Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

43%

43.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera. Uppd. 25/4 kl 13:45.

IMY: Mänskliga faktorn bakom flertalet personuppgiftsincidenter

publicerad 22 juni 2021
- Gästskribent
Svenskar
Svenskar
Foto och licens: Mostphotos.se

INTEGRITET. Integritetsskyddsmyndigheten, IMY, publicerar nu en rapport över de anmälningar om personuppgiftsincidenter som myndigheten tagit emot under 2020. Fel orsakade av den mänskliga faktorn dominerar och har orsakat mer än hälften av de anmälda incidenterna.

I dataskyddsförordningen, GDPR, finns en skyldighet för företag, myndigheter och andra organisationer att anmäla vissa personuppgiftsincidenter till IMY, tidigare Datainspektionen. En motsvarande skyldighet finns i brottsdatalagen för brottsbekämpande myndigheter.

IMY publicerar idag en rapport som redovisar de anmälningar av personuppgiftsincidenter som myndigheten tagit emot under förra året.

Under 2020 anmäldes knappt 4 600 personuppgiftsincidenter, vilket är en minskning jämfört med de 4 800 incidentanmälningar som myndigheten tog emot 2019. Offentlig sektor står för den största andelen av anmälda incidenter 2020, i synnerhet statliga myndigheter och domstolar samt hälso- och sjukvården. Anmälningar från hälso- och sjukvården står för den största ökningen av antalet anmälda personuppgiftsincidenter under 2020. IMY tog förra året emot 25 procent fler anmälningar från den sektorn jämfört med 2019.

“Precis som 2019 är den vanligaste orsaken till de anmälda incidenterna den mänskliga faktorn, som ligger bakom mer än hälften av de anmälda incidenterna 2020. Det understryker vikten av att ha både tekniska och organisatoriska säkerhetsåtgärder på plats och att löpande informera personalen om vilka rutiner som gäller”, säger Malin Blixt, enhetschef på IMY.

Läs hela rapporten

Text: Malin Blixt, presstjänsten, Integritetsskyddsmyndigheten


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq