Vad är kontaktor? Snabb inblick i en kontaktors arbetsprincip

publicerad 30 oktober 2021
- Gästskribent
Kontaktor: Foto: Nina Mercado Licens: Unsplash
Kontaktor: Foto: Nina Mercado Licens: Unsplash
Kontaktor: Foto: Nina Mercado Licens: Unsplash

Vi använder flera varor och resurser som är produkter från industrisektorn i vår vardag. När vi tänker på en industri är det vi tänker på en komplex vision av olika sammankopplade maskiner som arbetar tillsammans för att tillverka önskad produkt. Det är dock viktigt att komma ihåg att industri- och industriell utrustning integreras ytterligare i flera komponenter som kontaktorer, sensorer, brytare, mätare och mer.

Vi förstår att det är svårt för en lekman, som har liten eller ingen bakgrund inom det elektriska eller tekniska området, att förstå den grundläggande förutsättningen för hur elektriska komponenter fungerar. Därför kommer vi i den här artikeln att titta på ett viktigt elektriskt verktyg som kallas en kontaktor.

Eftersom vi alla lever i internets tidsålder finns det en stor mängd information tillgänglig på olika bloggar, i uppsatser och forskningsrapporter. En fallgrop i denna massinformation är dock att det inte finns något sätt att kontrollera hur sann eller exakt viss information är.

Vad är en kontaktor?

Vi kommer härmed att försöka få dig att förstå en kontaktors arbetsprincip på det enklaste sättet. Så låt oss börja med att ta itu med den grundläggande frågan – vad är en kontaktor och varför är den viktig?

Enkelt uttryckt hänvisar en kontaktor till en elektrisk anordning som uteslutande används för att slå på/av strömmen i en krets. Vanligtvis anses den också vara en speciell typ av elektrisk repris; den enda skillnaden är att en kontaktor används i applikationer med hög strömkapacitet. Å andra sidan installeras ett relä i applikationer med låga strömmar.

3 primära komponenter i en kontaktor

Kontaktorer används oftast för att styra elmotorer, är öppna och förlänger kraften för drift av huvudbelastningen när kontaktorns spole är strömförande. Nedan har vi nämnt tre viktiga komponenter i en entreprenör:

  1. Elektromagnet

Elektromagneten eller spolen har som huvudansvar att förse den drivkraft som krävs för att stänga kontakterna. Eftersom det är den känsligaste och mest sårbara komponenten i enheten, skyddas den normalt av ett hölje.

  1. Kapsling

Du måste ha hört talas om kapslingar som används för att skydda flera elektriska komponenter som verktyg, strömbrytare, ledningar och mer. På samma sätt, när det gäller en kontaktor, upprätthåller ett hölje en klyfta mellan operatören och kontaktorn. En kapsling är tillverkad av olika material som termosettplast, polykarbonat, nylon, Bakelite och annat.

  1. Kontakter

Den näst viktigaste komponenten i denna elektriska enhet kallas kontakt. Kontakter används för att föra ström till kontaktorn på det mest säkra och effektiva sättet; det finns olika typer av kontakter tillgängliga på marknaden, till exempel strömkontakter, hjälpkontakter, kontaktfjädrar och mer.

Hur fungerar en elektrisk kontaktor?

Låt oss sedan förstå hur en elektrisk kontaktor fungerar. Den elektriska strömmen som passerar genom kontaktorn laddar elektromagneten och producerar ett magnetfält. Detta gör att kontaktorns kärna flyttar armaturen. Vidare kommer en normalt sluten kontakt att bli helt sluten efter att ha slutfört kretsen mellan de rörliga kontakterna och de fasta kontakterna.

När alla dessa steg har slutförts körs strömmen genom dessa kontakter och når huvudbelastningen. När strömmen tas bort avaktiveras elektromagneten automatiskt och öppnar kretsen. Manuella styrenheter, magnetiska kontaktorer, knivbladsbrytare är några av de många mest använda kontaktorenheterna i olika branscher.

För att säkerställa att kontaktorn är korrekt installerad rekommenderar vi att du undersöker och kontaktar den mest pålitliga tjänsteleverantören. De har ett skickligt team av experter utrustade med alla de rätta verktygen och kunskap och kommer att installera kontaktorn på det mest exakta och säkra sättet.

Extern skribent

Relaterat


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq