Liera inte Sverige med en annan krigsförbrytare – NATO

-

KRIGSZONER. Därför att Ryssland begår krigsförbrytelser i Ukraina är det inte läge att gå in i NATO och liera sig med en annan krigsförbrytare. USA har startat flertalet krig och störtat flest regimer, även demokratiska, sedan andra världskriget. Ofta har man motiverat det med lögner, som i Vietnam och Irak.

Text: Hans Sternlycke

Sverige har villigt deltagit som lakej, som i Libyen och Afghanistan. Insatsen i det landet kostade Sverige 16 miljarder kronor. Ändå måste USA dra sig tillbaka, liksom i Vietnam.


Blir vi medlemmar i NATO blir vi skyldiga att delta i USA:s krig och
hysa deras kärnvapen. Vi blir ett bombmål och ökar världens polarisering i stället för att kunna bidra till fred genom att ta initiativ till
fredsförhandlingar, som vi kunnat som neutrala.

USA vill ha ett proxykrig mot Ryssland

NATO borde skrotats när Warszawapakten upphörde. Ryssland fick löfte om att inte få några militära baser nära dess gräns. Det följdes inte. USA kräver världsherravälde och vill inte tillåta några länder att bli för självständiga.

Rand Corporation startades under kalla kriget som en militär tankesmedja. 2019 kom man med en rapport om hur man skulle vinna opinion och knäcka Ryssland genom sanktioner. Det gällde att gillra en fälla och få Ryssland att anfalla Ukraina för att skapa ett proxykrig där, ett ställföreträdande krig.

Det förklarar Bidens motvilja mot förhandlingar. Och man har lyckats. Med medias rapportering om alla hemskheter i Ukraina har fått oss att glömma USA:s alla krigsförbrytelser och Sverige och Finland vill söka snabbt medlemsskap i NATO.

Sanktionerna kommer att leda till ekonomisk recession för Europa, och för Ryssland, men det är inte säkert att Putin störtas. Kina kan stötta och dra fördel av det. Yenen kan bli reservvaluta i stället för dollarn. Vi kan få ett dollarfall som gör att USA inte längre kan stå för två fjärdedelar av världens krigsutgifter.

USA kräver att vi skall öka försvarsutgifterna till två procent av BNP, 10,8 miljarder kronor, tre och en halv miljard kronor mer än nu. Pengar som i stället borde använts för civil motståndskraft. Sverige borde inte liera sig med en krigsförbrytare mot en annan utan bli en tredje kraft tillsammans med Europa.

Text: Hans Sternlycke

Hans Sternlycke
Hans Sternlyckehttp://www.miljomagasinet.se/
Hans Sternlycke (1942-) är medarbetare i redaktionen på Miljömagasinet och medlem i Miljöpartiet. Första politiska engagemanget var syndikalismen, men antiparliamentarism var lite ofruktbar sedan Centern och Miljöpartiet. Tror idag mer på ekonomisk omvandling underifrån, arbetskooperativ, ekobyar och omställningsrörelse. Jag skriver gärna om energifrågor, klimat, naturresurser, det ekonomiska pyramidspelet och övergång till hållbarhet. Vi behöver ett arbetsintensivare samhälle med mindre arbetstid. Låga inkomster skall inte beskattas.

6 KOMMENTARER

Prenumerera
Notify of
guest

6 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
GuyD
Guy
25 april 2022 kl 10:13

Hans skriver “Därför att Ryssland begår krigsförbrytelser i Ukraina är det inte läge att gå in i NATO och liera sig med en annan krigsförbrytare.
Det finns flera problem med påståendet.

Det första är att Sverige har varit en del av västsfären i snart 80 år, och att NATO ingår i EU-paketet.
Utanför Sverige, utom i officiella sammanhang, har Sveriges neutralitet betraktats som ett skämt. I verkligheten var neutraliteten avtalad mellan “Väst” och Sovjetunionen, som en del av en buffertzon ämnad att minska krigsrisken. Gott så.

Det andra är att tar för givet att Ryssland är en krigsförbrytare, utan att lägga bevis för påståendet.
Kriget i Ukraina började inte den 24 februari, utan officiellt 2014 och i praktiken tidigare, vid statskuppen 2013.
Den nuvarande fasen av Banderastans (Ukraina minus Donbass = Banderastan) krig mot Donbass började den 15 februari, om man går efter OSCEs rapport av den 12 mars. Det var då som beskjutningen av Donbass började öka – dramatiskt från den 16de februari.
Massiva insatser av artilleri brukar föregå ett anfall, och med tanke på Banderastans mäktig ansamling av trupp och materiel vid frontlinjen under en lång följd av år är det svårt att avskriva risken för ett anfall.
Detta desto mindre som NATO har varit med om att både beväpna och träna Banderastans förband, också i många år.
Då kriget verkade vara oundvikligt bestämde Ryssland sig för att slå till först. Vissa kommentatorer påstår att “Putin” gick i den gillrade fällan.

Ryssland förlorade propagandakriget med råge, vilket inte var annat än väntat eftersom anglosaxarna uppfann det moderna propagandakriget för mer än hundra år sedan och de är obestridligen världsmästare i grenen.

Flera av de vidrigheter som medierna har ventilerat har inte överlevt granskning och det blir en uppgift för eftervärlden att fastställa vad som egentligen har hänt.
Att Banderastans förband har använt civila anläggningar och bostäder för eldgivning är dock rikligt dokumenterat.

jesslar53
jesslar53
Gäst
22 april 2022 kl 06:39
Clark Jenssen
Clark Jenssen
Gäst
21 april 2022 kl 21:45

Håller med om att det varit bra om vi kunde vifta bort NATO på samma sätt som innan. Men efter övergreppet mot Ukraina så blir det svårt att så lättsinnigt som innan fastslå att Rysslandshotet enbart är propaganda.

petergrfstrm
petergrfstrm
Gäst
Reply to  Clark Jenssen
22 april 2022 kl 09:53

Om det hade varit oprovocerat ja men nu är många initierade även bland Usas militär överens om att Usa/Nato avsiktligt har provocerat fram det
Och att både många ryskättade i östra Ukraina och på ganska kort sikt även Ryssland självt var allvarligt hotat.
Georgs Soros sade för drygt ett år sen: Vi behöver Ukraina som Torped mot Ryssland och vad som händer med Ukrainas folk berör oss inte.
Han är stolt över sin roll i Ukraina där ju neonazister agerar spärrtrupper för vanliga Ukrainare som inte vill dö för Usa/Nato
Den som pratar om hot från Ryssland utan att berätta om Usa/Natos roll är antingen blind eller sympatiserar med det exeptionella folkets oligarki

jonnyjonson
jonnyjonson
Gäst
Reply to  Clark Jenssen
22 april 2022 kl 19:07

Har inte förekommit ngt övergrepp mot ukraina, shill. ukraina däremot har utövat övergrepp i den ‘ryska’ delen Donbass, i 8år med minst 15′ mördade, och var på väg med anfallsmassaker mot området 2dgr innan Putin/Lavrov beslutade sig för att neutralisera kievmördarna. Och eftersom Ryssland har en av världens mest effektiva underrättelsetjänster var det en enkel match att föregå snortarna i kiev. Vet inte om det är för komplicerat att ta in för dig, men har iallafall gjort ett försök. Alt att du såklart redan fattat men ändå skulle skriva så du fick med ditt bs ‘övergrepp-Ryssland-blabla

jonnyjonson
jonnyjonson
Gäst
Reply to  Clark Jenssen
22 april 2022 kl 23:24

Och dessutom shill jenssen, så hela ditt inlägg är en väl uttänkt replik, för att lasta en part + supporta ett fjantointräde o låtsas som du inte gör det.. dvs du skriver; ‘jag håller med (nej, du håller inte med om ngt av vad som skrivs på detta forum, det har du deklarerat flertalet ggr), därefter skriver du; ‘men efter övjergreppjett sjå bljir djet svjårt att ..’.blabla. dvs allt ditt skrivande är 0, o det du ‘instämmer i, om man tar det 180grd så vet man vad en ‘intellektuellt’ ohederlig replik är. Please var seriös, säg vad du menar o mena vad du säger

Hans Sternlycke
Hans Sternlyckehttp://www.miljomagasinet.se/
Hans Sternlycke (1942-) är medarbetare i redaktionen på Miljömagasinet och medlem i Miljöpartiet. Första politiska engagemanget var syndikalismen, men antiparliamentarism var lite ofruktbar sedan Centern och Miljöpartiet. Tror idag mer på ekonomisk omvandling underifrån, arbetskooperativ, ekobyar och omställningsrörelse. Jag skriver gärna om energifrågor, klimat, naturresurser, det ekonomiska pyramidspelet och övergång till hållbarhet. Vi behöver ett arbetsintensivare samhälle med mindre arbetstid. Låga inkomster skall inte beskattas.

SENASTE KOMMENTARER

ARKIV