SR felöversatte Ebba Bush: “KD:s partiledare Ebba anklagar polisen för att de inte dödade många muslimer”

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 5 maj 2022
- NewsVoice redaktion
Ebba Busch. Skärmdump från Doku.nu som skjärmdumpat från SR
Ebba Busch. Skärmdump från Doku.nu som skärmdumpat från SR
Bild: Ebba Busch. Skärmdump från Doku.nu som skärmdumpat från SR

FAKE NEWS. Magasinet Doku har avslöjat att Sveriges Radio felöversatt ett uttalande om påskupploppen av Ebba Bush på ett mycket grovt sätt. I en bildtextöversättning till somaliska skrev SR: “KD:s partiledare Ebba anklagar polisen för att de inte dödade många muslimer”.

I en intervju undrade Ebba Busch varför polisen inte sköt skarpt i samband med påskupploppen. ”Varför har vi inte 100 skadade islamister?”, frågade hon, men Sveriges Radios arabisktalande redaktion bytte ut ordet islamister mot muslimer.

KD:s partisekreterare Peter Kullgren säger att det är anmärkningsvärt att det blev fel både hos den somaliska och arabiska redaktionen och att detta tyder på att “det är satt i system”.

“Vi är oerhört upprörda, de sprider ju rena lögner. Och de gör det i de kanaler där det är svårast att upptäcka” säger Kullgren och fortsätter: “Vi kräver en förklaring och ett möte med ledningen för Sveriges Radio. De har nu att förklara hur de sköter sitt utgivarskap. Det är fyra månader till valet och vi accepterar inte desinformation från någon.”

Se intervju med Ebba Busch i Aftonbladet: Ebba Busch översattes fel – nu kräver KD möte med SR

Text: NewsVoice

Relaterat

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

Tags: Ebba Bush