Så vill EU strypa oberoende nätmedier för att stärka regimvänliga systemmedier

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 25 april 2022
- NewsVoice redaktion
kritiskt tänkande, källkritik. Foto: UX Indonesia. Licens: Unsplash. Montage: NewsVoice (dump från SVT Play)

MEDIA. Fria Tider sammanfattar hur nya EU-regler ska tvinga Big Tech att ta bort kritik mot makthavare, kritik mot migrationspolitik och EU-ländernas covidrestriktioner från internet. Allt är finförpackat som en lag mot “hatpropaganda och desinformation”, rapporterar AP.

Lagstiftningspaketet kallas för lagen om digitala tjänster (DSA) och den klubbades igenom den 24 april efter en överenskommelse mellan EU-kommissionen och EU-parlamentet. Det rapporterar Sveriges Radio Ekot.

DSA ska reglera påstådd desinformation och propaganda på internet till exempel kritik mot EU-regeringar och medlemsländernas politik.

“Enligt betänkandet utgör kombinationen av alternativmedier och sociala medier ett hot mot EU-medborgarnas grundläggande rättigheter”.

“Den massiva spridningen av nyheter från olika källor som är svåra att verifiera och den allt större roll som spelas av sociala medier och meddelandetjänster påverkar EU-medborgares grundläggande rättigheter negativt”, skriver Fria Tider.

EU-parlamentet skriver i betänkandet det inte går att kontrollera eller verifiera riktigheten i den massiva mängd av nyheter och information som sprids via oberoende nätmedier (alternativmedia) och sociala medier. “Fel information” uppges påverka EU-medborgares grundläggande rättigheter negativt.

Europaparlamentet fördömer i samma andetag vad man kallar konspirationsteorier vars syfte kan vara att svärta EU. Betänkandet tar även upp kritisk journalistik och gör den akrobatiska bedömningen att kritik av tex coronarestriktioner kan leda till både högerextremism och rasism.

Parlamentet ser ett samband mellan covid-19-desinformation och högerextrema och populistiska grupper och politiker och att denna desinformation använts som ett vapen mot minoritetsgrupper och invandrare.

De stora IT-jättarna (Big Tech) som tex Google, Facebook med flera har en viktig part i denna bekämpning av “desinformation” och “alternativ journalistik”.

EU har inrättat det “Europeiska observatoriet för digitala medier”, som ska hjälpa myndigheter och makthavare i EU att identifiera “desinformation” och “hatpropaganda”, skriver Fria Tider.

Sammanställning: NewsVoice (text uppdaterad)


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • Orsak och effekt i verkan här. Är man orsak är det lika med kontroll, medan effekt här är reaktion, vilket betyder ingen eller dålig kontroll. Således är EU nu i försvarsställning.

 • Det är nog dags att tacka för oss och lämna den överdrivet korrupta sammanslutningen EU. Det skulle jag kunna tänka mig som en valfråga. När EU kliver på en av våra heligaste grundlagar är det färdigt, Swexit!

 • Javisst, det är som vanligt bara ordskiteri när det kommer fr det geenomkorrupta hållet, vars utsagor såklart alltid syftar åt att skydda sina egna mutprivilegier erhållna av såklart globalisternas bjiiigtechj blabla,, haha fy f.. vilka j…a skitstövlar o landsförrädare. Veem tror de att de kan lura mer än sig själva

 • “EU-parlamentet skriver i betänkandet det inte går att kontrollera eller verifiera riktigheten i den massiva mängd av nyheter och information som sprids via oberoende nätmedier (alternativmedia) och sociala medier. “Fel information” uppges påverka EU-medborgares grundläggande rättigheter negativt”

  Hoppsan, det går inte att kontrollera eller verifiera riktigheten…som sprids av OBEROENDE nätmedier (alternativmedia) samt sociala medier. Alltså, OBEROENDE media kan ge “fel information”
  Är det bara media som är BEROENDE av statliga bidrag som ger “rätt information” Är det endast reuters som ger rätt information som alla västländer upprepar som papegojor…smile

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *