Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

40%

40.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera. Uppd. 23/4 kl 09:30.

Regeringen utreder utegångsförbud i Sverige

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 1 september 2021
- NewsVoice redaktion
Lena Hallengren. Pressfoto: Kristian Pohl för Regeringskansliet
Lena Hallengren utreder utegångsförbud i Sverige. Pressfoto: Kristian Pohl för Regeringskansliet
Lena Hallengren. Pressfoto: Kristian Pohl för Regeringskansliet

NÄSTA VIRUSKRIS. Regeringen skriver att imorgon torsdag den 2:a september ska en utredning tillsättas med uppdrag att analysera behovet av nya bestämmelser vid en ny pandemi eller epidemi. Möjligheten till att kunna införa utegångsförbud, tillfälliga regionala reseförbud inom Sverige och krav på provtagning vid inresa till Sverige ska utredas.

Till särskild utredare utses Lars Hedengran, som är jurist och sedan år 2007 rättschef på Socialdepartementet. Han har en gedigen erfarenhet av att ta fram lagstiftningsprodukter, skriver Regeringen.

“Genom att tillsätta den här utredningen tar vi vara på erfarenheterna från covid-19-pandemin och stärker samhällets förmåga att hantera framtida pandemier eller epidemier, säger socialminister Lena Hallengren” – Regeringen

Regeringen skriver i ett pressmeddelande att nya regler måste ta hänsyn till grundläggande fri- och rättigheter.

“Eventuella åtgärder ska inte gå längre än vad som är absolut nödvändigt för att förebygga eller motverka en omfattande smittspridning”.

Det är i övrigt Regeringen som från en dag till en annan bestämmer vad som gäller (red anm).

En del i uppdraget är att se över hur smittskyddet kan “stärkas” för vissa grupper inom socialtjänsten.

“Utredaren ska bland annat se över möjligheten att ställa krav på att särskilda boenden vidtar nödvändiga smittskyddsåtgärder. Här ingår att utreda lagstöd för dels isolering av smittskyddsskäl, dels för att vårda smittade separat inom särskilda boenden.”

Mytilini-lägret under konstruktion, Samos, 29 aug 2020. Foto: T. Sassersson, NewsVoice.se
Mytilini-lägret för flyktingar på Samos kan i princip även användas som covidläger. Samos, 29 aug 2020. Foto: T. Sassersson, NewsVoice.se

Covidläger

I andra länder används speciella “covidläger” för placering av både smittade och ovaccinerade. Kritiker har kallat dem för koncentrationsläger.

Lars Hedengran ska även se över möjligheterna att införa en smittbärarpenning och hur pandemivaccinationer kan inkluderas i nationella vaccinationsregistret.

När TT frågar Lena Hallengren om hur effektivt utegångsförbud är, svarar hon:

“Jag är beredd att revidera den om utredaren kommer med väldigt goda argument, men i grund och botten så tycker jag inte att vi ska ha utegångsförbud. Det är ett enormt ingrepp i människors frihet.”

Hallengrens svar kan tolkas som att hon inte vill ha utegångsförbud, men att hon är beredd att införa utegångsförbud i Sverige om Lars Hedengran anser det (red anm).

Lars Hedengran ska också “fundera på” om den som struntar i sina “skyldigheter” ska kunna drabbas av sanktioner, tex böter ifall denne: “struntar i uppmaningar att bära munskydd eller hålla ett visst avstånd i vissa sammanhang”, skriver MSN Nyheter.

Deluppdraget om extraordinära smittskyddsåtgärder ska delredovisas den 15 maj 2022. Uppdraget ska slutredovisas senast den 31 aug 2023.

Det framgår inte om utredningen eventuellt kan genomföras snabbare i händelse av att det sker en spridning av vad som kallas delta, lambda och den nya mu-varianten av coronaviruset.

Text: NewsVoice

Relaterat


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq