Sverige bör förbereda sig på elbrist vintern 2021

-

TEKNIK & OPINION. De svenska myndigheterna Svenska Kraftnät och Energimyndigheten är väl medvetna om att Sverige kan få elbrist under inte bara en vecka utan två om det bli en kall vinter, men i sin planering utgår de bara från en veckas elbrist.

Text: Tege Tornvall, nätverket Klimatsans | Temabild: Vinter i stad. Foto: Şahin Sezer Dinçer. Licens: Burst.shopify.com

Om elbristen blir längre, kan vissa kunder bli utan. Ansvariga myndigheter kan helt enkelt tvingas koppla bort kunder kortare tider. Med hänsyn till produktion och försörjning står då enskilda hushåll först i tur.

Därnäst kommer detaljhandel och därpå andra småföretag. Mer samhällsviktiga funktioner som vård och omsorg och tung basindustri värnas i det längsta men kan även de drabbas vid längre elbrist.

Sådant upplever nu främst tyska och brittiska hushåll och mindre företag. Där råder ren energibrist när det blåser för litet eller är molnigt eller mörkt– svårt att förutse och planera för.

Detta fick deltagarna höra när Tekniska Föreningen med Elektriska Klubben hade möte i Västerås den 14 oktober med Sveriges elförsörjning som tema.

Där redogjorde experter från Energimyndigheten och Svenska Kraftnät för hur de planerar inför trolig energibrist kommande vinter. Nämligen för en veckas elbrist men inte för två veckors eller längre.

Svenska hushåll och småföretag kan därför tvingas bunkra basförnödenheter i förväg för att gardera sig. Svensk energipolitik har alldeles i onödan skapat en krissituation med höga elpriser och hotande eller faktisk elbrist.

Lagom till kommande val blir det aktuellt att ställa ansvariga politiker och andra beslutsfattare till svars för detta. Svårt att slippa undan!

Text: Tege Tornvall, nätverket Klimatsans

Tege Tornvall
Tege Tornvallhttps://klimatsans.com/
Tege Tornvall, biljournalist, nätverket Klimatsans | Tornvall är erfaren faktajournalist med ett förflutet från bla: Veckans Affärer, Ny Teknik, Bilsport, Affärsresenären, Teknisk Tidskrift och annan fackpress.

18 KOMMENTARER

Prenumerera
Notify of
guest

18 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
Torbjörn Sassersson red.
Admin
2 januari 2022 kl 12:52

Vedbrist i Sverige följer elbristen.

De höga elpriserna har lett till ökad vedkonsumtion och nu råder brist på många håll.

“– Folk ringer från tidig morgon till sen kväll och veden är slut. Det är panik i stugorna. Först kom coviden och folk jobbade i sina sommarstugor och eldade, sen kom elbristen eller elpriserna. Då tog det ytterligare fart och då började vi ana oråd. Sen kom kylan över jul. Var ska det här sluta, säger han till SVT.”

“I mitten av förra året läckte en EU-rapport ut som DN publicerade. Där framgick att EU ville tvinga svenskar att elda med pellets istället för ved.”

https://samnytt.se/vedbrist-i-stora-delar-av-landet-i-elkrisens-spar/

Anders Johansson
Anders Johansson
Gäst
6 november 2021 kl 20:10

Nu är de på gång med att via byråkrati även förstöra vattenkraften.

“Miljökonflikter kan uppstå när Sveriges vattenkraftverk ska omprövas
Flera av Sveriges vattenkraftverk har tillstånd som sträcker sig tillbaka till 1700-talet. Nu ska de förses med moderna miljövillkor. Men det finns utmaningar när elproduktionen ställs mot miljön.

– Det kan uppstå målkonflikter vid älvar som är kopplade till naturskyddade områden, säger Roger Östberg på Energimyndigheten.”

https://www.dn.se/ekonomi/miljokonflikter-kan-uppsta-nar-sveriges-vattenkraftverk-ska-omprovas/

Fortsätter den här idiotin kommer vi få gå och släpa fötterna efter oss på heltäckningsmattan för att försöka utvinna statisk elektricitet.

Anders Larsson
Anders Larsson
Gäst
27 oktober 2021 kl 19:04

Får väl bygga ihop en gengasdriven generator och värma huset med kylvattnet

Ulf ClaréusD
26 oktober 2021 kl 16:27

Ja men så bra, att vi har stoppat/stängt/lagt ned Ringhals och Barsebäck, för nu kan pengar komma att byta ägare!
SR P1 sa på lunchnyheterna att Sydsverige kommer få elbrist i vinter och därför måste köpa el från Europa. Punkt. Inte en stavelse mer. OK, så allt är därmed frid och fröjd och de gamla avstängningsbesluten av välfungerande kärnkraftsanläggningar är inte värda en enda negativ kommentar. Aah, stollarna som gjorde det, hade i a f rätt värdegrund. Basta.

Tege Tornvall
Tege Tornvall
Gäst
Reply to  Ulf Claréus
27 oktober 2021 kl 17:05

Om nu Europa har någon el till övers. Tveksamt – och dyrt i så fall!

Rikard
Rikard
Gäst
25 oktober 2021 kl 22:49

Hej.

Här ute i skogarna är vi varje vinter förberedda på elavbrott.

Och t o m statens propagandaradio har börjat uppmärksamma att fler och fler bygger om till gengas. Senast P4 där en man i Filipstad tor jag det var gjort om sin 240-kombi till “klimatneutral gengas” (hans ord, inte mina).

Har man aggregatet och ström och en elektriker så ska det nog gå att få el som räcker iaf till att hemelektroniken och tvättmaskinen, och den ute i ladorna finns de gamla handvevade kvar – såg en på en bonnauktion i somras. Fullt fungerande.

Folk här håller tummarna för Fimbulvinter och ett Ståkkålm utan ström.

Ståkkålmare har numera sämre status och rykte än de värsta mustalainen. Ni som bor i Eken och inte är idioter, kan ni vara vänliga och få stopp på folk som röstar in Vpk, L, Mp och liknande skrap?

Så är ni välkomna ut på landet igen sen.

Kamratliga hälsningar,
Rikard, fd lärare

Ingvar Kullberg
Gäst
25 oktober 2021 kl 17:54

1: Stämmer det att Sverige just nu exporterar mer el än någonsin?
2: Stämmer det att kraftbolagen leder/har lett vatten förbi kraftstationerna på sistone?

För några månader sedan kunde man läsa att det fanns rekordlitet med vatten i vattenmagasinen. Jag tvivlar lite på det, men kan givetvis inte veta ..

Peter Torpare
Peter Torpare
Gäst
25 oktober 2021 kl 15:09

Är det helt omöjligt att starta upp ett kärnkraftverk igen och hur lång tid skulle det ta?

Bo Bogreen
Bo Bogreen
Gäst
Reply to  Peter Torpare
30 oktober 2021 kl 22:27

Bedrövligt att inte M&SD&KD föreslår/motionerar om att starta Ringahls reaktorerna(2st) omedelbart. Dessa är i stand-by läge, personal finns, så…
Samt föreslå utbyggnad av tre älvar, vilket motsvarar tre reaktorer !
Annars är det stor risk att Sverige tvingas göra som i Kina med lokala avstängningar av el.
MP/Marxist partiet jobbar ju hårt för att få ett Nord Koreansk samhälle, läs inga privat bilar, all el avstängd på nätterna och halvsvält av en hjärntvättad befolkning och Gulag etc…

Peter Torpare
Peter Torpare
Gäst
25 oktober 2021 kl 15:01

Tack MP som ger oss lite spänning i livet

Erik Forsman
25 oktober 2021 kl 13:01

Problem jag ser det är vattnet. Vattenledningar, oavsett om de ligger ytligt eller ej, måste förr eller senare stiga upp ur eller ner i marken. Fryser det på, fryser även vattnet i rören. Vad som då sker är att det bildas isproppar och i värsta fall fryser rören sönder. Många vattenledningar värms upp av el-slingor, framför allt villor och stugor med egen borrad brunn. Mat kan jag vara ut utan lika så värme men inte vatten. 

Last edited 1 år sedan by Erik Forsman
Peter Torpare
Peter Torpare
Gäst
Reply to  Erik Forsman
25 oktober 2021 kl 14:58

Förhoppningsvis finns det iallafall snö även om förorenad så hjälper det temporärt. Bättre är att ha en reserv med vatten hemma.

Leif Hansson
Leif Hansson
Gäst
25 oktober 2021 kl 12:58

Om haven blir kallare också, så kommer co2-nivån i atmosfären att börja sjunka.
Då tystnar nog klimathysterikerna.

Anders Johansson
Anders Johansson
Gäst
25 oktober 2021 kl 12:40

Man får väl bygga eldstad på balkongen för matlagning och sen var nog min äckligt varma dunjacka ändå en förutseende investering på vår färd tillbaka till forntiden via Agenda 2030.

Lennart
Lennart
Gäst
25 oktober 2021 kl 12:16

Tanke på vi är på väg mot solar minimum, så kan det mycket väl slå till med kall vinter redan denna säsong. Tycker redan nu man ser tendenser på det. Se bara gamla bondepraktikan med ovanlig stor skörd av rönnbär i år (=kall o bister vinter)…

Tyvärr tror jag att enda lösningen är just att det blir elbrist i vinter under flertal perioder som gör att folk vaknar upp och inser att vi behöver kärnkraft som stabil försörjning. Det ena utesluter inte det andra, utan väl bra med alternativa energikällor.

Personligen klarar jag mig utmärkt både med mat, vatten, värme och underhålls-el i minst 2 år. Men de som bor i lägenheter eller för den delen villor där man är beroende av el, blir det jobbigt.

Lägg då till höjda drivmedelskostnader & ökade livsmedelspriser. Självklart är ju allt detta enligt planering att ske. Vad händer med dom som dessutom måste lämna sina hus för de inte kan betala varken lån eller för den delen rörliga elkostnader?

Josef Persson
Josef Persson
Gäst
25 oktober 2021 kl 12:01

Förståeligt att Löven tänker fly Sverige.

I Kina står viss kolgruvor under vatten. De har bojkottat import av kol från Australien då de såg deras utredning av viruset som kränkande. I Tyskland ligger kolet i backen pga klimatlagar. Alla köper upp olja och gas.

Allt skall elektrifieras, transporter, bilar, industrier. Allt blir mer och mer trådlöst och kräver mer och mer energi. Och så lägger man ner kärnkraften. Vi går in i “solaminimum” och ljugnedia vägrar rapportera alla köldrekord som kommer på löpande band.

Tyvärr är nog två veckor utan el ingen omöjlighet, och inte längre tider heller.
Lär bli en jävligt kall vinter för de som inte har alternativa värmekällor om det blir en svår vinter vilket många forskare varnar för.

holmans
holmans
Gäst
25 oktober 2021 kl 11:45

Återstår rysk gas istället för kol- och oljekraftverk! Vi får göra som Tyskland helt enkelt. Det är det renaste och billigaste alternativet.

Leif Hansson
Leif Hansson
Gäst
Reply to  holmans
25 oktober 2021 kl 12:53

Kol är enkelt att lagra, och kolkraft är därmed säkrare än gasturbiner.
Till co2-alarmisterna kan man säga, att kolkraften bara ska köras vid dålig vind.
Vi kommer knappast att från det hållet få invändningen, att det blåser dåligt alltför ofta.

Tege Tornvall
Tege Tornvallhttps://klimatsans.com/
Tege Tornvall, biljournalist, nätverket Klimatsans | Tornvall är erfaren faktajournalist med ett förflutet från bla: Veckans Affärer, Ny Teknik, Bilsport, Affärsresenären, Teknisk Tidskrift och annan fackpress.

SENASTE KOMMENTARER

ARKIV