De bästa sportfilmerna genom tiderna

publicerad 25 januari 2022
- Underhållning @NewsVoice
Foto: Jeshoot.com. Licens: Unsplash.com

Svenskar älskar både sport och riktigt underhållande filmer. Nedan kikar vi närmare på de bästa sportfilmerna genom tiderna och deras inflytande inom populärkulturen. Även om dessa filmer tilltalar alla typer av spelare så lär dem speciellt tilltala sportintresserade fans och betting entusiaster.

Rocky från 1976

Filmen Rocky med Sylvester Stallone i huvudrollen som den tuffe boxaren Rocky är utan tvekan en av de mest ikoniska sportfilmerna genom tiderna. Rocky som lever i en socioekonomiskt tuff miljö i den amerikanska storstaden Philadelphia under 1970-talet blir utmanad av världsmästaren i tungviktsboxning Apollo Creed.

För den regerande världsmästaren handlar matchen främst om uppvisning, men för Rocky som brottas med interna demoner så betyder matchen mycket mer och handlar om att visa vem han är och att han mot alla odds är kapabel att besegra världsmästaren.

Sylvester Stallone (th) och Joe Spinell i filmen Rocky (1976). Foto: Chartoff-Winkler Productions
Sylvester Stallone (th) och Joe Spinell i filmen Rocky (1976). Foto: Winkler Films

Filmen om underdogen Rocky tilldelades helt rättvist en Oscar för bästa film och älskas numera av miljoner människor, speciellt personer som är intresserade av sport betting och andra typer av vadslagning. Filmen Rocky var en så pass stor succé att det till slut kom ut hela 6 Rocky filmer, den senaste släpptes 2006.

White Men Can’t Jump från 1992

White Men Can’t Jump med Woody Harrelson och Wesley Snipes i huvudrollerna är en av de roligaste sportkomedierna som någonsin har visats på den vita duken. Handlingen kretsar kring skojaren Billy Hoyle (Woody Harelson) lever genom vadslagning kopplat till att lura människor att han inte kan spela basket för att han råkar vara vit. En dag stöter han på Sidney Deane (Wesley Snipes) och vinner mot honom trots att Deane råkar vara färgad.

Deane identifierar snabbt en lukrativ inkomstkälla och beslutar sig att bli kompanjon med Hoyle. Med humor och ett stort hjärta så bryter filmen ner rasmässiga stereotyper och visar att vänskap är bland det viktigaste i livet.

Karate Kid från 1984

Flera generationer av filmtittare är eniga om att Filmen Karate Kid tillhör de bästa sportfilmerna genom tiderna. Huvudpersonen Daniel, är en 17-åring som flyttar tillsammans med sin mamma från den amerikanska östkusten till det soliga Kalifornien på västkusten. Omställningen blir tuff för Daniel som blir mobbad i sin nya skola av speciellt den elake eleven Johnny.

Daniel blir tvingad att så ut med glåpord och blir till och med fysiskt slagen i skolmiljön. Situationen blir bara värre när Daniel och Johnnys före detta flickvän Ali förälskar sig i varandra, vilket gör Johnny väldigt avundsjuk.

Daniels livs förändras dramatiskt när han en dag träffar den japanske vaktmästaren Miyagi som visar sig vara en erfaren karatemästare. Miyagi erbjuder sig att träna Daniel i karatekonsten. Daniel och Miyagi blir nära vänner och Daniel börja träna hårt för en turnering.

Daniel blir allvarligt skadad i turneringen och det ser ut som om hans rival Johnny skall vinna turneringen. Men Daniel vägrar ge upp och trots alla smärtor så lyckas han till slut besegra Johnny och blir korad till vinnare i tävlingen.

Precis som rocky-filmerna så är Karate Kid filmen om den ultimata underdogen som lyckas vinna mot alla odds genom hårt arbete och tuff inställning om att vinna till varje pris.

Paul Newman, 1961. Foto: Rossen Films
Paul Newman, 1961. Foto: Rossen Films

The Hustler från 1961 (Fifflaren)

Hustler eller Fifflaren är en filmpärla från 1961 med lär speciellt tilltala personer som tycker om biljard. Filmikonen Paul Newman spelar huvudrollen som biljardspelaren och svindlaren Eddie Felson som drömmer om att besegra ”Minnesota Fat” som anses vara den bästa spelaren i landet.

Felson lider en svidande förlust efter 26 timmar lång match men vägrar att ge upp. Den kriminella hajen Bert Gordon erbjuder Felson chansen att möta Minnesota Fats igen i utbyte mot att han får hela 75 % av den potentiella vinsten.

Dramat kompliceras ytterligare när Felson tvingas att välja mellan chansen att vinna mot den legendariske biljardmästaren eller sin nya romantiska relation till flickvännen Sarah Packard.

Chariots of Fire från 1981 Triumfens Ögonblick

Den utmärkta brittiska filmen Chariots of Fire kretsar kring de två brittiska löparna Harold Abrahams och Eric Liddell. Abrahams som har judiskt ursprung får uppleva antisemitismen under 1920-talets Europa. Handlingen fokuserar på dessa löpares resa och utmaningar genom de olympiska spelen 1924 som hölls i den franska huvudstaden Paris.

Med stora ansträngningar lyckas det brittiska laget till slut besegra d et segertippade amerikanska laget och filmen slutar med att britterna reser hem i triumf. Filmen tilldelades hela fyra Oscars för bästa film, bästa kostym, bästa originalmanus och bäst filmmusik.

Filmen har idag en kultställning inom brittisk kultur och den rankas av det brittiska filminstitutet som den 19:e bästa brittiska filmen genom tiderna.

Bull Durham från 1988

Hollywoodstjärnorna Kevin Costner och Susan Sarandon spelar huvudrollerna i den populära amerikanska sportfilmen Bull Durham. Costner spelar ”Crash” som är en catcher i basebollklubben Durham Bulls och strävar efter att lär ut sporten till en nybörjare innan han avancerar vidare till en bättre division, men som så ofta i Hollywoodfilmer så går det inte som planerat och en baseball-groupie som spelas av Sarandon försöker konkurrera med ”Crash” om nykomlingen.

Detta är en härlig baseboll film som kombinerar sport med romantik när den kvinnliga baseboll-groupien blir naturligtvis romantiskt intresserad av ”Crash.”

Extern skribent


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq