Ex Machina: Underhållning med ett väldigt viktigt budskap

Christian Pavón Christian Pavón (Pavon.se) är en Europarättsjurist med intresse för politik, juridik, kultur och geopolitik. Han är frilansare och en del av NewsVoice redaktion. Stöd Christians arbete genom att swisha till: 0730 975 418
publicerad 26 januari 2022
- Christian Pavón, jurist
Ex Machina - Bildrättigheter Universal Pictures

För att fortsätta på samma tema som min förra recension så väljer jag här att recensera en ytterligare dystopisk sci-fiction. Det är svårt att analysera en komplex film utan att se dess sammanhang och det är ännu svårare att recensera då en recension av en komplex film vare sig ska avslöja för mkt eller för den delen förklara för lite för att läsaren ska vilja se filmen.

Text: Christian Pavón 

I fallet med Ex Machina så kan jag börja med att skriva att den är en väldigt både intressant och skrämmande skildring av Artificiell intelligens och vad den kan leda till.

Berättelsen börjar med en ung lovande anställd journalist på ett stort teknikföretag som ska åka till grundarens eget oerhört luxuösa och teknologiska hem långt ute i skogen för att han påstår att han lyckats skapa äkta medveten artificiell intelligens och journalistens jobb är att undersöka om detta påstående är sant genom att konversera med roboten som sägs ha ett eget medvetande.

Under mötet med roboten som heter Ava så börjar huvudpersonen mer och mer se henne som en individ och inte bara en maskin. Detta är i sin tur väldigt inspirerat av Deckards konversation med Rachel i Blade Runner där han ska upptäcka om hon är en ”replikant”, en slags robot och där testet kallas för ett ”Voight-Kampf”-test.

ArcanumSkolan 2024

Detta test påminner om konversationen som huvudpersonen har med Ava även om denna konversation är mycket längre och till stor del är benstommen för hela filmen.

AI är någonting som är väldigt aktuellt, när filmen kom ut 2014 så var det mycket tal om det då också, men idag har det blivit betydligt mer och AI har på riktigt börjat prövats ut mer och mer i allt ifrån problemlösningar på företag till under operationer inom sjukvården.

Filmen har också en filosofisk diskussion som till exempel hur etiskt det egentligen är att ha kontroll över en varelse med medvetande och om man verkligen kan äga en varelse med medvetande? Ansvaret för att skapa liv är stort, även om det är i form av en medveten robot.

Om jag skulle betygsätta denna film så skulle jag ge den en 8/10. Den är välgjord och tänkvärt samt snyggt filmad! Alicia Wikander gör som vanligt bra ifrån sig, men Domnac Gleeson som spelar journalisten och Oscar Isaac som spelar grundaren gör också mkt bra prestationer.

Isaac målar upp ett väldigt bra porträtt av en skapare som inte tar ansvar för sin skapelse och Gleeson spelar väldigt bra som en tafatt men intelligent ung man som börjar ställa mer moraliska än tekniska frågor.

Text: Christian Pavón 

Donera till NewsVoice

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

Tags: Ex Machina
 • Sevärd faktisk.

  Ai är och kommer att vara en illusion enligt mig, en dator kan aldrig tänka utanför sitt område oavsett.
  Så fort maskinen kommit till en punkt som inte finns så stoppar den där, eller var ska den hitta vägen som inte finns i programmeringen, ska den programmera om sig själv, från vad?
  Självkörande bilar, vad är vitsen med att sitta med händerna en bit från ratten för att vara beredd på oförutsatt situation och ingripa?
  Datorer är snabba på bra/bästa beslut typ schack och liknande.

  Ta ett parti bluffstopp med en dator för att se vad som händer när det kan finnas typ två spadertior i leken, när ska den fatta att lyfta rätt, och att det inte finns mer än ett kort av samma färg i en kortlek, bara slump då?
  Synpunkter på detta?

  • Det fanns också en film som hete “I Robot” med Will Smith (2004) efter Isaac Asimov Bok. som visar exakt på gott och ont, vad som kan hända när så kallade genius konstruerar robotar. Där var uppfinnaren mera medveten som Asimov. Vad handlar allt detta egentligen om i botten? Är det inte kontroll förkläd till att hjälpa mänskligheten? Robotar kan bara utföra det de blir programmerat på och om man skulle kunna utveckla en som lär sig själv, vad händer då när man vill stänger av den? Det är dags att alla kreativa tar ansvar för det de gör, vi alla har ansvar för utvecklingen på denna jord och måste vara vaksam mot dem som har stora känslomässiga brister, men är genier och kan använda det till vårt fördärv, bara för de vill veta. Vi har just genomlevt ett så dant experiment där man försöka göra genterapi på människan trots att de flesta genterapier som startades på 80 talet har lett till patientens död. Det tog 10 år av forskning, provandet och misslyckandet tills man kunde överlista naturen och skapa GMO växter. Människan borde besinna sig att det finns även andra värden en teknologiska, kanske då börja man sluta att omhulda psykopater för de saknar just den essentiella mänskliga delen.

  • Roger P: Jag har samma uppfattning och modern forskning har dessutom gett stöd åt denna teori då man menar att AI inte kan utvecklas till att bli fullt medvetande då neutroner skjuts ut slumpmässigt i biologiska hjärnor och att detta är väldigt svårt att replikera teknologiskt och därmed skapar stora problem med att skapa icke biologiskt medvetande: https://towardsdatascience.com/artificial-consciousness-is-impossible-c1b2ab0bdc46

   Men naturligtvis kan vi ha fel men tror ändå en hel del talar för vår och många forskares tes.

 • Från underhållning till verklighet: Spacebusters har gjort en mycket intressant och lärorik sammanställning av agendan och den teknokratiska delen, Human 2.0/4de Industriella revolutionen som vår kära vän Klaus svamlar om hela tiden. Det är över 1000h sammanställning av forskning som bekräftas av data, studier och experter nedkortat till en knapp timme. Jag är personligen helt övertygad om att det är detta som är agendan och det finns mer än överväldigande bevisning redan nu. Jag säger inte att dom kommer att lyckas, men det är väldigt intressant och välgjort och något som alla borde se och skapa sig en egen uppfattning.

  NANO-MAN: https://www.bitchute.com/video/jDkn7ruUIFuj/

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *