Utrikesminister Ann Linde: Sverige deltar gärna i arbetet att avsätta Putin – Lurades att försäga sig

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 2 augusti 2021
- NewsVoice redaktion
Utrikesminister Ann Linde, maj 2020 (foto: Regeringen via DW.com)

https://www.youtube.com/watch?v=M2uCnrIrkRw

SVERIGE. Två ryska komiker som ringer upp och driver med internationella ledare lyckades få Sveriges utrikesminister Ann Linde att försäga sig. Linde antyder att Sverige kan delta i arbetet att avsätta Putin.

Text: NewsVoice | Se även: Ryska ambassaden svarar UD

Uppringarna utgav sig för att representera den ryska oppositionen lyckades få Ann Linde att tala sig varm för att understödja hemliga sanktioner mot Ryssland under samtalet. Linde antyder att det krävs kohandeln. Linde är förutom utrikesminister även ordförande för OSSE, organisationen för säkerhet och samarbete i Europa.

”Utrikesministern avslöjar dessutom att hon är öppen för att föra över svenska skattebetalares pengar i skymundan till den ryska oppositionen, via annat land – men att hon inte kan diskutera saken över telefon eftersom det hon föreslår är olagligt.”Samhällsnytt

Komikerna tar upp svensk finansiering av den ryska oppositionen och då berättar Linde att det finns 38 miljoner euro avsatta för utveckling av civilsamhället och mänskliga rättigheter fram till 2026. Linde antyder att finansiering kan ordnas.

”Betalningen kan inte ske öppet, då det skulle strida mot ryska lagar gällande utländsk finansiering”, förklarar uppringaren.

”Jag tror inte vi ska diskutera detta på telefon, någon annan kan tala med er efter vårt samtal” och upprepar senare i samtalet ”några av mina kommer att prata med er”, svarar Ann Linde.

Expressen var i kontakt med UD:s presstjänst.

”För utrikesministern är det viktigt att vara öppen för kontakt och dialog med civilsamhällesrepresentanter från olika länder. Det är olyckligt att den öppenheten utnyttjas på det här sättet”, skriver UD:s presstjänst och fortsätter:

”Utrikesdepartementet har rutiner för att förbereda utrikesministerns samtal, dessa har följts men var dessvärre inte tillräckliga i det här fallet.”

Enligt UD har ”de utrikespolitiska relationerna inte påverkats”, skriver Expressen, om samtalet där den svenska utrikesministern avslöjar att hon avser att hjälpa den ryska oppositionen att avsätta president Putin.

Text: NewsVoice


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq