All kunskap och skapelse kommer inifrån oss själva, Alltså från en nivå där medvetandet och vår perception börjar uppfatta den fysiska verkligheten. Genom att allt fler medvetanden kopplas upp så bör det ju medföra att utvecklingen accelerar tydligen till nya nivåer. Vad några nu tycks tro är att de med kvantprocessorer skulle kunna skapa något nytt är ju rätt infantilt. Vi som skapar tekniken som människor kommer alltid att ligga ett steg före. Lite OT kanske men några verkar ha bra kontroll över den mänskliga perceptionen.

Hans Dahl
Hans Dahl
Gäst
Reply to  Jan Rosbäck
26 april 2021 kl 06:14

Ja, hudfärg spelar ingen som helst roll. Vi borde alla vara som omtänksamma bröder och systrar mot varandra.

Det är irrläror och själviskhet som skapar våld och övergrepp.

Håkan Svensson
Håkan Svensson
Gäst
Reply to  Erik Forsman
23 september 2022 kl 21:14

Svarta har en tyngre, kompakt benmassa än de flesta andra folkslagen. Kroppen kommer därmed djupare i vattnet och motståndet ökar.

Hans Dahl
Hans Dahl
Gäst
Reply to  Erik Forsman
25 april 2021 kl 17:17

Ursäkta mig, Erik!

Du skriver alltid så enormt intressanta artiklar och kommentarer, men är du inte – i vissa avseenden – HÄR ute och cyklar en aning…?

Evolutionsteorin ifrågasätts sällan, inte heller här av dig!! Vem var upphovet till denna teori och vilken religiös orden tillhörde han?
Och vem promotade Darwin – Vem var hans “bulldog”?

Det är jättekul, tycker jag, att evolutionsteorin förespråkar att ödlor utvecklades till fåglar.

Var och en som som har ett hum om flygning vet hur oerhört avancerad denna teknik är.

Hur kom ödlorna överhuvudtaget upp i luften?

Utvecklades de genom mutation en vinge och började flyga lite snett kraxande?

Och sedan blev vingarna två…?

Jag skulle förmoda att ödlorna behövde en viss tid att lära sig flygandets konst.

Var det då de genom alla krash-landningar – med evolutionens utvecklande försorg fick en hård näbb?

Slag efter slag mot den hårda marken skapade fåglarnas näbb…?

När jag ser en fågel – och tänker mig in i evolutionens värld – ropar jag ofta upp i luften:

“Hej Fågel! Tacka dina förfäder ödlorna för din hårda, fina näbb!”

Hans Dahl
Hans Dahl
Gäst
25 april 2021 kl 10:40

Ännu en enormt intressant artikel av dig, Erik!

Det är fantastiskt spännande med epigenitiken.
Forskningen har på senre år visat att epigenitiken spelar en oerhört viktig roll för vår hälsa och utveckling. Potentialen är enorm.

Den före detta proferssorn i zoologi, Walter Veith, har gjort en serie i åtta delar där han tar upp världens och livets skapelse. Han undervisade tidigare i evolutionslära och var en övertygad evolutions-anhängare, men insåg så småningom att alla dessa teorier från – Big-bang och vidare var fuskverk – och när han närmare granskade ursprunget till dessa teorier upptäckte han att de hade ett gemensamt, ytterst dubiöst, ursprung. Då började han att tänka om och blev senare en förkämpe för tesen att allt skapats.

Här är del sex i denna serie “SKAPELSE ELLER EVOLUTION”, som fokuserar på epigenitiken:

https://www.youtube.com/watch?v=692FHJHHZ9g&t=819s

(Dr Walter Veith…Evolution or Creation Part 6/8)

Erik Forsman
Erik Forsman
Researcher, skribent med inriktning mot analyser, taktisk förståelse av djupverkande strategier. Ett förflutet som egenföretagare, konsultverksamhet inom IT-säkerhet, mentalskötare, med mera.

SENASTE KOMMENTARER

ARKIV