Elpriset kan stiga till 4-5 kr/kWh – NewsVoice tipsar dig om självförsörjning på el

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 13 oktober 2021
- Torbjörn Sassersson
Egenproducerad solel. Foto: Torbjörn Sassersson

TEKNIK & LIVSSTIL. Det genomsnittliga dygnspriset på el i södra Sverige låg torsdagen den 7 oktober på över 2 kronor per kilowattimme, men priset hade endast några dagar tidigare legat på minus, skriver SvD. Elprisskillnaderna kastas våldsamt både uppåt och neråt, men det finns en utväg för den “lilla” människan.

Industrier, företag och privatkonsumenter lider av ovisshet och därför kommer NewsVoice att undersöka dina möjligheter som privatperson att kunna investera i egenproducerad el. Vi har besökt en av Sveriges största solfarmer som ligger på Gotland och redaktören har nyligen installerat solpaneler på landstället. Funkar det och är det värt investeringen? Svaret är ja och det har nog aldrig varit mer aktuellt att ta kontrollen för den enskilde som nu.

“Jag väntar mig nya rekord. Blir det en vargavinter kan det i princip gå hur högt som helst och 3, 4 eller 5 kronor per kilowattimme är ingen omöjlighet under enstaka dagar”, sa Christian Holtz, elmarknadsanalytiker på Merlin & Metis, till Svenska Dagbladet.

Spotpriset i september enligt Vattenfall
2021 2020
Norra Sverige 56,47 öre/kWh 31,35 öre/kWh
Norra Mellansverige 56,47 öre/kWh 31,35 öre/kWh
Södra Mellansverige 91,84 öre/kWh 34,85 öre/kWh
Södra Sverige 122,68 öre/kWh 37,09 öre/kWh

 

Spotpriset har alltså gått upp från 37 öre i september år 2020 till över 2 kronor per kilowattimme i oktober 2021 i södra Sverige.

Att preppa för extrema elpriser går inte utan det som gäller är att höja blicken och istället satsa på långsiktig självförsörjning med el, men även värme, vilket är en annan historia.

Läs mer: Gangvide Farm har Gotlands största solenergianläggning – Men de får inte sälja el till grannen

Det finns tyvärr några hot mot privatpersonens möjligheter att bli oberoende av de gigantiska elbolagen och det handlar om en föråldrad ellag som skyddar intäkterna för stora elbolag. Ett annat problem är politiker. Ett tredje är att om det blir ett strömavbrott släcks den egna solelanläggningen och du kan inte ens ta ut el från ditt eget solelsbatteri, men det finns en off-grid-lösning på det.

Återkom till NewsVoice och vi lovar att vi ska förse dig med gratisartiklar om hur du kan lyckas undvika att bli ruinerad av extrema elpriser. Problemet är att det är bråttom. Vi är redan inne i mitten av oktober och blir det en vargavinter kan alltså elpriset stiga till mellan 3 och 5 kronor per kilowattimme.  

Text: Torbjörn Sassersson

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq