När du behöver låna pengar snabbt

publicerad 5 maj 2022
- Extern skribent
Låna pengar snabbt. Foto: Stevepb. Licens: Pixabay.com
Låna pengar snabbt. Foto: Stevepb. Licens: Pixabay.com
Låna pengar snabbt. Foto: Stevepb. Licens: Pixabay.com

EKONOMI. Att låna pengar snabbt är inte längre svårt. En gång i tiden behövde man fysiskt gå till banken och sitta ner i möte med banktjänstemannen, berätta vad man skulle använda pengarna för att eventuellt få ett lån. Nuförtiden är processen för att låna pengar snabbt mycket lättare.

Snabblån

Enligt definition av Konsumentverket är snabblån ett typ av lån som har en effektiv ränta som går upp till referensräntan plus 30 procentenheter. Sedan 2018 har snabblån också kunnat kallas för högkostnadskredit, som är en nytt term inom finansvärlden.

Att låna pengar snabbt kan vara en bra idé i många olika situationer. Kanske behöver du ett extra tillskott för att klara av en oförutsedd räkning, eller så kanske du planerar att köpa något som är dyrt men som du vet att du kommer att använda under lång tid.

Oavsett anledning är det viktigt att du jämför olika alternativ noggrant innan du bestämmer dig för ett specifikt lån. Långivarens ränta och avgifter är givetvis viktiga faktorer, men det är också viktigt att titta på löptider och villkor.

Om du lånar pengar snabbt med en kort löptid kan det till exempel innebära högre månadskostnader.

Fördelar med att jämföra lån via internet

  • Din ansökan sker endast på några minuter
  • Du kan signera lånet med ditt BankID
  • Via jämförelsetjänster kan du få offerter från många långivare
  • En ansökningsprocess via en lånejämförelse kräver bara en kreditupplysning
  • Möjlighet att pressa ned din nuvarande ränta via samlingslån
  • Flera olika kategorier av lån erbjuds

Ansökningsprocessen om du vill låna pengar snabbt

Du ansöker enkelt via långivarens hemsida. Där hittar du information om vilka lånebelopp som erbjuds, vilken återbetalningstid som gäller och hur räntan ser ut. På de flesta sidor uppmanas du att välja ett belopp och en löptid, varefter du slussas vidare till ett ansökningsformulär.

I regel är formuläret ganska kort och enkelt att fylla i. Slutligen skickar du in din ansökan och identifierar dig via BankID.

Hur fort får jag svar?

Många långivare svarar redan inom några sekunder efter att din ansökan skickats in. Det beror på att man gör en automatisk kreditkontroll, så att man snabbt kan få en bild av din kreditvärdighet. I vissa fall är svaret dock preliminärt.

Kom ihåg…

Att låna pengar är ett stort ekonomiskt beslut som kan påverka din ekonomi på gott och ont i framtiden. Du borde ha en plan för hur du ska betala tillbaka lånet och helst inte ta ett lån om du inte har råd med det.

Låna inte mer än du behöver och se till att du har en budget innan du tar lånet så du vet att du kan betala tillbaka det. Tänk igenom din situation innan du tar ett snabblån och läs alltid igenom villkoren noggrant.

Extern skribent

Relaterat


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq