Regeringen: ”Våra livsmedelssystem måste globalt ställas om”

15
Ibrahim Baylan. Pressfoto: Regeringen
Ibrahim Baylan. Pressfoto: Regeringen

FÖRSÖRJNING. Mat spelar en central roll i våra liv. Näringsrik och säker mat garanterar vår hälsa och vårt välmående, men har också kulturella och känslomässiga värden. Maten kan också användas som maktmedel i krig och konflikt. Våra livsmedelssystem påverkar inte bara människors hälsa och välbefinnande utan har stor betydelse för miljön, klimatet, den biologiska mångfalden samt ekonomisk och social utveckling. Därför måste våra livsmedelssystem globalt ställas om, skriver näringsminister Ibrahim Baylan, miljö- och klimatminister Per Bolund och biståndsminister Per Olsson Fridh.

Artikeln har tidigare publicerats på Regeringen.se

Vid FN:s toppmöte om livsmedelssystem, Food Systems Summit 2021 (FSS) den 23 september, diskuteras hur vi kan ställa om våra livsmedelssystem till att bli mer hälsosamma, mer inkluderande, mer rättvisa och mer hållbara.

I Sverige har vi, som alla länder, både vår del av ansvaret och vår unika möjlighet att bidra till lösningar. Vi har potential att driva förändring och visa på möjligheter. Den svenska regeringen har under året arbetat intensivt för att inkludera så många perspektiv som möjligt i processen fram till toppmötet.

Livsmedelssystemen är nödvändiga och genererar kollektiva nyttigheter. Samtidigt är många av dagens livsmedelssystem ohållbara och sårbara. När våra livsmedelssystem inte fungerar hotas såväl allas vår hälsa, ekonomin, miljön och klimatet som mänskliga rättigheter, fred och säkerhet. Rätten till mat är en mänsklig rättighet i sig, som är långt ifrån uppfylld globalt.

Världens matproduktion står för 30 procent av världens utsläpp av växthusgaser och markomvandling är den ledande orsaken till förluster av biologisk mångfald i världen.

Ohälsosamma matvanor är den snabbast ökande orsaken till övervikt och fetma, och en av de största riskfaktorerna för ohälsa i världen.

Idag produceras tillräckligt med mat i världen för att mätta oss alla, men tillgången är ojämnt fördelad och en tredjedel av all mat som produceras slängs, eller förstörs. Konflikter, klimatförändringar och ekonomiska chocker driver på hungern globalt och felnäring i alla dess former. Covid 19-pandemin har bidragit till ytterligare ökning av antal hungrande, upp till 20 procent på bara ett år och idag står över 41 miljoner människor i 43 olika länder, på tröskeln till svält. FN konstaterar att dagens globala livsmedelskris saknar motstycke. För att långsiktigt producera tillräckliga mängder mat i världen måste jordbruket producera 50 procent mer år 2050 än vad det gör idag.

Vi måste också öka kapaciteten för livsmedelsproduktion i utvecklingsländer och se till att mer av den mat som odlas där kommer det egna folket till del. I många länder är dock odlingsmarken begränsad och den mark som redan används krymper i takt med klimatförändringar och förlust av biologisk mångfald på grund av till exempel utarmning, erosion och ett mer oberäkneligt klimat. För att undvika ytterligare avskogning till förmån för jordbruksmark och hålla oss inom de planetära gränserna så måste vi producera mer inom nuvarande ramar.

Utmaningarna är många och stora, och dessa utmaningar finns inom livsmedelssystemen, men det betyder också att många lösningar finns där. Det är möjligt att föda en växande befolkning, samtidigt som vi skyddar vår planet och bidrar till en mer positiv hälsoutveckling i världen.

Sverige gör redan mycket och vi ska vara stolta över det engagemang som finns för att skapa en mer hållbar framtid. Det finns dock mer att göra. Sverige bidrar till en tryggad livsmedelsförsörjning såväl genom vårt bilaterala bistånd som genom stöd till och samarbete med de globala miljö- och klimatfonderna, de multilaterala utvecklingsbankerna och FN-systemet. Sverige är bland annat en av IFAD:s största givare. Under 2021 har Sverige stöttat deras arbete med 205 miljoner kronor. Utmaningen är att utveckla det övergripande systemperspektivet så att förändringar görs i alla delar där det behövs.

Vi ska också fortsätta att bygga på de starka partnerskap vi har i Sverige kring våra livsmedelssystem. Ett brett samarbete mellan olika aktörer, inte minst med civilsamhälle och näringsliv, behövs för att ta ett helhetsgrepp.

Toppmötet är inte målet i sig, utan början på en lång och viktig process. Målsättningarna är tydliga. Sverige ska vara ledande i arbetet med Agenda 2030, och arbetet med att ställa om våra livsmedelssystem är centralt för en mer hållbar värld.

Signerat: Ibrahim Baylan, näringsminister, Per Bolund, miljö- och klimatminister, Per Olsson Fridh, minister för internationellt utvecklingssamarbete


 

Relaterat

Food Systems Summit – nu inleds digitalt FN-toppmöte om hållbara livsmedelssystem

“Idag, den 23 september, bjuder FN:s generalsekreterare António Guterres in till ett toppmöte om livsmedelssystem – Food Systems Summit 2021 (FSS). Statsminister Stefan Löfven håller det svenska anförandet på toppmötet som syftar till att förändra våra livsmedelssystem till att bli mer hälsosamma, mer inkluderande, mer rättvisa och mer hållbara.”

Läs mer på Regeringen.se


Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
15 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
Jaro Pleva
Jaro Pleva
Gäst
28 september 2021 kl 14:16

Maten är nästa område som den rödgröna röran planerar att förstöra. Matförsörjningen har hittils någorlunda fungerat, men nu ska allt underkastas koldioxidbluffen och de fanatiska grönas ideologi. Snart går även vi hungriga…

Lisbeth
Lisbeth
Gäst
27 september 2021 kl 23:57

Undrar varför Bill Gates och andra globalister köper upp enorma arealer med jordbruksmark i USA och andra delar av världen. Ska dom ta över matproduktionen ? Eller?

JohnnyD
Johnny
27 september 2021 kl 11:39

Att Sverige skall vara ledande i genomförandet av Agenda 2030 låter inget bra. Men det är vad regeringen jobbar mot.

Peter Torpare
Peter Torpare
Gäst
26 september 2021 kl 19:24

Hur mycket skada skall denna knäppgök få ställa till med innan han lämnar för gott?
“Globalt ställas om” betyder ju globalt styras. Tänk bara ett globalt lite utökat vaccinpass. Vem får köpa vilken mat och när.
Inte ens Orwell kunde föreställa sig vilket helvete en del planerar för oss.

Peter Eliasson
Peter Eliasson
Gäst
26 september 2021 kl 17:56

Detta är “Codex Alimentarius”, den psykopatiska agendan att ta total kontroll över matproduktionen och förbjuda vitaminer och mineraler, se Rima laibow: https://www.youtube.com/watch?v=mTs408Nzl0A
Kommer från chefen för IG Farben som bara gynnar de stora globala bolagen och slår ut dom små, Implementation av global kommunism…

Å Södergren
Å Södergren
Gäst
26 september 2021 kl 14:43

En socialist är en patologisk lögnare, eftersom denne aldrig kan konfrontera sina egna misstag. För att undvika att konfrontera riktigt åtgärdsbehov skapat av socialisten själv, uppfinner denna allehanda avledande manövrer. Hos socialdemokrater (S) gäller att ösa pengar på allehanda icke inkomstbringande projekt.

Erik Forsman
Reply to  Å Södergren
27 september 2021 kl 20:04

Mycket klarsynt och bra framslängt så att människor förstår. Sådan är socialismen och kommunismen. Ibrahim Baylan förtydligar din kommentar, smitandes ut bakvägen efter cementskandalen. Mer skit har också kommit fram – hans dubbla medborgarskap. Får man verklige ha
dubbla lojaliteter och samtidigt vara minister?

Last edited 1 år sedan by Erik Forsman
Hans Dahl
Hans Dahl
Gäst
Reply to  Erik Forsman
27 september 2021 kl 21:11

Ord: minister, min-ister, spräng-fet dräng-profet!

Lars Bergman
Lars Bergman
Gäst
26 september 2021 kl 12:29

Hade inte bönder i USA fått betalt för att förstöra skördar har jag för mej?

Jan Rosbäck
Jan Rosbäck
Gäst
Reply to  Lars Bergman
27 september 2021 kl 23:02

Det finns en enorm överproduktion av livsmedel på jorden. Det som globalisterna dvs de blå bolsjevikerna har som verktyg för att strypa detta är att styra distribution och kanalisering via storföretag. Att maximera ekonomiska vinster är målet.

Anders Johansson
Anders Johansson
Gäst
26 september 2021 kl 11:29

Den svenska globalistregeringen är ju delaktig i såväl det groteska medicinska experimentet på jordens befolkning som den har varit delaktig i den globala nedstängning som resulterat i svält och misär världen över. Så det är ingen tänkande människa som köper det här slemmiga skitsnacket om “människors hälsa och välbefinnande“.

Sen kan jag inte på något sätt minnas att vi har haft någon som helst diskussion kring eller folkomröstning om att “Sverige ska vara ledande i arbetet med Agenda 2030“.

Hur kan man för en statsrådslön/pension och en extra slant på banken prostituera sig till att förstöra livet för tio miljoner människor? Det här visar att vi låter oss ledas av de mest defekta av oss.

Samuel af UgglasD
Samuel af Ugglas
26 september 2021 kl 11:00

Det blir klart intressant när socialister bokstavligen och praktiskt skall producera livsmedel från sina skattepolstrade taburetter i en avkrok i Sverige som heter STOCKHOLM.
Kom igen Baylan, lämna uppgiften åter till ”landsbygdens” folk innan det är för sent.

Hans Dahl
Hans Dahl
Gäst
26 september 2021 kl 10:52

Många köper nog det här finsnacket, men jag är mer än kritisk till dessa globaliserings-budskap inlindade i floskler om miljö, rättvisa, hållbarhet och blablabla!

Det Sverige – och alla länder behöver är en återuppbyggnad av lokal matproduktion, lokal tillverkning av allt som är nödvändigt för att leva drägligt.

Globaliseringsagendan gör befolkningarna enormt sårbara och koncentrerar ägande och rikedom i få människors händer, och gräddfilspolitiker surfar på detta pengaflöde

Det är samma ruttna, rostiga agenda som kommunismen men spacklad och nylackerad.

Stig Hallengren
Stig Hallengren
Gäst
Reply to  Hans Dahl
26 september 2021 kl 11:05

Men ditt snack Hans är alldeles rätt.
Hur kan dessa tre tokstollar kallas ministrar. Papegojor för NWO snarare.

Hans Dahl
Hans Dahl
Gäst
Reply to  Stig Hallengren
26 september 2021 kl 11:28

Ordlek:

Enligt Wikipedia är “Kabinett – samtliga ministrar i en regering”.

Mixar vi orden KABINETT och MINISTER får vi MARIONETT.

Papegoja är också ett intressant ord.

“Papa” är latin för påve och “goja” talar för sig själv!

Vi behöver omtänksamma ledare – inte burfåglar som ekar ut vad encykliker beskrivit i sina programförklaringar för länge sedan.