Folkligt misstroende hotar rikets säkerhet anser FOI

publicerad 8 april 2022
World Economic Forum. Pressfoto: WEF. Licens: CC BY-NC-SA 2.0

Forskare vid Totalförsvarets forskningsinstitut uttrycker oro över att allt bredare befolkningslager tappar förtroende till samhälle och myndigheter. I en ny rapport går man så långt som att mena att hela det nuvarande samhällssystemet i Sverige hotas av ”desinformation, konspirationsteorier och korruptionsanklagelser”.

Text: Markus Andersson, artikeln har tidigare publicerats i Nya Dagbladet

I presentationen till rapporten, som bär titeln ”Demokratisk säkerhet: En antologi”, menar man att ”samhällssolidariteten är under hot” – från såväl inhemska aktörer som från främmande makter – och att dessa försöker ”sänka tilliten till samhället och den svenska demokratin”.

Man ser även med bekymran på att korruption lyfts fram som ett allvarligt samhällsproblem i Sverige, något som man rentav anser kan vara ett större problem än själva korruptionen i sig själv.

“Ett exempel är uppfattningar om korruption, som ibland tycks vara frikopplade från det faktum att Sverige är ett av världens minst korrupta länder. Korruption skadar, men det gör även anklagelser som får människor att tro att de lever i ett korrumperat samhälle. Det skadar tilliten och kan dessutom leda till att man själv beter sig korrupt, eftersom alla andra gör det”, säger Anders Strindberg som är medförfattare till rapporten.

Strindberg menar även på oklar grund att ryska medier angriper Sverige genom att ”betala vandaler” för att få bilder på brinnande bilar i svenska förorter och menar också att det är missvisande att beteckna vissa områden i Sverige ”no-go-zoner” istället för som ”utsatta områden” som är den officiella benämningen på områden där det i praktiken är mycket svårt att upprätthålla svensk lag. Han menar också att många av de våldtäkter och skjutningar som rapporteras om från dessa områden i själva verket inte har ägt rum.

“Plötsligt kan man i sociala medier läsa att man inte längre kan åka till Farsta, och den som inte har varit där på länge eller bor i en annan del av landet kan tro på det. Men lika skadliga är små, falska nyheter – en våldtäkt här och en skjutning där, saker som inte har ägt rum – eftersom de kan få människor att med små steg fjärma sig från samhället.”

I rapporten menar man att ”den substantiella demokratin strävar efter social och ekonomisk jämlikhet” och att man därför ska betrakta ”rasism” som ett hot mot demokratin. Man erkänner samtidigt att någon klar definition av vad rasism faktiskt innebär inte existerar och att även demokratibegreppet är otydligt inom forskningen.

Forskarna uttrycker vidare särskild oro för att det svenska folket ska tappa ytterligare i förtroende för den svenska staten och dess myndigheter där man menar att ”konspiratoriska narrativ” kan användas för att ”urholka förtroendet för myndigheter” eller ”skapa osäkerhet och otrygghet” och även ge ”näring åt extremism”.

Bland de uppfattningar som förekommer, som man menar är grundlösa konspirationsteorier, är att det pågår ett folkutbyte av ursprungsbefolkningen i Sverige och andra västerländska länder, World Economic Forums vision ”The Great Reset” och att coronarestriktioner använts som ett medel att kuva och kontrollera befolkningen.

Många av de föreställningar som beskrivits i texten hittills i form av olika konspirationsteoretiska varianter handlar om att en liten mäktig grupp, ofta kallade globalister eller refererade till som en finanselit eller New World Order antingen redan har tagit över centrala samhälleliga institutioner eller är på väg att göra det. Detta är föreställningar som ofta har kopplingar till antisemitiska konspirationsnarrativ och som är mycket vanliga i våldsbejakande radikalnationalistiska miljöer, men som tycks bli alltmer rumsrena i andra grupper”, skriver man vidare.

Man menar också att den växande skaran ”konspirationsteoretiker” inte är intresserade av ”riktig evidens” och enbart söker efter sådant som passar den egna världsbilden.

Filosofen Quassim Cassam menar att det som skiljer ”vanliga” teorier om konspirationer ifrån”konspirationsteorier”, är att de senare alltid är en form av propaganda vars funktion är att marknadsföra en politisk agenda”, skriver man vidare.

Hur ”konspirationsteoretiker” och personer som för fram andra narrativ än statsmaktens officiella linjer ska hanteras är enligt forskarna en komplex fråga.

Att ta sikte på och begränsa ett våldsbejakande antidemokratiskt tankegods kan ses som oproblematiskt – men hur kan en demokratisk stat utforma åtgärder mot dem som utan våld motverkar den demokratiska ordningen? Det är förbjudet att hota andra – men kan man i en demokrati förbjuda människor att hata varandra?” frågar de sig bland annat.

Man skriver i rapporten att det är ”fullt acceptabelt” att som svensk medborgare hysa negativa känslor till samhället, vara missnöjd med svenska myndigheter eller rentav vara likgiltig inför ”demokratins grundläggande principer och värderingar” – men vidhåller samtidigt att dessa tankar, känslor och åsikter är ”beständiga byggstenar i olika säkerhetshot” som samhället måste hitta sätt att hantera.

Text: Markus Andersson, Nya Dagbladet


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • Det finns ett jättelätt sätt för myndigheterna att ta tillbaka förtroendet. Nämligen att ta avstånd från just de sakerna som tas upphär, dvs:

  1: Gör ett gediget arbete med att bevara ursprungsbefolkningen.

  2: Var tydlig med att man motsätter sig centraliserad makt och kontroll. Framförallt utanför Sverige och emot en demokratisk vilja från ursprungsbefolkningen.

  3: Öka skyddet för de männskliga rättigheterna och människans fria vilja. Te.x. genom att göra det ännu svårare för de i maktpositioner att göra övertramp mot befolkningen genom att stärka dom i grundlagen (Tvärt emot de ändringar som det just nu talas om)

  Jaga och förslava inte människan.
  Ändre ert egna beteende och visa att man får vara fri och trygg från makten.
  Visa att ni vill ursprungsbefolkningens bästa.
  Visa att det är okej att tillhöra och tycka om ursprungsbefolkningen.
  Visa att det är okej att välja segregation om man vill det.
  Visa att man kan välja själv hur man vill leva sitt liv och uppfostra sina egna barn.
  Visa att det är okej att ha en annan åsikt än den som sägs på tv.
  Visa att makten bevarar och skyddar ursprungsbefolkningens och dess värnar om dess bästa, och inte om att behålla och åka sin egna makt.

  Det här är inte svåra grejer, utan självklara saker som det inte lyssnas på och tas tillräckliga åtgärder för.

  Det finns inget hat i något av det jag säger.
  Bara kärlek för frihet som människa och min tillhörighet och mitt ursprung.

  Makten ska skydda människan, inte kontrollera personen.
  Makten ska hjälpa folk att bli den bästa variationen av sig själv, inte den lydigaste och mest enspåriga. Tänka kritiskt, inte indoktrinerat.

  Dags att VAKNA

 • Det är knappast konspiration när man har sett landet sjunka efter de den inkompetenta sosse regeringen med sina stödhjul. Smutskastning höger och vänster och alla skriker nazizter åt alla. Det är inte konstigt att folk är missnöjda med en regering som driver politik på dagisnivå

 • Förtroendet för myndigheter fungerar ungefär som förtroendet för vården. När det bara finns ett korrupt “medicinskt” system som inte fungerar och folk inte blir botade, då vänder man sej till det alternativa, som ofta fungerar. Förtroendet är borta för giftspridningen, samma gäller för myndighets propagandan. Det behövs inte några “ryssar” som väcker ett vaket folk.

  • Det var klockrent skrivet.
   För mig låter myndigheterna som ett bortskämt barn som skriker ut “VARFÖR ÄR DET INGEN AV ER SOM TROR PÅ MIG LÄNGRE?!?”.
   “Ni måste bestraffas,för att ni är ett hot mot vår demokrati”(läs,mitt ekonomiska välmående och makt position).

 • Jag rekommenderar ett omgående uppvakande, för er som inte redan är vakna men läser denna kommentaren nu är det fan dags är vakna upp! Att tilliten till myndigheterna minskar i oroväckande takt pga desinformation som dom själva väljer att kalla det då “korruption” tydligen är ett brett begrepp och inte kan specificeras? Det glöms dock att nämna att det inte hade något att göra med påtvingade experimentella injektionerna utan medgivande och tömda pensionfonder i Europa och USA? Samt att den enda konspirationsteorin numera är teorin om att allt är som vanligt och allt annat är tillfälligheter. Visst är det märkligt för oss som inte har varit fast i “läskigt virus” masspsykosen dom senaste åren utan lyssnat på den meriterade världsledande forskningen som tråkigt nog censureras, för om vi sneglar lite på dom hundratals miljoner som är skadade, döda eller döende utan att ens förstå det själva av injektionerna, eller dom ca 30st “konspirationsteorier” som dom senaste två åren visat sig blivit sanna men som ändå inte media väljer att prata om eller be om ursäkt för att dom hade fel? Hur i helvete är det ens teoritiskt möjligt att efter spruta efter spruta fortfarande inte förstå att något inte stämmer? Att det absolut inte finns något World Economic Forum eller någon totalitär teknokratiskt Build Back Better erövringsagenda nu när dollarn har nått sin slutstation. Det är väldigt enkelt, Globalism vs Nationalism. Men endå så står dom där…nyblivna sprutnarkomaner/transälskande flaggviftare med ett IQ under 90 och utan någon som helst förståelse för ingenting alls men ändå så har dom en åsikt som inte är relvant för någon! Har man inte förstått vad som försiggår nu efter två år så är dom inte menade att vandra på denna planeten, vetenskapen och den ledande intelligensen i världen är enade och har redan sagt sitt ord sedan länge även om man inte hör det i massmedia. Svergie skulle OM intelligens fanns ansluta sig till Rubeln och nationalismen, Ryssland krossar Globalismen!

 • Så bra..
  Anders Strindberg är försteforskare på FOI.
  Förmodligen är dom efterföljande forskarna av samma kaliber.

  Om detta är vad svensk forskning har att erbjuda i form av kompetens för att skydda folket mot konspirationer så verkar våra skattekronor dit vara förgäves.

  Avståndet mellan rapporten och svenskarnas förmodade intellekt skiljer ljusår som artikeln visar.

  För mej får denna utredning ett löjets skimmer över sig o känns verkligen konspiratorisk. Kanske finns en rad någonstans med texten “till härmed var jag nödd och tvungen” för att citera Brask.

  Vem är målgruppen för utredningen?
  Varför drar man ner byxorna på sig själv på det här viset, är det för
  att tydliggöra hur illa ställt det är i statsapparaten och dess rådgivare.

  Vem tänker rösta….är det någon som vill att riksdagen skall finnas kvar?
  Allt verkar huvudlöst vilket till och med Nyamco Sabuni verkar ha upptäckt.
  Miljöpartiet verkar ta till harvärjan, syns samma över landets kommuner. Troligen för att slippa stå med hundhuvudet när
  skiten rasar.
  “Det var inte bara jag!” lär väl eka över landet framöver.

  Tegnell mfl har ju räddat sig vidare.

  LeifB

 • Det enklaste att se vad som händer runt om oss är att titta på fakta.T.ex. Sverige har varit neutralt i 200 år men nu plötsligt vi skickar vapen till ett land som är i krig. Hittills vi hade lag att Sverige sålde inga vapen till stridande länder. Nu gäller inte det länge Varför ? Med vapen dödas folk oavsätt om nationalitet. Hittills ingen fick diskrimineras p.g.a. ras,folktilhörlighet m.m. men nu det går bra att ryssar överallt i världen kan diskrimineras. Vad har blivit med västvärldens stora medmänsklighet ? Ryska tillgångar konfiskeras utan några rättegångar bara för att de ägs av oligarker. Detta är samma sak som för i tiden i kommunistländer rikas tillgångar konfiskerades av proletarerna i folkets namn. Samma sak händer nu men inte många fattar detta heller. Våra stora tidningar skriver om händelser i Ukraina utan några bevis, det räcker om CNN påstår det. Alla dessa är enkla fakta som vi ser. Inte konstigt att folk börja vakna upp och inse att de är vilseleda.Och så fort någon vågar ha annat osikt då idiotförklaras den personen i bästa fall och i sämsta fall blir förföljda och förlöjligas av media. Dags att börja protestera där vi kan t.ex. börja använda riktiga pengar istället för att använda kort. Börja handla nerodlat istället för billiga importvaror.
  Så fort det ges möjlighet t.ex på torgmöte ställa frågor till politiska representanter. Acceptera inte politis korrekta uppfattningar, säg istället vad din egen riktiga åsikt är. Börja tänka på hur kan jag göra motstånd mot alla dessa vilseledningar. Vakna och kämpa mot alla orätvis som DU uppfattar som orättvis.

  • Den är bra att sprida “Acceptera inte politis korrekta uppfattningar, säg istället vad din egen riktiga åsikt är.”

   Det gjorde jag och blev av med jobbet på en skola 😉
   Trevligt att dom visar sin rädsla offentligt. Att tänka själv är inget som har i svensk utbildning att göra. Reflektera står det i läroplanen..så bra.

   LeifB

 • Förstår de inte att det finns en anledning till misstro?
  Istället för att varna för folket och försöka ändra folkets uppfattning kanske de borde fundera på vad som är fel och korrigera

 • Hur vore det om myndigheterna ägnade sig åt att bygga förtroende istället för att censurera och ägna sig åt propaganda? Makten är (som alltid) skild från gemene man och vår verklighet. Tyvärr är nämnda gemene man inte medveten och kapabel att vara kritiskt ifrågasättande till makten och som vi röstar och beter oss formar hur samhället ser ut. Det är lite sorgligt, men inte så konstigt.

  Beroende på hur jag mår känner jag allt från det djupaste förakt till att tycka synd om dessa människor -makten och dess följare.

 • Ok, got the point. Vad kan vi folket göra för att ändra det här då? Har regeringen et consortes några förslag?

  • Jag tänker för min del att det tyvärr inte är så mycket att göra. Den som förstår får vackert ta ansvar för sig och de sina efter bästa förmåga. Historien må upprepa sig, men den är inte statisk och framtiden är ett oskrivet blad. Den som lever får se, och jag tycker att det är en fantastisk tid att leva just nu.

 • FOI visar ju tydligt med denna rapport, att det är dom själva, som utgör ett hit mot den svenska befolkningen.

  • Hehe, ja regimen hotas av att de håller på o bli avslöjade..haha, det är såå screwed.. De använder sig dessutom av ett nationalpatriotiskt namn (Strindberg) för att legitimera demonteringen av vårt hemland.(hade Strindberg levt hade han blivit/varit en av Oss per omgående). Men ‘de’ gör liksdant i alla västländer;; först tar ‘de’ undan sanningssägarna, sedan ‘döper’ ‘de’ monument efter hjältarna. Meen ‘de’ ska först kontrollera innan ‘de’ börjar ‘hylla’..tvii

 • Deras sätt att förhålla sig är alltså, att det är vårt fel att de själva håller på att demontera landet och eftersom 2/10 kommit på det så är det enl dom en form av förräderi att uttrycka sig så…De blir mer o mer tossiga

  • Johnny! Du vet ju att det är skillnad på den/dom vakna, och dom nyttiga idioterna. Tyvärr så är ju valet fritt att få fortsätta sova. Zzzzzzzzzzzzzz.

   Kul att höra från dig, det var ett tag sedan. Började sakna dig! Mvh Tors vrede.

   • Absolut Tor tack, funderar mkt på er och våra konversationer. Glad för att dom/Ni finns, så tack för tacket. Vii sover iallafall inte..zzzz. Jobbar natt så sover mest på dagarna för laddning av batterierna.. Kan skicka min mjladress till Newsvoice, och dom är välkomna att skicka den till dig

     • Iiinga problem, skriv när det är dax. Ev kan det ju bli så..Sammanhållning är vad som kommer krävas, om det hettar till (o gäller kalkylera om o när det inträffar,, om det nu sker. Men jag tror på högre makten..så är det). Inget kan, om ens någon gång, tas för givet

      • Det finns en till på detta forum som jag har både mail och mobilkontakt med. Inget namn utan ett skriftligt uttalande. Vi behövs för att allt inte skall bli till en länge planerads agenda till folkmord.
       Stegen kryper in under huden på dom upplysta, medans dom nyttiga i…..a följer med i strömmen!
       Det har ju funkat i några tusen år, så kanske än idag.
       Brödet och skådespelets tid är snart slut. Slakten börjar förmodligen tämligen snart .Små steg som ökar tempot mot 2030. Sedan då? Kanske Armangedon med vaxxet i pannan ( chippet ) för Messias återkomst som tjuven i natten.
       Den som lever kommer kanske att få se.
       Karma, karma.

 • ”Totalförsvarets forskningsinstitut uttrycker oro över att allt bredare befolkningslager tappar förtroende till samhälle och myndigheter”

  När skattefinansierade icke folkvalda TJÄNSTEMÄN utrycker åsikter om hur svenska folket funderar och resonerar är vi verkligen illa ute.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *