Regeringen föreslår att covid-19 inte längre ska klassas som samhällsfarlig sjukdom

publicerad 3 mars 2022
- Redaktionen
Socialminister Lena Hallengren. Foto: SVT play
Socialminister Lena Hallengren. Foto: SVT play
Socialminister Lena Hallengren. Foto: SVT play

HÄLSA. I en ny proposition föreslår regeringen att sjukdomen covid-19 inte längre ska anses vara en allmänfarlig sjukdom och en samhällsfarlig sjukdom enligt smittskyddslagen. Regeringen föreslår också att covid-19-lagen och lagen om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen ska upphöra att gälla efter den 31 mars 2022.

“Pandemiläget i Sverige har gått in i ett nytt läge, framför allt för att så många svenskar har vaccinerat sig. Situationen är nu tillräckligt stabil för att vi ska kunna upphäva pandemilagen och omklassificera sjukdomen covid-19”, säger socialminister Lena Hallengren.

Folkhälsomyndigheten lämnade den 3 februari 2022 en hemställan till regeringen om att bereda frågan att sjukdomen inte längre ska anges som en allmänfarlig sjukdom eller en samhällsfarlig sjukdom enligt smittskyddslagen.

Flera bestämmelser i smittskyddslagen är konstruerade så att möjligheten att tillämpa dem beror på sjukdomens klassificering. För sjukdomar som anges som allmänfarliga finns till exempel möjlighet att besluta om tvångsundersökning av en enskild individ. Vidare finns möjlighet till isolering av enskilda och krav på uppgiftsskyldighet till hälso- och sjukvården.

Vissa skärpta smittskyddsåtgärder, såsom avspärrning av område kan bara tillämpas mot sjukdomar som anges som samhällsfarliga. Av smittskyddslagen framgår samtidigt att åtgärder som vidtas för att begränsa smittsamma sjukdomar inte får vara mer långtgående än vad som är försvarligt med hänsyn till fara för människors liv.

Eftersom det inte längre är motiverat att sjukdomen covid-19 omfattas av de bestämmelser som gäller för allmänfarliga eller samhällsfarliga sjukdomar föreslår regeringen en omklassning av sjukdomen.

I propositionen gör regeringen även bedömningen att covid-19 bör anges som en anmälningspliktig sjukdom i smittskyddsförordningen. Regeringen avser att fatta ett sådant beslut. Därigenom underlättas motverkande av spridning i till exempel riskmiljöer såsom hälso- och sjukvården och äldreomsorgen. Genom att bekräftade fall anmäls till smittskyddsläkare förbättras förutsättningarna för bland annat smittspårning.

Definitioner av sjukdomar i författningarna

Med smittsamma sjukdomar menas alla sjukdomar som kan överföras till eller mellan människor och som kan innebära hot mot människors hälsa. I smittskyddslagen och smittskyddsförordningen ingår ett 60-tal sjukdomar.

Med allmänfarliga sjukdomar menas smittsamma sjukdomar som kan vara livshotande, innebära långvarig sjukdom eller svårt lidande eller medföra andra allvarliga konsekvenser och där det finns möjlighet att förebygga smittspridning genom åtgärder som riktas till den smittade.

Med samhällsfarliga sjukdomar menas allmänfarliga sjukdomar som kan få en spridning i samhället som innebär en allvarlig störning eller överhängande risk för en allvarlig störning i viktiga samhällsfunktioner och som kräver extraordinära smittskyddsåtgärder.

Alla sjukdomar som finns uppräknade i smittskyddslagen och smittskyddsförordningen är anmälningspliktiga. Det betyder att den läkare som upptäcker en sådan sjukdom ska anmäla det till regionens smittskyddsläkare. Smittskyddsläkaren har huvudansvar för smittskyddet i regionen. Läkaren ska också anmäla till Folkhälsomyndigheten att sjukdomen har upptäckts.

Text (pressmeddelande): Sofia Brändström, pressekreterare hos socialminister Lena Hallengren

Bildannons för Dieseltrim.se

Så här kan du stötta Newsvoice

 • Texten i pressmeddelandet är gjord av Sofia Brändström, pressekreterare hos socialminister Lena Hallengren.

  Sofia Brändström har många strängar på sin lyra. Här står Sofia Brändström upp för “jämställdhet” i sin Maktsalong:
  https://omni.se/det-har-bor-chefer-gora-efter-metoouppropet/a/8wweVE

  Kön till ledande ämbeten relateras alltmer till kön. 

  En tanke: Vad har etablissemangets maktsalonger i utsikt för de ungdomar som påverkats att låta operera in ett annat kön, men där ingrepp eller därefter livslång stark medicinering lett till könlöshet?

  • Här bör ju verkligen kvinnor vakna upp! Vad händer i sportsektorn t.ex.? Effeminerade män sopar banan med kvinnor i kraftsporter, kvinnor i militären gör markförbanden långsammare, kvinnor skall benämnas som något ordvrängt, de skall kvoteras in i företag, men det finns “inga kvinnor”, t.o.m. en amerikansk domare kan inte definiera könet kvinna.
   Det liknar snart att kvinnor trängs tillbaka till tiden före rösträtt och annat liknande.

 • Läste precis på Nya Dagbladet om Lundaforskares resultat..ingen rolig läsning men dock, nu är det bekräftat att konspirationshysterikerna borde sökt hjälp för länge sedan och då hade Vi sluppit detta elände. Det här är inte bara ett krig mll patrioter och globalister utan även mll konspirationsrealistiker och konsphysteriker.
  2-0 till Oss

  • Ja precis. Grejer som vi snackade om för ett bra tag sen blir nu då även vetenskapligt bevisat. Hade varit schyst om man varit lika träffsäker med veckans lottorad. Så man kunde köpt sig en segelbåt och lagt x-antal nautiska mil mellan sig själv och den förmodade “normalnormen”.

   • Hehe, som jag nämnt du e rolig du,, ska vi fixa detta ska vi ha med oss sarkasmen/ironin etc,, vi vet ju att ‘de’ avskyr det (‘eu’ vill ju (försöka..ha) stoppa humor, memes osv) o då blir det desto mer självklart att ta till det,, så kul kommentar

    • Vi tillhör nu rollspelsensemblen i en förverkligad absurd film där vi antingen riskerar dö eller bli kemiskt lobotomerade slavar och jag tror inte eventuell gråt hjälper. Man får ta det med en nypa svart humor och ett “what the fuck” i taget.

     • Jag kommer aldrig o bööla för den här shitten, och inte heller ngn på det här forumet gör det, tror jag.. . Blir det slagsmål (har saknat det på ngt sätt, dvs fighten som ingen önskar men som folk med kritiskt tänk, vet kan komma) så blir det vad det blir (washington skulle invaderat Mexico inom 10 tim om globalistväst fått reda på att Ryssland el Kina skulle placerat kärnvapenmissiler…). Blir det kvapenkrig, står jag inte så gärna rakt under kbomben, men vill hellre slåss när dimman lättat. Kommer aaldrig att ge mig runt Våårt Fosterland. Hellre dör jag

      • Ändå rätt schyst att man råkade födas precis vid rätt tidpunkt så man får möjlighet att uppleva det här. Det kanske ligger någon mening i detta.

 • Här ser man hur den gamla devisen är i fullt spel; det är enklare att be om förlåtelse, än att försöka ljuga sig ur en situation.

 • Nu när släktled bryts ned av gifter, som orsakar sterilisering och ensamma individer utan arvingar, vem blir då vinnaren? Allmänna arvsfonden?

 • Med en väl dresserad och lite lagom vaccinskadad befolkning så har de redan lagt ramverket inför nästa plandemi. Får de även igenom en grundlagsändring och WHO:s överstatliga idéer så blir det nog bra mycket hårdare tag nästa gång. Men som tur är har jag en naturlig immunitet mot sån här skit.

 • Så länge vi människor bidrar till att upprätthålla rådande världsordning via våra handlingar (konsumtionsvanor och accepterande av vissa lagar och förordningar, m.m.) kommer de som styr få som de vill, och så har det varit i alla tider i den mänskliga historien. Vi måste ändras om samhället ska ändras och det kan bara ske genom evolution. Sorry.

 • Hmm… Svårtolkat. Agendan är nog den samma, men vem vet vad de har i kikaren? Den kreativitet de uppvisar är bortom all fantasi. Ingen mig veterligen förutsåg C-19 psykosen. Vem kan förutspå nästa mediapsykos? Eller har Putin räddad oss alla genom att skrämma skiten ur WEF mediatränade pyjamaskrigare?

   • Den här konflikten går tillbaka 1000år i tiden om man läser på om Ryssland och Khazarerna. Dom har återigen mött sin överman och nu är det kört för dom med denna agendan även om det kommer att bli stökigt här framöver. Putin är ju KGB, man ska nog inte underskatta världens mäktigaste människa som dessutom står för nationalismen, familjen och ser politisk korrekthet, transsexualism, könsneuralism som det största hotet mot mänskligheten. Sen är det givetvis inte världens bästa människa och han har egna agendor och planer men det är oerhört lättande att han står på rätt sida efter två år av uppgivelse att ingen stoppar vansinnet. Korruptionen här i väst är så djupt indoktrinerad så detta är långt ifrån över men nu är iaf grundpelaren i agendan utslagen och Ukrainas folk kan bli fria efter 8 år av tortyr och amerikansk korruption.

 • Klart som korvspad. Socialisterna har skrämt upp svenska folket med ett ”kinesvirus” och bluffen avslöjats. Förnedringen upphör den sista Mars. Nu skall samma medborgare skrämmas för ”ryssen” och flödande tårar göra Klaus Schwab och Ukraina till offertema?
  Desperation var ordet.

 • Covid-19 har aldrig varit en “samhällsfarlig sjukdom”. Det biologiska vapnet (SARS-CoV-2-viruset), som det USA-finansierade labbet i Kina tog fram och släppte ut, var alldeles för klent. Farsoten har bestått i Socialstyrelsens och Regionernas massmordsinstruktioner till läkarkåren, vilken följde dessa slaviskt.

  • om det är något som är klent så är det det vetenskapliga underlaget för att patogena virus existerar överhuvudtaget.

 • Jaha så det beror på “vaccinet” att “sjukdomen” inte länge ska klassas som samhällsfarlig? Det “vaccinet” som visade sig vara ett rent bedrägeri och orsakar katastrofal medveten skada utan att ens vara 1% effektivt? Även enligt deras egen data som dom försökte gömma i 75år? Det ända samhällsfarliga är korkade korrupta politiker. Pfizers bieffekt lista innefattar i princip varenda känd sjukdom dom senaste 1000 åren, ännu värre att det permanent påverkar ditt dna, såna här små detaljer dom glömde nämna innan dom injicera jordens befolkning.

  https://phmpt.org/wp-content/uploads/2021/11/5.3.6-postmarketing-experience.pdf

  3 miljoner Tyskar svårt skadade av injektionerna, 32000st döda hittills enligt försäkringsbolag: https://healthimpactnews.com/2022/german-health-insurance-claims-show-31254-deaths-following-covid-19-vaccines-while-official-government-stats-report-only-2255/

  Dom här globalisterna skulle inte ha gett sig förrän hela mänskligheten var utrotad och deras teknokratiska transhumanism diktatur var genomförd och världsekonomin nollställd och digitalt kontrollerad. Lyckligtvis så har Putin nu fått nog så nu blir det global avnazifiering och Klaus Schwab finns med högst upp på listan. Ukraina är hjärtat i denna NWO/WEF agendan och hela grundpelaren i djupa statens verksamhet. Även Nathaniel Rochtshield har gått ut och sagt att Putin måste stoppas annars är det slutet för dom själva. Får han bara in den gamla regeringen där som var innan USA:s regeringskupp 2014 så är det game over för dom, även om det är sorgligt att se den fortlöpande mediala hjärntvätten i väst.

  Putins anti-nazi kongress: https://www.breitbart.com/europe/2022/03/01/russia-to-host-anti-fascist-conference-to-fight-nazism/

  https://strangesounds.org/wp-content/uploads/2022/03/Putin-Nobel-Prize-for-Medicine-2022-.jpg

  • nathn rottnschld, är det den nya generationen av förstörde o förstörare i den ‘släkten’, läste nått shitt om det det

  • By desceptipn and destruction we shall rule; de har lurat 80 % av befolkningen att guftinjicera sig (genomsnittet 70-80) och nu har de primärformuleringsprivilegiet i sin ‘nedia’ att kalla det för att ‘vi har övervunnit en krissituation genom att injicera’. Åtgärdas inte denna falsifiering har vi mkt svårare tider framför Oss, de får iiinte röra Grundlagen..

 • Mängder med företag har gått i konkurs sedan mars 2020. Hela branscher har träffats mycket svårt av nedstängningarna som beordrats av statsledningen på grund av det påstådda hotet.

  Samtidigt som medicinerna Ivermectin och Hydroxychloroquin gjordes oåtkomliga för läkare att skrivas ut inleddes en kolossal kampanj för vacciner.

  Notan till läkemedelsbolagen och den kompensation till drabbade företag och brancher finansierades genom ENORM skuldsättning till affärsbanker.

  Mellanhanden för statsledningens skuldsättande av det svenska folket och de jättebanker som dammsög (tillsammans med läkemedelsbolagen) hela profiten som gjordes på CORONA-AGENDAN var Riksbanken.

  Sveriges Riksbankschef heter Stefan Ingves. Han är en av fyra svenska medlemmar i Committee of 300 och tillika styrelseordförande i Bank for International Settlements, (BIS) i Schweiz.

  Stefan Ingves: “Lånefesten är över.” “Det är nu inflationsgrytan kokar.”

  BIS samordnar världens alla riksbanker.

  Committee of 300:
  http://www.piahellertz.com/Historien_om_Committee_of_300.pdf

  Vi, folket, ska utkräva ansvar av de skyldiga!

  • Tänker på rådjuret jag har i trädgården. När jag kikar ut genom fönstret och hon står där så gömmer hon huvudet bakom stammen, och tror att hon inte syns.
   Sedan att ca 90 % av kroppen är fullt synlig är hon inte medveten om.
   Lite av strutsen som gömmer huvudet i sanden vid fara.
   Men Committee of 300 skall varken ha sand eller stammar att gömma sig bakom.
   Dom är orsaken till folks lidande i generationer. Må dom gå samma slut till mötes
   som Nicolae Ceausescu.

   • Tors vrede, vet du hur Nicolae Ceausescu och hans fru (som samlade på heders- doktorstitlar) mötte sitt öde?

    Dessa båda diktatorer förföljde sant kristna och lät trycka toalettpapper på de Biblar de samlat in.

    Men det ledde till ett folkligt uppror. Människor hade fått nog.

    Paret Ceausescu avrättades och deras diktatur uppplöstes.

    Deras högmodiga toalettpapper som försökte svärta ner Bibeln blev deras fall.

    Svenska folket behöver upplysas om att Nicolae Ceausescu fick nationen Sveriges allra högsta utmärkelse 1980, Serafimerorden.

    Det finns många landsförrädare – även kungliga.

    • Helt rätt min vän! Jag vet mig ha läst detta för åratal sedan, åtminstone det mesta. Detta var 1989.
     Sedan att den som egentligen var den styrande var hans hustru Elena. Med andra ord! Han kröp för henne, efter att ha fått äpplet
     från trädet som dom gömde sig bakom i tron att inte folket såg deras handlingar.
     Men då strutsen eller rådjuret gömmer sig så dom inte ser faran så finns inte faran. Men du och jag ser det som enbart charmigt.

  • En rätt kul iakttagelse: Även Christine Lagarde sitter i Board of Directors för BIS.
   https://www.bis.org/about/board.htm

   “Hon (Christine Lagarde) är Europeiska centralbankens ordförande sen 1 november 2019. Hon var tidigare direktör (MD) för Internationella valutafonden (IMF) 2011–2019.”
   – Wikipedia

  • Vi? Vilka Vi? Det folk, som springer till marxisterna, så fort det blir lite oroligt i vår omvärld?

   • Ja, förvirringen är närmast total.

    Vårt svenska folk i VÅR fjällhöga Nord har låtit sig vilseledas länge nog!

    Det är dags att lämna dataspel, Let`s dance-program och annat skit och ljug i Likströmsmedia och ta del i kampen mot Fascismen som smyger sig över världen, alltmedan människor springer som skyttlar till marxister, hårfrisörskor och tatuerare istället för att försvara våra sanna värden.

    http://runeberg.org/tegner/003.html

  • Märk väl! Den kolossala kampajnen för vacciner var statsfinansierad och dåvarande statsminister Stefan Löfven gick i täten ackompanjerad av statsfinansierad Likströmsmedia, där själsdöda journalister flyter medströms i den stora Likflodens svarta vatten som mynnar ut i Döda Havsviken.

  • Exaktexaktexaktexakt, ansvarsutkrävande. Men då ‘våra’ ‘politiker’ inte har ngt tjpersonsansvar..vad göra..krigsrättsprocesser. De har fört krig mot oss, definitionsmässigt. Enda anledningen att det inte tolkas så, stavas ‘media’,, de undanhåller fakta så illa den grad att kontexten de nämner blir en lögn. Mycket farligt och direkt folkfientligt. Hörde att en schibstedt el knnirranställd bräkte om att de ,’kräver’ fria ‘medier’ i ukraina och Ryssland. Varför nämnde individen inget om att ‘eu’ precis stängt ned Media i ‘eu’ och som inte passade dom. Tvii..

 • Sun Tzu:

  “To persuade your enemy to retreat before the fight is to defeat them even before the battle begins. An enemy made ally is no longer an enemy.”

  • Går inte att göra uppsåtliga folkmördare till sina allierade, det är att ta till snällism. ‘c19’ bluffen (som eg skulle hetat ‘c16’ om killary vunnit,. Nu vann Trump och bromsade nedstängningen (relativt sett) genom att pusha ut sitt eget/militärens vaccn för att hinna före giftbolagen. Sedan förtalades han och förlorade 2020, resten vet vi) är inte första gången de hotar befolkningar (ebola, sars, galna ‘ko’sjukan, ‘svin’influensan..) Nä, ‘politikerna’ i väst (ej Trump) har förklarat krig mot befolkningarna och den röda linjen är överträdd i o m de tvingade befolkningarna att giftinjicera sig med okända preparat med groteska biverkningar som följd,, enough is enough

 • Men så har vi 20:de mars framför oss. Dessa globalister har ju en fäbless att tro på stjärn-konjunkturer, celesta sammanträffande, symboler, häxkonster och annat gammalt..
  Vad kan finnas som överraskning?

 • Möjligheten att bedriva fjärr- eller distansundervisning på grund av pandemin tas bort

  “Regeringen påbörjar nu avvecklingen av flera av de tillfälliga bestämmelser som har gällt för skolor under covid-19-pandemin. Den 1 april tas både skolors möjlighet att bedriva fjärr- eller distansundervisning och Skolverkets möjlighet att ställa in de nationella proven bort.”

  https://www.regeringen.se/pressmeddelanden/2022/03/mojligheten-att-bedriva-fjarr–eller-distansundervisning-pa-grund-av-pandemin-tas-bort/

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *