Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

40%

40.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera. Uppd. 23/4 kl 09:30.

Brandvägg – allt du behöver veta

publicerad 7 oktober 2021
- Gästskribent
"Brandvägg". Foto: Christina Wocintechchat (wocintechchat.com). Licens: Unsplash.com
"Brandvägg". Foto: Christina Wocintechchat (wocintechchat.com). Licens: Unsplash.com
“Brandvägg”. Foto: Christina Wocintechchat (wocintechchat.com). Licens: Unsplash.com

TEKNIK. Brandvägg är en form av skydd mot skadlig program (malware på engelska) vara som kan attackera din dator eller surfplatta. Det är ett första hinder som ett skadligt program måste överkomma innan den skadar din enhet.

Brandvägg är som ett digitalt filter placerad mellan din enhet och nätverket du använder dig av. Den kontrollerar trafiken som kommer in till din dator. I vissa fall kontrollerar den även utgående trafik.

Dess grundliga uppgift är att blockera data både från nätet och olika program ifall brandväggen bedömer att den har skadligt innehåll. Den blockerar filer som sänds från opålitliga avsändare.

Olika former av brandväggar

Det finns tre olika former av brandväggar, nämligen innehållsfiltrering, portbaserad filtrering och applikationsfiltrering. Vi ska titta på alla tre.

Innehållsfiltrering utförs av en brandvägg som kontrollerar all information som skickas till din dator. Den avgör ifall innehållet är skadligt eller inte.

En portbaserad filtrering kan identifiera vilka delar av den insända data faktiskt är skadliga. Den blockerar endast dem.

Vid innehålls-, och portbaserad filtrering kan inte brandväggarna urskilja skadliga program ifall de skickas från en känd avsändare. Det kan däremot en applikationsfiltrering.

Att se upp för

Vad kan du själv göra för att undvika att din enhet blir infekterad av en skadlig programvara? Här kommer några bra tips:

  • Öppna aldrig bifogade filer från ett mejl sänt från okänd person/avsändare
  • Undvik att besöka osäkra webbplatser
  • Ange aldrig personliga uppgifter via mejl. Skriv aldrig upp ditt personnummer i ett svar till ett mejl. Legitimera dig inte med ett BankID via mejl heller
  • Kom ihåg att banker, institutioner eller partners du arbetar med kommer aldrig att begära personliga uppgifter via mejl.

Internet är en fantastisk plats med oändliga möjligheter. Tyvärr är det även en plats där många och olika former av bedrägeri utförs. Håll dig informerad. Det är ett bra sätt att undvika problem.

Extern skribent

Relaterat


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq