Regeringen vill förbjuda oregistrerade kontantkort och använda hemliga tvångsmedel för mer övervakning

Torbjörn Sassersson är grundare av och redaktör på NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 17 mars 2022
- Torbjörn Sassersson red.
Justitieminister Morgan Johansson i februari 2022. Pressfoto: Magnus Liljegren, Regeringskansliet

ÖVERVAKNING & DEBATT. Regeringen vill förbjuda oregistrerade kontantkort för mobiltelefoner och man vill även använda hemliga tvångsmedel för att kunna genomföra hemlig övervakning av elektronisk kommunikation mellan privatpersoner, enligt två pressmeddelanden idag. Syftena beskrivs som hederliga, men är Regeringen öppen med alla tillämpningar? 

“Det är mycket vanligt att oregistrerade och anonyma kontantkort till mobiltelefoner används i samband med brottslig verksamhet. Det gör att polis och åklagare går miste om viktig och ibland avgörande information. I en proposition lämnar regeringen därför förslag som innebär förbud mot oregistrerade kontantkort.” (källa)

“Regeringen har beslutat om flera nya uppdrag till den pågående utredning som ser över delar av lagstiftningen om hemliga tvångsmedel. Det handlar bland annat om hemlig övervakning av elektronisk kommunikation för att lokalisera personer som håller sig undan fängelse och andra påföljder.” (källa)

Citat av Sofie Rudh som är pressekreterare hos justitie- och inrikesminister Morgan Johansson och pressamordnare på Justitiedepartementet

NewsVoice kommentar – Morganiserad förebyggande brottslighet?

Hur ska de övervakande myndigheterna klara av att rama in vad som kan anses vara verklig brottslig verksamhet, relevant  undersökande journalistik och systemkritik? I dessa tider blir det ofta så att systemkritik klassas som samhällsomstörtande verksamhet och att undersökande journalistik uppfattas som misstänkt spioneri för främmande makt.

Att Regeringen ens kommer på idén att vilja förbjuda oregistrerade kontantkort och utöka möjligheterna att kunna använda hemliga tvångsmedel för att radikalisera övervakningen vittnar om att politikerna inte litar på sin befolkning. Det kan omvänt även vara ett tecken på att politikerna vet att befolkningen inte längre litar på sin Regering.

Vad som skulle behövas idag är ökad transparens i andra riktningen. Vad sägs om att befolkningen får befogenheter att lyssna på vad politikerna egentligen tycker om folket och vad de egentligen säger i Riksdagens och Regeringskansliets mötesrum?

Befolkningen vill även veta vilka bakgrundsaffärer som politiker och tjänstemän gör med industrin och främmande makter. Kanske det skulle bli övertydligt varför Regeringen avskaffat omröstningar i frågor som djupt berör befolkningen?

Text: Torbjörn Sassersson | #Morganiserad förebyggande brottslighet


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • Bra att veta om två koder som finns på ditt boarding-pass. Den ena koden kallas “Passenger Name Record” (6 versala tecken) som innehåller persondata och den andra “Secondary Security Screening Selection” (SSSS) som är en kod som tilldelas misstänkta passagerare som tex ofta köper biljetter kontant, som flyger enkelresor och som köper sista minuten-biljetter.

  https://youtu.be/RCyxK64uo6Q?t=90

 • Bra att veta om två koder som finns på ditt boarding-pass. Den ena koden kallas “Passenger Name Record” (6 versala tecken) som innehåller persondata och den andra “Secondary Security Screening Selection” (SSSS) som är en kod som tilldelas misstänkta passagerare som tex ofta köper biljetter kontant, som flyger enkelresor och som köper sista minuten-biljetter.

  https://youtu.be/RCyxK64uo6Q?t=90

 • Rätten att stryka namn på valsedlarna måste återinföras. Den främsta demokratiska rättigheten är inte att tillsätta utan att avsätta.

 • [Kommentar raderad, Martin_Niemöller, antinazism. NewsVoice modererar kommentarsfältet bättre nu av hänsyn till de som vill hålla sig till ämnet. Vi tar även bort kommentarer bakåt i tiden om de svamlar om ovidkommande ämnen.]

 • Rätten att stryka namn på valsedlarna måste återinföras. Den främsta demokratiska rättigheten är inte att tillsätta utan att avsätta.

 • Det enda som kommer hända är att det blir en hel del “kontantkortsmålvakter” och de som verkligen vill gömma sig kommer göra det på det sättet istället.

 • håller med att detta är ett dåligt förslag av regeringen.uppenbarligen är syftet total kontroll.jag tror detta baseras åå ett EU direktiv.

 • [Kommentar raderad, Martin_Niemöller, antinazism. NewsVoice modererar kommentarsfältet bättre nu av hänsyn till de som vill hålla sig till ämnet. Vi tar även bort kommentarer bakåt i tiden om de svamlar om ovidkommande ämnen.]

 • Det enda som kommer hända är att det blir en hel del “kontantkortsmålvakter” och de som verkligen vill gömma sig kommer göra det på det sättet istället.

 • håller med att detta är ett dåligt förslag av regeringen.uppenbarligen är syftet total kontroll.jag tror detta baseras åå ett EU direktiv.

 • Är man lika ofta och cycklar som jag är,så skulle man kunna tolka det här som ett erkännande från myndigheterna att dem spionerar på privat samtal utan att medborgarna är medvetna om det.
  Och har nu ett förslag för att kunna spionera ännu tajtare.

  • Det är ingen nyhet. Har de kunnat göra i många år med dagens teknik. Lyssna på alla vanliga telefonsamtal när de pågår. Då lagring är billigt så spelar de säkert in alla samtal hos intressanta människor.

   De kan också starta mikrofon och kamera på distans. Facebook lyssnar hela tiden och analyserar vad som sägs för att rikta reklam. Där kan de lätt ha algoritmer som också rapporterar till farbror staten. Kanske därför big tech betalar så lite i sverige.. För att ge information till Morgan.

   • Politikerna har slutat lyssna på folket men vi kan lita på att NSA inte gjort det! Nu ska västländernas bankrutta ekonomier “räddas” med inflationsbrasan och det är väl därför som man vill att Ukraina-konflikten ska pågå i åratal, så man kan skylla på den. Att det i verkligheten är västvärldens uppblåsta spekulationsekonomier som är problemet ska folk inte förstå utan det är alltid någon annans fel. Sveriges alla, av politikerna skapade problem, beskylls som exempel på Putin…Tur att västvärlden har Putin att skylla på så att de egna inkompetenta politikerna slipper stå till svars!

 • Folket måste NU! STÄLLA UPP mot sådana här
  sålda smådjävlar!

  Vill du, svensk, bli fångad i garnet av ett sådan här klavertramp!!!?

  Skärp er, om ni ännu har skam i kroppen!

  • Du har rätt. Vi, folket är huvudman och valda till riksdag och regering har fått ett
   förtroende. Något vi saknar är möjlighet att lyfta ut personer som inte håller måttet. Istället har det blivit en karriärväg med god ersättning från inbetald a skatter och fina förmåner utan att egentligen behöva uträtta ett uns av värde. Redan finns ganska många lallare utan kunskap och mognad som visar upp sina fördomar och brist på omdöme. Således behövs en folkets kommitte’ med slumpmässigt utvalda för exempelvis 1 år i taget eller ett liknande organ med mandat att omgående avlägsna olämpliga individer.

   • Ja, människor ska inte bara passivt se på när den ena friheten efter den andra tas ifrån oss av ledare som verkar för att förslava oss.

    Vi ska inte villigt gå i de fållor som leder till slakt.

    Vi ska agera!

    Ett sätt att agera är att delta i demonstrationerna mot de förberedelser som görs i maktens korridorer för att ändra vårt grundlagsskydd!

    Dessa demonstrationer sker i morgon i Stockholm, Göteborg och Malmö:
    https://newsvoice.se/2022/03/frihetsmarscher-stoppa-grundlagsandringar/

 • Är man lika ofta och cycklar som jag är,så skulle man kunna tolka det här som ett erkännande från myndigheterna att dem spionerar på privat samtal utan att medborgarna är medvetna om det.
  Och har nu ett förslag för att kunna spionera ännu tajtare.

  • Det är ingen nyhet. Har de kunnat göra i många år med dagens teknik. Lyssna på alla vanliga telefonsamtal när de pågår. Då lagring är billigt så spelar de säkert in alla samtal hos intressanta människor.

   De kan också starta mikrofon och kamera på distans. Facebook lyssnar hela tiden och analyserar vad som sägs för att rikta reklam. Där kan de lätt ha algoritmer som också rapporterar till farbror staten. Kanske därför big tech betalar så lite i sverige.. För att ge information till Morgan.

   • Politikerna har slutat lyssna på folket men vi kan lita på att NSA inte gjort det! Nu ska västländernas bankrutta ekonomier “räddas” med inflationsbrasan och det är väl därför som man vill att Ukraina-konflikten ska pågå i åratal, så man kan skylla på den. Att det i verkligheten är västvärldens uppblåsta spekulationsekonomier som är problemet ska folk inte förstå utan det är alltid någon annans fel. Sveriges alla, av politikerna skapade problem, beskylls som exempel på Putin…Tur att västvärlden har Putin att skylla på så att de egna inkompetenta politikerna slipper stå till svars!

  • Vi behöver alla hjälpas åt med att avlägsna politiker-maffian från varje maktposition i vår ledning samt att se till att de blir dömda av domstolar, där domare INTE tillhör någon MAFFIA-IDA:
   https://newsvoice.se/2015/04/svenskt-rattsvasende-vanliga-manniskor-ar-bara-bonder-i-ett-schackparti-hilda-ida-och-ruben-styr-allt/

   För att lyckas med det behöver vi ALLA hjälpas åt.

   De som sålt sig är helt beroende av att mäniskor skiter i allt och medverkar i mördande, plågande, ljugande, orättfärdighet, korruption!

   CIVILKURAGE – du svensk!!!

   • Tyvärr Hans Dahl,
    Parasiterna bryr sig inte om vad Du tycker så länge de får sina BIDRAG av/från dina utplundrade SKATTEPENGAR. För dem är MORGAN en hjälte.

    • Jag är på ”parasiternas” sida. Allt är korrupt och äckligt så varför inte suga ut allt vad de går. Så du ger hellre mängder av pengar varje månad till politiker som misshandlar dig och alla andra ELLER tar du hellre pengar från dessa?
     För mig är de enkelt, ge aldrig pengar till din fiende råna honom istället.

 • Folket måste NU! STÄLLA UPP mot sådana här
  sålda smådjävlar!

  Vill du, svensk, bli fångad i garnet av ett sådan här klavertramp!!!?

  Skärp er, om ni ännu har skam i kroppen!

  • Du har rätt. Vi, folket är huvudman och valda till riksdag och regering har fått ett
   förtroende. Något vi saknar är möjlighet att lyfta ut personer som inte håller måttet. Istället har det blivit en karriärväg med god ersättning från inbetald a skatter och fina förmåner utan att egentligen behöva uträtta ett uns av värde. Redan finns ganska många lallare utan kunskap och mognad som visar upp sina fördomar och brist på omdöme. Således behövs en folkets kommitte’ med slumpmässigt utvalda för exempelvis 1 år i taget eller ett liknande organ med mandat att omgående avlägsna olämpliga individer.

   • Ja, människor ska inte bara passivt se på när den ena friheten efter den andra tas ifrån oss av ledare som verkar för att förslava oss.

    Vi ska inte villigt gå i de fållor som leder till slakt.

    Vi ska agera!

    Ett sätt att agera är att delta i demonstrationerna mot de förberedelser som görs i maktens korridorer för att ändra vårt grundlagsskydd!

    Dessa demonstrationer sker i morgon i Stockholm, Göteborg och Malmö:
    https://newsvoice.se/2022/03/frihetsmarscher-stoppa-grundlagsandringar/

  • Vi behöver alla hjälpas åt med att avlägsna politiker-maffian från varje maktposition i vår ledning samt att se till att de blir dömda av domstolar, där domare INTE tillhör någon MAFFIA-IDA:
   https://newsvoice.se/2015/04/svenskt-rattsvasende-vanliga-manniskor-ar-bara-bonder-i-ett-schackparti-hilda-ida-och-ruben-styr-allt/

   För att lyckas med det behöver vi ALLA hjälpas åt.

   De som sålt sig är helt beroende av att mäniskor skiter i allt och medverkar i mördande, plågande, ljugande, orättfärdighet, korruption!

   CIVILKURAGE – du svensk!!!

   • Tyvärr Hans Dahl,
    Parasiterna bryr sig inte om vad Du tycker så länge de får sina BIDRAG av/från dina utplundrade SKATTEPENGAR. För dem är MORGAN en hjälte.

    • Jag är på “parasiternas” sida. Allt är korrupt och äckligt så varför inte suga ut allt vad de går. Så du ger hellre mängder av pengar varje månad till politiker som misshandlar dig och alla andra ELLER tar du hellre pengar från dessa?
     För mig är de enkelt, ge aldrig pengar till din fiende råna honom istället.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *