4 tips för att välja rätt utemöbler

publicerad 27 juni 2022
- Extern skribent
Vidaxl möbler.
4 tips för att välja rätt utemöbler
4 tips för att välja rätt utemöbler

LIVSSTIL. När du utvärderar utemöbler kommer du förmodligen att leta efter många av samma egenskaper som du värdesätter hos inomhusmöbler – hållbarhet, komfort och stil (och naturligtvis priset). Den primära skillnaden är dock att utemöbler måste utstå exponering för vädret utanför. Du hittar ofta utemöbler i hög kvalitet hos välkända återförsäljare som vidaxl.se som möter alla dina krav.

Utöver att stå emot vädrets element så behöver utemöbler ibland uppfylla flera syften och vara lätta att rengöra och underhålla. Nedan går vi igenom 5 tips för att välja rätt utemöbler.

1. Förvaring till möbler

Lägg år till livet på dina utemöbler genom att förvara dem på ett skyddat ställe under lågsäsong. Ett garage, källare eller skjul kommer att skydda bitar från elementen för att förhindra skador eller ytterligare slitage.

Även de tuffaste utemöblerna, som teakstolar eller en soffa i smidesjärn, håller längre om den förvaras när den inte används. Om ditt förvaringsutrymme är begränsat, leta efter utemöbler som fälls ihop eller enkelt kan tas isär för kompakt förvaring. Stapelbara stolar kan också hjälpa till att maximera lagringsutrymmet när säsongen är slut för utemöbler.

2. Investera i kvalitet

Det gamla ordspråket “du får vad du betalar för” är generellt sant för utemöbler. Plaststolar eller sidobord, till exempel, kan se bra i butiken och kommer att hålla sitt snygga utseende i ett eller två år ute i solen, men med tiden kommer de att bli spröda och förlora sin livfulla färg. Detsamma gäller för vissa träprodukter och rottingmöbler.

Handla med omsorg, kontrollera konsumentrapporter och recensioner innan du gör ett stort köp. Om du håller dig till en budget, planera att spendera på föremål som kommer att användas oftast, till exempel bekväma uteplatser eller ett hållbart matbord. Du kan spara pengar på mindre tillbehör som kuddar och accentbord.

3. Lättskötta möbler

Reservera huvuddelen av dina utomhustimmar för att njuta av ditt boende istället för att underhålla möblerna. Sök efter lättskötta utemöbler för att minimera behovet av underhåll. En utemöbelgrupp i metall-, teak-, cederträ eller rotting kan stå emot både väder och vind.

Med lite regelbunden rengöring kommer möbler tillverkade med dessa förlåtande material att se underbara ut i flera år. Du kan också köpa till accessoarer som dynor och kuddar med avtagbara överdrag som enkelt kan slängas i tvättmaskinen.

4. Välj rätt utemöbler för rätt användning

Börja med att fundera på hur du vill att din uteplats ska fungera. Vill du till exempel att den ska fungera som matplats under varma sommarnätter? Planerar du att vara värd för din nästa middagsfest eller ditt barns födelsedagsfest i utrymmet? Eller föreställer du dig en fridfull läshörna med bekväma och välkomnande uteplatser instoppade i ditt uterum?

Gör en lista över de aktiviteter du vill göra i utrymmet och använd den som en guide för att avgöra vilken typ av utemöbler som är nödvändig. Till exempel, om den primära funktionen för din uteplats är att vara värd för avslappnade kvällscocktails, finns det inget behov av ett matbord. Välj istället gott om bekväma sittplatser, flera sidobord och en eldstad.

Extern skribent

Relaterat


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *