Recension av filmen Belfast

Christian Pavón Christian Pavón (Pavon.se) är en Europarättsjurist med intresse för politik, juridik, kultur och geopolitik. Han är frilansare och en del av NewsVoice redaktion. Stöd Christians arbete genom att swisha till: 0730 975 418
publicerad 11 april 2022
- Christian Pavón, jurist

FILM. Filmen Belfast har blivit nominerad 237 gånger och vunnit 48 priser däribland en Oscar för bästa manus och en BAFTA för bästa brittiska film. Den har blivit omåttligt hyllad, men lever den upp till hypen? Låt oss ta reda på det.

Belfast är en film som börjar utspela sig år 1969 i Nordirland, i Belfast. Filmen skildrar en liten kille vid namn Jude, hans föräldrar, farföräldrar, en tjejkompis och andra personer i området. Filmen centrerar sig i början kring konflikten mellan katoliker och protestanter men blir betydligt mer än bara det.

Belfast skildrar övergångar i tid och i och med att världen förändras så förändras även huvudpersonerna och deras perspektiv. Belfast är väldigt mångfacetterad och skildrar både glädje, rädsla och sorg, på ett väldigt trovärdigt sätt dessutom.

Huvudrollen som pojken Buddy spelas av Jude Hill och hans föräldrar spelas av Jamie Dornan och Caitriona Balfe (känd som Sassenach i TV-serien Outlander).

Skådespelarprestationerna är väldigt övertygande och det är särskilt roligt att se barnskådespelare ändå spela så bra. Detta är någonting vi inte alls är särskilt bortskämda med i Sverige för övrigt.

Alla skådespelare gör sin roll väl men det är fortfarande Jude som sticker ut då han trots att han är så ung lyckas förmedla så mycket känslor, någonting som inte ens de flesta vuxna skådespelare normalt har så lätt för.

Det har blivit lite av en trend i Hollywood under de senaste två decennierna att när filmer blir oerhört prisade brukar det tyvärr betyda att filmen antingen följer en politisk agenda eller är väldigt konstnärligt gjorda, på ett sätt så att gemene man inte ens förstår filmerna eller dess handling eller budskap. Denna trend är en film som bland annat Belfast är ett mycket uppfriskande undantag från och den lever sannerligen upp till hypen som den fått i media.

En till uppfriskande och fascinerande sak om filmen är att den också hyllar kärnfamiljen och målar upp en enad familj i en väldigt positiv dager! Detta är i synnerhet intressant i en tid då Hollywood alltmer förkastar kärnfamiljen som en positiv norm. Belfast rekommenderas starkt.

Recension: Christian Pavón | Bildrättigheter: Universal Pictures


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *