Regeringen anslår 10 miljoner kronor för att öka allmänhetens förmåga att stå emot desinformation

publicerad 24 mars 2022
- av Redaktionen
Morgan Johansson (S). Pressfoto: Regeringen.se
Morgan Johansson (S). Pressfoto: Regeringen.se
Morgan Johansson (S). Pressfoto: Regeringen.se

MEDIA. Den rådande säkerhetspolitiska situationen innebär en ökad risk för desinformation. Sådana försök till påverkan kan utgöra ett hot mot Sveriges demokrati, beslutsfattande och självbestämmande. Regeringen föreslår därför i den kommande vårändringsbudgeten att Myndigheten för psykologiskt försvar får 10 miljoner kronor extra, för en bred kampanj.

Myndig­heten för psyko­logiskt försvar, MPF, inrättades så sent som 1 januari i år. Myndig­hetens upp­drag är att i fredstid och vid höjd bered­skap

 • leda arbetet med att sam­ordna och utveckla myndig­heters och andra aktörers verk­samhet inom Sveriges psyko­logiska försvar,
 • lämna stöd till sådan verk­samhet, och
 • bidra till att stärka befolk­ningens motstånds­kraft.

Regeringen föreslår nu att myndig­heten tilldelas extra resurser med 10 miljoner kronor i den kom­mande vår­ändrings­budgeten för att genom­föra informa­tions­insatser i syfte att öka all­män­hetens förmåga att stå emot otill­börlig informa­tions­påverkan.

“Att den svenska befolk­ningen har en medvetenhet kring de hot mot demo­kratin som des­informations­kampanjer kan utgöra är av största vikt. Sverige är ett av flera länder som tidigare varit måltavla för ryska påverkans­kampanjer.

Den nu rådande säker­hets­politiska situationen innebär ett behov av att öka denna förmåga, också med tanke på de kommande allmänna valen”, säger justitie- och inrikes­minister Morgan Johansson.

Text (pressmeddelande): Sofie Rudh, pressekreterare hos justitie- och inrikesminister Morgan Johansson och pressamordnare på Justitiedepartementet [se video]

Relaterat


Så här kan du stötta Newsvoice

 • Den svenska regimen står själva för mycket desinformation. senast idag avslöjade SvT att Eneroth och Ann Linde ljög kraftfullt om ryska fartyg som anländer till Sverige. Eneroth sa att 12 ryska fartyg anlände till svenska hamnar förra året. Det riktiga antalet var 140. Sjöfartsverket intygar lögnen. Den svenska regeringens representanter ljuger dagligen för det svenska folket. Vi kan börja där Molgan !

  • Kolla in på AIS och se sjöfarten på Ryssland, jämfört med Sverige!
   Jag minns på 50-talet när svenska hamnar var fulla med fartyg, nu är det bostäder på kajerna. Bostäder men inga jobb, vad liknar det om inte ett fängelse?

 • Med detta så är Sveriges undergång nära, att nämna demokrati när det handlar om censur är rena Ville Villekulla som Sveriges regering med fake media har BEDRAGIT det svenska folket i alla tider

 • Ööh, jaha så de ska sparka ut SVT, SR och alla andra superlögnare och propagandister i gammelmedia, eller?

 • Det vore bättre med 10 miljoner för att utbilda myndigheterna i Europakonventionen, vilken de alla ständigt överträder! Snacka om desinformation till folket därifrån!

 • “i syfte att öka all­män­hetens förmåga att stå emot otill­börlig informa­tions­påverkan”

  Alltså mer pengar till propaganda i avsikt att försöka dupera oss ytterligare om förträffligheten i att ge upp ens frihet och och utan knorr svälja allt gift.

 • Vad är desinformation, vem bestämmer det. I detta fall är det dom “styrande” politikerna som är utvalda av dom ledande globala företagen som bestämmer det.
  Jämförelsevis så är det så, att när vården inte klarar av att behandla/bota folket så går folket vidare till alternativ vård (desinformation enligt nickedockorna), inte tvärtom.
  Samma gäller med information, är inte informationen enligt det sunda förnuftet i nickedockmedia så letar dom som tänker klart vidare i alternativmedia.

 • “We know they are lying; they know they are lying; they know we know they are lying; we know they know we know they are lying; but they are still lying”.
  Aleksandr Solzhenitsyn

 • Hade varit bra om myndigheter hade satt ihop en lista av vad för information är dis-information, och aktuellt idag också rysk propaganda.

  Det jag ser idag är att ord står mot ord.

  Är klaus schwab med sin Great reset, enligt myndigheter, dis-information? Är hans “young leaders” som jusin tredau i Kanada och zerlinsky i Ungern bara lögner? Är Juri linas kommande bok SOVJETREPUBLIKEN ABSURDISAN som kommer handla om Sveriges mörka historia dis-information?

  Vill verkligen veta vad som är sant då det är oklart idag. Jag vill ha fred i Ungern men ser jag Zerlinskys tal så kan jag bara dra slutsatsen att han inte vill ha det utan stället tredje världskriget.

  Väst med sanktionerna har delat världen i två läger och detta ser ut som början på slutet för västvärlden i makten. Sanktionerna slår mycket hårt mot väst med högre pris på mat och bränsle. Dessa kommer med tiden bli bristvaror. Eller är detta rysk propaganda?

  Konfiskering av oligarkers båtar sätter kineser på kant. Kommer deras ägodelar blir konfiskerade? Vad händer med väst om Kina begränsar försäljning av vitala delar till väst i en ökad konflikt?

  Ingen kommer gå vinnande ur ww3. Attacken på Ukraina av Ryssland är helt klart fel. Har Ryssland provocerats? Vad är sant?

  Alla idag som stödjer sanktionerna, zerlinsky och compani indirekt stödjer skapandet av ww3 och undergången av västvärlden. Det är vad jag kan dra för slutsats men kan ha fel. Kan psykologiska försvaret hjälpa med fakta?

 • “Hörru Svante,kommer du ihåg den där grejen som Mr X,hälpte oss med?”
  “Dags att karln får sin belöningen va?”
  “Så här gör du,hitta på nåt ideelt skit,skyll på det som folk är villiga och hata för tillfället, precis som vanlig, och ge snubben sin belöning”
  “5-6 millar bör räcka”

  Den här monologen hittade jag på,den skulle aldrig kunna inträffa i ett demokratiskt land som Sverige där folket har sista ordet.

 • Din kommentar blir snart borttagen. Här verkar inte finnas den öppenhet man ofta värnar om (säger man i a f)

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *