Läkare och ingenjör: Stoppa spridningen av avloppsslam nu

Opinion

publicerad 7 februari 2022
- Gästskribent
Gunnar Lindgren. Foto: Sören Gunnarsson
Gunnar Lindgren

Mjölken har visats innehålla många av de föroreningar som även finns i slammet, så därför kräver vi att både mejerinäringen och myndigheterna tar ansvar för slamfrågan. Det skriver företrädare för Ingenjörer för miljön, Läkare för miljön och initiativet Ren åker – ren mat.

Signerat: Magnus Hedenmark, ekotoxikolog, Ingenjörer för Miljön, Bertil Hagström, Med Dr, Läkare för Miljön och Gunnar Lindgren civ ing. Ren åker – Ren mat

I dagarna publicerades en uppmärksammad rapport i Environmental Science & Technology som bekräftar att vi nu har passerat de planetära och säkra gränserna vad gäller spridningen av miljögifter och plaster i miljön. Det borde naturligtvis leda till en hårdare prioritering för berörda myndigheter.

Tyvärr tycks motivationen vara låg i riksdagen att ta sig an den mest självklart lågt hängande frukten, nämligen spridningen av reningsverkens rötslam på åkermarken. Samhällets enda möjlighet att reducera miljögifterna och mikroplasterna kan bara ske genom att hålla kvar slammet och sedan förbränna det.

Mjölken har visats innehålla många av de föroreningar som även finns i slammet, så därför kräver vi att både mejerinäringen och myndigheterna tar ansvar för slamfrågan.

Kemikalieproblematiken kommuniceras dåligt. Vi vet redan att strömmingen är så förgiftad av dioxiner att vi riskerar vår hälsa. Problemen är typiska för alla svårnedbrytbara och hormonstörande miljögifter som sprids i samhället. Det kan handla om svårigheter att få barn, inlärningsproblem, diabetes, extrem fetma och cancer.

Dioxiner är några av de giftigaste ämnen man känner till, men nivån på risken beror av både halten i livsmedlet och mängden som konsumeras.

 • Vilka vet om att mjölken som säljs i dag sannolikt kan vara ett lika stort dioxinproblem som strömmingen och annan fet östersjöfisk?
 • Borde inte Livsmedelsverket varna även barnfamiljer för överdriven mjölkkonsumtion?

Befolkningen har samtidigt redan överskridit Tolerabelt VeckoIntag (TVI) av de svårnedbrytbara PFAS-föreningarna, fakta som kan lätt bekräftas på Livsmedelverkets hemsida.

Men det är inte bara otur med enstaka föroreningar. Inte minst kadmium med risk för njurskador och benskörhet. Livsmedelsverket har också påvisat cirka 70 problematiska ämnen, varav ett flertal svåra miljögifter i mjölk av den typ som sprids med slam.

För oss är det obegripligt att en så självklar åtgärd, som att upphöra med slamspridningen, inte görs. Mejerinäringen känner till problemen men tiger, liksom tyvärr också myndigheterna. Slamspridningen får fortsätta trots att teknik finns för att bränna slammet men samtidigt behålla näringsämnen, som exempelvis fosfor.

Alltför många inflytelserika lobbyorganisationer med intressen i slamspridning som; Svenskt Vatten, LRF och slamtransportörerna får hållas av beslutsfattare och myndigheterna.

Föroreningarna måste förstås även stoppas vid källan. Varför pekar inte Kemikalieinspektionen tydligt ut aktuella varugrupper, med allt från tandtråd till trallskruv, som innehåller PFAS? Myndigheten ägnar sig mer åt att lägga sina resurser på att varna för relativt bagatellartade problem, som att få bort totalt 2 kg tämligen harmlösa silverföreningar från sportartiklar.

Vi menar att det är en oacceptabel ineffektivitet som råder hos miljömyndigheterna i förhållande till de allvarliga miljöproblem som vi nu aktualiserar.

Det är en oacceptabel ineffektivitet som råder hos miljömyndigheterna.

Att kunna prioritera rätt åtgärder är viktigare än någonsin i dag. Myndigheterna borde kunna svara på vilka åtgärder som ger mest miljö för skattepengarna.

Spridningen av avloppsslam är otvetydigt en viktig spridningsväg för både mikroplaster och miljögifter. Att upphöra med spridningen av avloppsslam är därför en självklar väg för att minska belastningen av gifter i vår livsmiljö.

Signerat: Magnus Hedenmark, ekotoxikolog, Ingenjörer för Miljön, Bertil Hagström, Med Dr, Läkare för Miljön och Gunnar Lindgren civ ing. Ren åker – Ren mat


Så här kan du stötta Newsvoice

Tags: avloppsslam
Stöd NewsVoice 2024
  • Förmodligen mycket bättre. Många bönder
   (ej krav) ger sina mjölkkor kraftfoder. Detta kraftfoder innehåller soya, majs med mera från sydamerikanska monokulturer, där grödorna genmanipulerats för att tåla enorma mängder växtgifter (vanligtvis nervgiftet glyfosat, som orsakar demens och är cancerframkallande).

   Mjölkprodukter från sådana mjölkkor förstör långsiktigt hjärnan, enligt neurologen David Perlmutter.

   • En bitch-titty-boy som skriker ut sitt östrogenraseri utan raw male power för att backa up orden är en förtryckares våta dröm.

  • Vad jag vet så får inte KRAV-anslutna gårdar sprida rötslam på åkrarna. Sedan finns det ju många ekologiska produkter som bara uppfyller EU-certifieringen för ekologisk produktion. Hur det är med dem vet jag inte, men kan tänka mig att det då är OK att sprida rötslam eftersom den certifieringen är mycket svagare.

   • Så vitt jag vet är inte tillåtet att använda avloppsslam i EU-ekologisk eller KRAV-certifierad odling.

    Något som är ok är att lägga på åkrarna är rötrester från biogasproduktion.
    Men inte heller då får det ingå avföring eller avloppsslam i rötningen, men säger det något om mjölken?

    • Läste om att t.ex. kravmärkta ägg innehöll mer och mer dioxiner p.g.a. att de gav hönsen fiskmjöl vilket de nu troligtvis har åtgärdat. Men inte heller den här kommentaren säger något om mjölken utan poängen är väl mer att “The devil is in the details”.

     • Noterat detta; det kan utryckas på det sätt du gjorde, men dioxinnivåerna är fortfarande lägre i eko- och KRAVägg än bland frigående höns samt under de så kallade gränsvärdarna. För ett par år sedan, som du mycket riktigt påpekade, var dioxinnivåerna också ökande. Detta är inte helt trivialt att komma förbli. Har själv haft hönsfarm om än i det lilla, och köpte då KRAVmärkt hönsfoder som de inte gärna åt av (mer som pulver som stank fisk) tills det kom ett mer pelletslikanande dyrare variant.

      En höna pysslar nästan uteslutande hela sin vakna tid med födosök och klarar försörjningen den vägen om de släpps ut i det fria, vilka inga höns i kommersiell hållning får hållas. Detta med KRAV-märkning bygger i grunden på en stor del av fodret skall odlas på den egna gården och KRAV-bonden sprider därefter djurens gödsel tillbaka till åkern vilket ger näring. Detta fungerar inte så bra med hönsgödsel då det först måste ”brinna” sedan är hönsgödsel alldeles för strakt, så släpper man inte ut djuren i det fria måste stödutfodring ske (framför allt vintertid). Att odla allt hönsfoder på egen hand:  vete, korn, solrosfrön, ärter, majs, linfrön, hampfrön, pumpa, äpplen, mangold, nässlor osv blir svårt, dyrt och med väldigt mycket arbeta för en större farm. Priset skulle sticka i väg. Man blir helt enkelt tvungen att köpa hönsfoder och här är man i händerna på storindustrin och som alla storindustrier fungerar: så billiga råvaror in, så stor produktion ut – skit in, skit ut.

      • Då fick jag en lite djupare förståelse för hönshållning. Käkar själv bara ekoägg eftersom jag vet att det är mindre skit i dem. Men som med precis allting annat så smyger de in massa grejer i det finstilta. Där gränsvärden och deras egna definitioner och påståenden inte är så där nyttigt ute i verkligheten. Det är ju alla dessa ämnen under påstått gränsvärde som tillsammans blir den där skadliga kemcocktailen. Läser man inte på blir man lurad totalt och även om man kollar upp saker så är det så lätt att missa något i alla bedrägliga led.

  • Med starkt förgiftade människors skit på våra åkrar genomförs en gift-återvinning som på lite längre sikt (åtminstone) sänker immunförsvar och inrelligens hos dem som “idisslar” gifterna ännu en gång – och säkerligen förkortar livet rätt väsentligt hos framför allt dem som ännu är aningslösa och inte har vett att skydda sig mot sådana eugeniska påfund.

  • Ja en viss poäng finns ju med psykopaternas logik!

   Världens gruvor får ett överskott av kvicksilver som slaggprodukt.
   Så stoppar man in det i folks munnar så får det långsam och jämn spridning i hela kretsloppet. När det förbjuds så uppfinner man lampor som ger “låg” energi.

   Så sätter man filter i skorstenarna på kolkraftverk osv. Så tar man restprodukten från filtren och fyller tankar och sprayar hela himlen. Så blir det inte massa tungmetaller bara runt kraftverken, utan lite lagom förgiftning överallt.

   Eller som vattenverken, sprider ut det så gott det går och kallar det gödsel. Även om det nu innehåller allehanda gifter Men det måste ju inte då deponeras i en evighet, eller tas bort ur produktionskedjan. Så blir det mer buissness, vattenreningskemikalier, flockningskemikalier, transport, spridning och “återvinning”. För vilka kostnaden sedan kan läggas på konsumenten.

   Vissa åkrar i Sverige har idag så höga kadmium värdena att säden ligger långt över gränsvärdet, gränsvärden som väl är ett skämt i alla fall. Men då blandar man in säden i annan säd från andra områden, och vips så är vi under gränsvärdet.

   Och då minsann slutar kadmium helt att vara giftigt, ha ha.

   • Och förutom ej redovisade “ingredienser” i de ofattbart många år hemligstämplade mRNA-“vaccinerna” – vars tillverkare befriats från varje form av skadestånd till dem som drabbats av kroniska funktionella nedsättningar eller att nära och kära plötsligt avlidit kort efter injektion – så innehåller vacciner generellt sett mycket giftiga och intelligenssänkande substanser som aluminium och formaldehyd.

   • Jag destillerar mitt vatten för att slippa få i mig den skiten, men det verkar som de har överlistat mig.

    • Ja man kan ju rena vatten på många olika sätt. Men med mat är det ju svårare, eller omöjligt. Finns ju egentligen inga ekologiska odlingar kvar då hela himlen besprutas, grundvatten förgiftas osv.

     Kanske kan El-on Mars starta biodynamiska odlingar på Mars snart? Med klimatkompenserad transport till jorden sen så lär det bli fin fint.

     Skämt åsido så går det ju strömmar inducerade av mikrovågor i de flesta växter idag. Deras elektrolytbalans är helt rubbad, så i kombination med urlakade jordar så saknar de ju också mycket av de livsviktiga mineral som skulle konkurrerat med tungmetallerna.
     Liksom mat generellt är smaklöst idag.

     I princip alla jag känner som analyserat sin tungmetallsstatus har för mycket av en eller flera tungmetaller i systemet..

     • Hade en barndomsvän som utvecklade schizofreni och han brukade alltid snacka om att “de försöker förgifta oss“. Då tycke jag mest det var crazy-talk men förstod lite senare att hans förståelse vid den tidpunkten vida överskred min.

      • Ja det är lite sorgligt, men vi hade en liknande snubbe i förorten till Helsingborg där jag bodde. Alla visste att han knarka rätt friskt. Men han sa att mikrovågsugnen bestrålade honom, och att CIA avlyssnade honom och diverse annat. Alla tyckte han var knäpp.

       Men idag har jag mikrovågsmätare, och de läcker alla som såll. Ju äldre ju värre. Och FRA har ju alla våra samtal på server i minst 6 månader om jag inte minns fel. Och “informationsutbyte” med CIA omfattar ju även svenskars telefonsamtal.

       Han var väl bara lite före sin tid?

       Ergot i säd är ju också en gammal välkänd inducerare av hallucinationer osv. Spetsat med lite kvicksilver och annat så.

 • Den HELIGA VINSTEN utesluter allt positivt arbete.
  VINSTEN får INTE äventyras. Hellre låter man en civilisation gå under än gör sig av med VINSTEN. VINSTEN är dessutom MAKT vilket tilltalar en sann egoist mer än godis och droger. Egoismen är den värsta drog som någonsin funnits och kommer att finnas.

 • Tack för ännu en bra artikel!

  Man kan väl konstatera att om plandemin inte lyckats med något annat, så har den i alla fall lyckats ta bort fokus från det mesta av vikt för vår överlevnad.

  “Bajs är nice!” Ja egentligen skulle våra restprodukter, om vi hade naturliga kretslopp, vara en tillgång. Men eftersom våra myndigheter tillåter produktion, försäljning och spridning av en hel uppsjö helt förkastliga ämnen så. De flesta helt utan nytta, och som kan ersättas med naturliga “ekologiska” ämnen.

  Men varenda myndighet i Sverige ägs ju av den industri den är satt att reglera. Om människor bara kunde förstå det så, den stora massan.

  Ett bra exempel var väl familjen Solvarms naturhus, som renade och tog till vara det egna avfallet, men där kommunen ville tvångsansluta dem till kommunalt VA.
  Finns massa info på denna blogg bla, för den som är intresserad.

  https://karvling.com/

  Men fria och självförsörjande människor, som inte förstör miljön, eller som åtminstone försöker minska sitt avtryck. Ja du hemska tanke. Vad skulle då stackars Wallenberg göra? The worlds nidiest little bitch! Ja vad vore väl en värld av fria människor…..

 • Alldeles utmärkt att du tar upp denna problematik. I Tysthet förgiftas vi alltmer och det är inte klokt att man får ösa ut gifter på åkersmarkerna. Precis som vi inte har tillräckligt med hälsoproblem som det är.

  • Det ena ger det andra! Utan gift i födan inget gift i avloppsslammet.

   Både mänskligheten och åkrarna skulle må toppen då.

   Kontentan av att börja i rätt ende.

  • Tyvärr lever vi i ett korrupt system som gynnar livsmedelsbranschen och läkemedelsbranschen som vill ha fler kunder och sjuka att sälja sina mediciner till. Myndigheterna bryr sig helt enkelt inte och kommer med svepskäl om de överhuvudtaget svarar. Se t ex strålskyddsmyndigheten som ignorerar alla de symtom som allt fler människor drabbas av till följd av förhöjd strålning. En rejäl genomlysning av alla myndigheter behövs i dessa tider när alltmer tyder på att vi lever i en låtsasdemokrati på väg mot en ny världsordning styrd av maktfullkomliga psykopater som inte bryr sig om så futtiga problem som befolkningens hälsa och välmående.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *