fredag, januari 27, 2023
AloeVeraShopForever.com

Den gamla världsordningen är över: Utdrag från Putins ledartal till världen

-

INTRO. Om du vill läsa en policytolkning om vad som händer i Ukraina, vilken dåre Putin är eller varför Ryssland är orsaken till alla kriser i världen är det bara att läsa vilken valfri och daglig informationskrigsartikel som helst i massmedia. Dessa “artiklar” återger inte heller vad ryssarna försöker kommunicera ut till omvärlden. Därför lägger NewsVoice ut en översättning av några nyckelpunkter från Putins senaste större tal. Sammanställning av Russia Today från den 17 juni 2022. – Redaktionen


Den gamla världen är över: Viktiga punkter från Putins första stora tal sedan Rysslands militära offensiv i Ukraina

Den ryska ledaren har begravt den gamla världsordningen och skissat på Rysslands och världens framtid, i sitt nyckeltal. Nya maktcentra har uppstått, den unipolära världsordningen kommer inte tillbaka, och det “koloniala” sättet att tänka har misslyckats, sa Rysslands president Vladimir Putin till St. Petersburg International Economic Forum (SPIEF) i fredags, i Kreml. Talet beskrivs som ett “extremt viktigt” tal.

Den gamla världsordningen är borta med vinden

När USA utropade en seger i det kalla kriget, utsåg amerikaner sig själva till “Guds budbärare på jorden”, med intressen som betraktas som heliga och utan skyldigheter, sa Putin till publiken på SPIEF. Nya maktcentra har sedan dess uppstått och har rätt att skydda sina egna system, ekonomiska modeller och suveränitet.

Dessa “verkligen revolutionära, tektoniska förändringar i geopolitiken, den globala ekonomin, i den tekniska sfären, i hela systemet av internationella relationer,” är “fundamentala, avgörande och obönhörliga”, sade Putin. “Det är ett misstag att föreslå att man kan vänta ut dessa tider av turbulenta förändringar och att saker och ting kommer att återgå till det normala; att allt blir som det var. Det kommer det inte.”

Antiryska sanktioner slog tillbaka mot väst

När USA och dess allierade startade kampanjen för att kancellera Ryssland över konflikten i Ukraina, hoppades de krascha och undergräva den ryska ekonomin och samhället. Sanktionerna har istället slagit tillbaka mot sina skapare, förvärrat sociala och ekonomiska problem, drivit upp kostnaderna för mat, elektricitet och bränsle och skadat livskvaliteten i västvärlden, men särskilt i Europa.

“Europeiska unionen har fullständigt förlorat sin politiska suveränitet, och dess byråkratiska eliter dansar efter någon annans melodi, accepterar vad de än säger från ovan, vilket skadar sin egen befolkning och sin egen ekonomi”, sa Putin.

EU-medborgare kommer att betala priset för “beslut som är avskilda från verkligheten och som tagits i strid med sunt förnuft”, tillade han, eftersom direkta förluster från enbart sanktionerna kan överstiga 400 miljarder dollar på ett år.

Energipriser och inflation är självförvållade

Att skylla de höga energipriserna och inflationen i väst på Ryssland – “Putins prishöjning”, som Vita huset uttryckte det – är bara “dumhet” och “designad för människor som inte kan läsa eller skriva”, sa den ryske presidenten.
“Klandra inte oss, skyll er själva”, sa Putin.

Att EU “blint tror på förnybara källor” och att överge långsiktiga naturgaskontrakt med Ryssland ledde till ökningen av energipriserna förra året, enligt den ryska ledaren. Samtidigt pekade både USA och EU på Covid-19-pandemin genom att skriva ut biljoner dollar och euro.

“Elitförändring” väntar i väst

Policys som genomförs av EU:s och USA:s ledare förvärrar ojämlikheterna och splittringen i deras samhällen, inte bara när det gäller välfärd utan i termer av värderingar och inriktningar för olika grupper, sade Putin.

“En sådan avskildhet från verkligheten, från samhällets krav, kommer oundvikligen att leda till en uppgång av populism och tillväxten av radikala rörelser, till allvarliga sociala och ekonomiska förändringar, till försämring och, inom en snar framtid, till en förändring av eliten”, sa den ryske ledaren.

Om det blir hungersnöd är det inte Rysslands fel

USA:s och EU:s sanktioner mot Ryssland – i synnerhet export av gödselmedel och spannmål – är en av anledningarna till den växande globala matosäkerheten, påpekade Putin.

Om det råder hungersnöd i världens fattigaste länder, “kommer det här helt och hållet på den amerikanska administrationens och den europeiska byråkratins samvete”.

Problem med livsmedelsförsörjningen har uppstått under de senaste åren – inte månader – på grund av “kortsiktiga handlingar från dem som är vana vid att lösa sina problem på någon annans bekostnad”, som snedvrider handelsflödena genom att skriva ut pengar i ett slags “predatorisk kolonial politik”, sa Putin.

Ryssland är redo att skicka mat till Afrika och Mellanöstern, där hotet om hungersnöd är som mest akut, men står inför “logistiska, ekonomiska, transport-hinder” som påtvingats av väst, sade han.

Orsaker till Ukrainakonflikten

Ryssland skickade in trupper till Ukraina i februari eftersom västvärlden vägrade att följa sina skyldigheter, och det var “helt enkelt omöjligt att nå några nya överenskommelser med dem”, sade Putin. Beslutet var “tvingat, men nödvändigt”, eftersom Ryssland hade all rätt som ett suveränt land att försvara sin säkerhet och skydda sina medborgare och invånare i Donbass från “folkmord av Kiev-regimen och nynazister [azovbataljonen] som fick ett fullt skyddet av väst”.

Västvärlden tillbringade åratal med att förvandla Ukraina till en “anti-ryssland-stat” och pumpa det med vapen och militära rådgivare, sa Putin och påpekade att de [i väst] “inte brydde sig ett dugg” om Ukrainas ekonomi eller dess folks liv, men “de skonade inga kostnader för att skapa ett fotfäste för NATO i öst, riktat mot Ryssland, och för att odla aggression, hat och russofobi”.

“Alla målen för den särskilda militära operationen kommer att uppnås villkorslöst”, sade Putin.

Ekonomisk utveckling är ett uttryck för suveränitet

Under 2000-talet kan suveräniteten inte vara partiell, hävdade Putin. Alla dess element är lika viktiga och kompletterar varandra, och ekonomin är ett av dem. Det finns fem nyckelprinciper som Ryssland kommer att följa i ekonomisk utveckling: Öppenhet, frihet, social rättvisa, infrastruktur och teknisk suveränitet.

Ryssland kommer “aldrig att följa vägen för självisolering och autarki”, utan kommer att utöka interaktionen med alla [länder] som vill ha handel, sa Putin och tillade att det finns “många sådana länder”. Moskva kommer också att stödja privata företag, bygga och reparera sin transportinfrastruktur, försöka minska social ojämlikhet och säkerställa att dess nyckelteknologier inte är beroende av utländsk import.

“Verkligen suveräna stater är alltid engagerade i jämlika partnerskap”, medan “de som är svaga och beroende, som regel, är upptagna med att leta efter fiender, plantera främlingsfientlighet, eller slutligen förlora sin originalitet, oberoende, och blint följa överherren”, sa han.

Sammanställning: Russia Today (RT)  | Översättning: NewsVoice

Relaterat

  • “Bataljon, är ett militärt förband som ofta är specialiserat för en viss militär uppgift. En bataljon är en underavdelning till en brigad eller ett regemente, och består vanligen av mellan fyra och sex kompanier. Antalet soldater i en bataljon varierar mellan 400 och 1 200 man”. – Wikipedia
Extern skribent
Extern skribent
NewsVoice publicerar externa skribenters texter och externa källdokument i formen av tex debattartiklar eller rapporter. Åsikter, information och påståenden är skribentens egna och representerar varken tidningen NewsVoice, redaktionen eller redaktörens uppfattningar.

24 KOMMENTARER

Prenumerera
Notify of
guest

24 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
zacharias
zacharias
Gäst
24 juni 2022 kl 23:59

Helt tydligt är att den globala bristen på samarbetsvilja, blir denna epoks undergång. “man” försökte lära oss med klimatet att släppa alla dumheter och hjälpas åt. Det vill inte politiker och bankägare. De vill äga ALLT.
Inklusive slavarna.

Sten B
Sten B
Gäst
23 juni 2022 kl 23:57

De krafter som vill införa The New world order, The Great Reset har kriget som förevändning för att utveckla nya sätt plåga folk och gör dem medgörliga för förändringar i riktning mot deras agenda. USA, NATO, EU, WHO, FN, WEF och så vidare samverkar med huvuddelen av alla regimer i väst för att successivt inför totalitärt styre. Få reagerar på att väst enbart stödjer kriget med vapen och propaganda, inte ett ord om diplomati eller försök att nå fred. En oerhört ensidig inställning och mig veterligen reflekterar inte media över det.

Klimahysterin och plandemin var nog de tydligaste stegen på senare år i strävan att styra oss mot fållan och givetvis presenteras lösningar som folk villigt kastar sig över i de flesta fall. Åtstramningen av vår frihet fortsätter, även i det fallet märker många ingenting. Mainstream media är det främsta verktyget att manipulera folk. Ett gott råd till alla är att sluta glo på dumburken som är värre än tidningar.

Glenn
Glenn
Gäst
23 juni 2022 kl 21:36

Det som stör mig mest är att i stort sett alla beslut som nu tas av ledare i EU avseende kriget i öst slår tillbaka massivt på deras egna befolkningar. Hur kan detta tillåtas? Ta fullständigt idiotiska beslut å skyll allt på Putin. Vägrar å tro på inkompetens. Man vet följderna av besluten. Det gamla skall ut – det nya in. Blir det bättre ?

MartinD
Martin
23 juni 2022 kl 19:37

Om nu Putin sagt detta så borde vi kunna få höra hans röst. Kan man tycka.

Jag vet inte men tycker det är alldeles för ofta som media, och inte att förglömma, sk alternativ sådan, ibland sprider rena tokerierna.

Sen kan man tycka att ”så borde Putin sagt”, men rätt ska vara rätt.

Carina Agrell
Carina Agrell
Gäst
23 juni 2022 kl 16:37

Jag läste nånstans att Putin vill återinföra kommunismen. I så fall är ju frågan på vilket sätt den skiljer sig från WEF:s? Vi får kanske döma efter hedern och någon sådan kan i alla fall inte jag spåra hos Klaus Schwab.

Egentligen kan ingen av kandidaterna passera. Vi behöver återinföra den naturliga lagen, direkt demokrati och en basinkomst som inte kan villkoras + förstås ett penningsystem som kontrolleras av en korruptionsfri stat – alltså medborgarna själva.

docprometheus
docprometheus
Gäst
Reply to  Carina Agrell
25 juni 2022 kl 23:48

“Vems kommunism” kan man fråga sig själv nu när man levt i en otroligt förtryck av “amerikabaserade demokratiska rättigheter” där övriga avviker är inte ok!

Gaddafi höll en stort tal kring “monetär hegemoni” och att Afrika är rik fullt med råvaror såsom guld, diamant, olja, ädelstenar m.m

Men fortfarande är kontientalen Afrika fattigt 🙂

De med skarpt sinne förstår bums varför det är så 🙂

Samt kan man fundera, vad och vem passar “fria folket” utmärkt inom kommunismens, demokrati, republiks, monarkiskt världe… Är vi fortfarande fria eller under kontroll?

Mjölner
Mjölner
Gäst
23 juni 2022 kl 15:58

Tack för översättningen.
Bistra tider stundar. I talet säger Putin att Ryssland nu kommer att bryta med EU och USA och att beslutet är oåterkalleligt. Med andra ord inga råvaror från Ryssland. Det blir tufft. Ransoneringskort kanske?

Natos meningslösa proxykrig mot Ryssland fortsätter och Ukrainas unga män dödas i tusental.
Det svenska skattefinansierade SR och SVT lobbar frenetiskt för miljömupparnas fortsatta politiska existens med katastrofrapporter frän världens alla hörn, störtregn, torka, översvämningar, eldsvådor, jordbävningar, värmebölja och att isbjörnarna svälter ihjäl.

Lillan
Lillan
Gäst
23 juni 2022 kl 15:55

Alla galningar skall införa sin världsordning, nu senast galningen Putin.

Torbjörn Sassersson red.
Admin
23 juni 2022 kl 15:18

Rasmussen Report (USA): Only 11% of Americans blame Putin for gas prices – poll

“Just 11% of Americans believe Russian President Vladimir Putin is to blame for record high gas prices in the US, according to a Rasmussen poll published on Tuesday. The majority instead have pointed the finger at US President Joe Biden.” – RT

https://www.rasmussenreports.com/public_content/politics/biden_administration/57_rate_biden_poor_on_economy

https://www.rt.com/news/557580-biden-fails-putins-price-hike/

robert öjefors
Gäst
23 juni 2022 kl 13:37

Jag som varigt USA “freak” sen födseln,det är bara att erkänna,USA och västvärldens makt är över!

samuelafugglasD
samuelafugglas
23 juni 2022 kl 13:08

Varför publiceras aldrig det s k Kievavtalet som de ryska provinserna Donetsk och Luhansk från 2014?

Torbjörn Sassersson red.
Reply to  samuelafugglas
23 juni 2022 kl 13:21

Kan du skicka originalet?

samuelafugglasD
samuelafugglas
Reply to  Torbjörn Sassersson red.
23 juni 2022 kl 15:05

Det är ju det som den så kallade OPPOSITION skulle klarlägga för befolkningen med hjälp av MEDIA, eller?

Last edited 7 månader sedan by samuelafugglas
Rita Ekholm
Rita Ekholm
Gäst
23 juni 2022 kl 11:42

Vore inte helt fel om våra politiker och folket lärde sig och läsa på lite mera, bakgrund, historia varför vissa saker händer, vad har förorsakat dessa hemskheter, vi får gå långt tillbaka i tiden. Putin har säkert blod på sina händer, men USA tar garanterat guldmedaljen i alla hemskheter som skett och sker i värden, och ingen vågar eller bryr sig och reagerar
Varför är MSM så tysta, dom vågar inte publicera talet, tänk om folket får myror i huvudet och börjar tänka själv, vore katastrof för ljugmedia, folket skulle kräva dessa medier stå på egna ben som våra fria medier får göra idag när dom gräver efter sanningen.
Jag går numera aldrig in på MSM, gör jag det så vill jag bara veta vad dom ljuger i dag
Följer du inte fria medier så vet du överhuvudtaget ingenting.  
 Tack att ni vågade publicera detta 

Å. Södergren
Å. Södergren
Gäst
Reply to  Rita Ekholm
23 juni 2022 kl 12:31

En omdefinition av MSM (main stream media) är på G, till “maim stream media”.

Eddie Felson
Eddie Felson
Gäst
Reply to  Rita Ekholm
23 juni 2022 kl 15:20

Är du medveten om att Putin och dem styrande i Ryssland tillhör samma gäng som styr i Ukraina och västvärlden?

Torbjörn Sassersson red.
Reply to  Eddie Felson
23 juni 2022 kl 16:13

Det är inte säkert. Putin har visserligen gått Young Global Leaders-utbildningen, men det betyder inte att han följer Schwab-agendan. Han visar snarare prov på att leda oppositionen.

Notera att säger följande i sitt tal ovan:

“The European Union has completely lost its political sovereignty, and its bureaucratic elites are dancing to someone else’s tune, accepting whatever they are told from above, causing harm to their own population and their own economy”.

Han klagar med andra ord på att allt för många globala ledare dansar efter någon annans pipa, och att de följer blint vad de är tillsagda ovanifrån.

Så vilka är de som ovanifrån talar om för de globala ledarna vad de ska göra?

Alla svar som pekar ut judarna raderas. Frågan handlar inte om en folkgrupp.

En annan sak, Putin säger att den gamla världsordningen är över. Det betyder att den nya världsordningen tar över, men vilken NWO pratar Putin om egentligen? Det verkar inte vara Schwabs eller Blackrocks ordning.

Last edited 7 månader sedan by Torbjörn Sassersson red.
Eddie Felson
Eddie Felson
Gäst
Reply to  Torbjörn Sassersson red.
23 juni 2022 kl 17:02

Det finns misstänksamhet hos dig om att hela detta kan vara en noggrant regisserat show där alla parter är partners och överens.
Det tycker jag är jäkligt positivt.

lars k
lars k
Gäst
Reply to  Eddie Felson
24 juni 2022 kl 05:21

Putin fortsätter visa att han INTE tillhör klaus shwabs följe. Dags att du äntligen begriper det !!!

Linden
Linden
Gäst
Reply to  lars k
24 juni 2022 kl 12:40

Jag har alltid hyst största respekt för Putin sedan Oliver Stones reportageserie m honom.
Intelligent, bildad, vältalig och mån om sin befolkning.
Helt olik det vi är vana vid.
Vi som följt förspelet till skeendet i Ukraina vet vilka bovarna i dramat är.
Stoltenberg har gått lite under radarn….

stig lönnqvist
stig lönnqvist
Gäst
Reply to  Eddie Felson
25 juni 2022 kl 00:21

Det kommer upp ibland då och då att putin tillhör västglobslisterna och att han hör till råttshilldskolan, precis som danskan, finskan, svenskan, newzeelendskan, holländaren, fransmannen,,,+ flera andra.
Har frågat det förut,,,visa nåt som säger det. Finns ingenstans i hela världen som visar att dom styrande ryssarna skulle tillhöra västpatrasket.
Frågar igen,,,visa nånting som påvisar att putin har att göra med västpatrasket, vem eller vilka är hans bundsförvanter inom t e x usa eller europa, visa namn.

Eddie Felson
Eddie Felson
Gäst
Reply to  stig lönnqvist
25 juni 2022 kl 02:51

Do your own homework.
Det här handlar inte om att ha rätt eller fel,eller övertygelse hit eller dit,utan en törst på kunskap.
Jag är övertygad om att du skulle finna sökandet extremt intressant.
All information du behöver finns på nätet.

stig lönnqvist
stig lönnqvist
Gäst
Reply to  Eddie Felson
25 juni 2022 kl 10:56

Helt rätt. I have done my homework. Hittar inte några samband mellan t e x blackrock, vanguard, jp morgan….och ledare från ryssland eller för den delen kina. Det är bara propaganda att ryssland/kina skulle vara en del av globalismen. Däremot så är trump en del av den.

Extern skribent
Extern skribent
NewsVoice publicerar externa skribenters texter och externa källdokument i formen av tex debattartiklar eller rapporter. Åsikter, information och påståenden är skribentens egna och representerar varken tidningen NewsVoice, redaktionen eller redaktörens uppfattningar.

SENASTE KOMMENTARER

ARKIV