President Joe Biden väljer att bryta mot Högsta domstolens abortbeslut

Christian Pavón Christian Pavón (Pavon.se) är en Europarättsjurist med intresse för politik, juridik, kultur och geopolitik. Han är frilansare och en del av NewsVoice redaktion. Stöd Christians arbete genom att swisha till: 0730 975 418
publicerad 28 juli 2022
- Christian Pavón, jurist
Joe Biden. Foto: Gage Skidmore. Licens: CC BY-SA 2.0
Joe Biden. Foto: Gage Skidmore. Licens: CC BY-SA 2.0
Joe Biden, 21 August 2019. Foto: Gage Skidmore. Licens: CC BY-SA 2.0

VÄRLDEN. Efter att den högsta domstolen i USA valde att bryta upp den gamla domen Roe mot Wade som är ett prejudikat för aborträtt valde nyligen USA:s president Joe Biden att skriva en exekutiv order för att: ”Säkerställa kvinnors rätt till abort.” Hur detta ska gå till rent praktiskt har dock inte Biden preciserat men att denna exekutiva order bryter emot maktfördelningsprincipen går dock inte att förneka.

Text: Christian Pavón

Abortfrågan har blivit en väldigt laddad fråga i USA och demokrater samt republikaner står väldigt långt skilda från varandra i den. Republikaner har vanligtvis en mer nyanserad uppfattning och majoriteten av republikaner vill inte totalförbjuda abort utan tillåta den i fall som till exempel vid sexuella övergrepp och fara för moderns liv.

Däremot är den demokratiska ledningens kärna i USA väldigt liberala till abort, till den grad att det i New York tillåts fram till och med den sjätte månaden utan undantagsfall. Detta är intressant eftersom efter 6 månaders graviditet har pågått så har medvetande börjat uppstå och ett foster är då inte enbart en samling ”ihopklumpade” celler utan har börjat utveckla medvetande om än på ett primitivt plan.

Bidens agerande sätter en kraftfull strålkastare emot Demokraternas dubbla måttstockar. Under Trumps ledning var en av de springande punkterna i demokraternas kritik att Trump ansåg sig stå över domstolarna och inte respekterade maktfördelningsprincipen. Dock tycker samma personer som kritiserar Trump inte att samma kritik bör appliceras på de själva.

Elisabeth Warren, en demokratisk senator från Massachusetts som samtidigt var en av Trumps främsta kritiker hade detta att säga om Högsta domstolens beslut:

“They have burned whatever legitimacy they may still have had, They just took the last of it and set a torch to it”.

Budskapet som detta sänder är att demokraterna i USA inte ser några problem med att göra det som de anklagar sina motståndare för, nämligen att gå över nationell lagstiftning till förmån för att tillfredsställa sin väljarbas.

Text: Christian Pavón | Källor: City of New York, Expressen och The Guardian


Så här kan du stötta Newsvoice

Tags: abortbeslut
Stöd NewsVoice 2024
 • Bra artikel Christian, i grunden handlar detta om det skall vara politikerna eller domstolsväsendet som har tolkningsföreträdet över vad som står i konstitutionen.

  I alla länder världen över så tillsätts domstolarnas jurister av de för tillfället sittande politikerna.

  Dessa politiker tillsätter ju de jurister som de tror är positiva till just det parti som utser dem.

  I USA sker detta helt öppet, i Sverige är processen helt stängd men vi vet ju hur främst Sossarna kraftigt missbrukat sin utnämningsmakt i det fördolda och helt utan insyn.

  Supreme Court i USA har ju samma roll som en författningsdomstol, i Sverige saknar vi en författningsdomstol. Varför kanske någon frågar sig?

  Självklart för att det enligt sedvanlig socialistisk ideologisk grundsyn skall vara politikerna som bestämmer över rättstillämpningen. I USA sitter domarna i Supreme Court på livstid och i Sveriges domstolsväsende sitter domarna på tidsbegränsade förordnanden.

  Därmed har politikerna trycket kvar på domarna, följer de inte sossarnas rättsdoktrin så får de inte nytt förordnande. Arnlängdsprincipen vad är det?

  Maktdelningsprincipen kräver en hög personlig integritet av domarna, behöver jag säga mer än Marie Hedenborg och hennes frikostiga utbetalningar till kriminella invandrare (840.000 kronors fallet i färskt minne).

  • Tack, kul du gillade den! Ja korruptionen är mer dold här ja, men den börjar flyta till ytan även här. Ett sånt exempel är Cementa. Ett annat gymnasielagen.

 • Ett par intressanta punkter med denna TV-teater;
  den ena är att i princip samtliga kvinnor i USA som är för barnmord (abort) har tagit C-19 injectionen,så tanken att dem ska kunna ha en normal graviditet och födsel är inget annat än en illusion.
  den andra intressanta punkten (tycker jag iallfall),är vill vi verkligen att dessa kvinnor skall föda mer barn?
  låg intelligenta,totalt ansvarslösa,okapabla till själv tänkande,icke existerande moral eller värderingar,skuldsatta,högljuda,enkelt manipulerad boskap.
  Vad för sorts visdom,kunskap,värderingar eller uppfostran ska dem föra över till sina barn?
  Ett skämt från början till slut.

 • Televinken fick instruktioner att bryta mot HD. Mörkmännen behöver ju fortsatt tillgång till foster. Det finns en hel industri kring detta i det dolda.

 • I USA är den styrande regimen inte så noga med vilka brott och krig de själva ställer till med! De har t o m mage att anklaga Ryssland för krigsbrott när USA själva är långt värre på det området. Att sätta sig i åklagarens stol samtidigt som man är världens värsta förbrytarstat verka inte bekomma regimen i “Deep State” alls och det beror på vasallstaternas ynkliga ledare i EU som inte vågar kritisera banditerna i Washington. Så det är inte konstigt att de inte bryr sig om sina egna regler för styrning heller…Vem f-n blir förvånad egentligen när man ser hur de bär sig åt i världen?

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *