Swedish independent journalist prosecuted instead of brutal policemen

Torbjörn Sassersson är grundare av och redaktör på NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 17 augusti 2021
- Torbjörn Sassersson red.
Jesper Johansson, 2021. Foto: Nya Tider

SWEDEN. On Saturday, May 1, 2021, a demonstration against covid restrictions was held in Stockholm. Journalist Jesper Johansson filmed on-site for the magazine Nya Tider (New Times). When Johansson was filming, a policeman grabbed his camera. Johansson was then wrestled down by 4-5 policemen and put in handcuffs. Despite the abuse, Johansson is the one brought to justice.

By Torbjorn Sassersson | Video and photo: Nya Tider (New Times)

New Times writes:

“Jesper Johansson suffered injuries to his foot, was hit with a baton, and received bruises and tears when he was handcuffed. He also found it difficult to breathe when one of the policemen pressed a knee into his back and another policeman pressed his thumb against his neck when he was lying on the ground.”

Jesper Johansson is suspected of violent resistance.

The Swedish police and the judiciary receive strong criticism from his colleagues and readers of independent media, while the establishment media choose not to report on the abuse of the journalist.

Ingemar Ljungqvist 1:a maj 2021. Foto: Torbjörn Sassersson, NewsVoice.se
Ingemar Ljungqvist May 1:th, 2021. Photo: Torbjörn Sassersson, NewsVoice.se

The journalist Ingemar Ljungqvist, who was also arrested by the police during the same demonstration, writes in a press release:

“Could it be because of Jesper Johansson in his straight reports, including on SwebbTV, is also a truth seeker of rank… ”

The trial in Stockholm should have a very large public interest for several reasons. Johansson says in defense that when the policeman grabbed the camera, Johansson tried to hang on in order to avoid damage to the camera that was stuck to his wrist. Johansson believes that it was perceived by other policemen as violent resistance.

Blue light sabotage

Jesper Johansson says that the police in connection with the arrest discussed whether they should report him for “blue light sabotage” and another police officer warned that his behavior could lead to a prison sentence.

“Sabotage against blue light activities is a new law that has been in force since the turn of the year 2020 and can result in life imprisonment.” – Nord.news

The trial will be held in Stockholm District Court at 10 a.m. on August 19 at Scheelegatan 7 in Stockholm.

By Torbjorn Sassersson


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • Hej.

  Varför oppositionella journalister (oavsett politisk färg) inte låter personer med rätt offer-profil, enligt rådande postmodernt paradigm, sköta filmning et c begriper jag inte.

  Svensk polis hade inte agerat på dylikt vis om journalisten (vilket mig veterligen inte är en skyddad titel eller ens kräver att man har publicerats öht?) varit en palestinsk kvinna med regnbågsflagga och röd stjärna på jackan, eller någon annan kombination av grupper som faller inom diskrimineringskriterierna. Kanske en svart man (ursäkta, “afro-svensk”…) i rullstol?

  Det hade blivit fina rubriker och bilder för utländsk press, när svensk polis släpar bort någon sådan och försöker hindra att det filmas – den sk. “Sverigebilden” betyder betydligt mer för polisens chefer än vad vi svenskar tycker. Särskilt norska, danska och finska medier borde vara intresserade.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

  • Hej jag ser att du kommenterar skydda titel här på den Engelska sidan.

   Journalisters viktigaste uppgift är att granska makten, utan några repressalier.
   Polisen misshandel av värnlös journalist kunde slutat lika illa som för Kim Wall.

   Jag hade en skolkamrat som slogs ihjäl av måttligt våld, av en högstadielärare.

   Yttrandefrihet

   Inledande grundläggande begreppYttrandefrihet är bland annat friheten att i tal, skrift eller bild eller på annat sätt meddela upplysningar samt uttrycka tankar, åsikter och känslor. Tryckfrihet är en del av yttrandefriheten. Den regleras i två grundlagar; Tryckfrihetsförordningen (TF) från 1766 för tryckt media och Yttrandefrihetsgrundlagen (YGL) från 1991 för etermedia och vissa sidor på internet.

   https://www.sjf.se/yrkesfragor/yttrandefrihet/inledande-grundlaggande-begrepp

  • Stockholmsmaffian bryr sig om lag och ordning, det finns bara för oss. LYDNAD istället för demokrati. Rättegången är bara ett skådespel för folket.

 • När myndigheter tillgriper våld mot folket, visar detta att man är på defensiven och kommer att förlora i längden.

 • Hej,
  Varför har ni rensat kommentarerna här?
  Jag skrev en själv och lade till en länk till en av mina videos.
  Det hade med ämnet att göra, ingen reklam direkt.
  Är det inte ok för er att skriva sådant?

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *