Kriget i Ukraina får massiva ekonomiska och politiska konsekvenser

Christian Pavón Christian Pavón (Pavon.se) är en Europarättsjurist med intresse för politik, juridik, kultur och geopolitik. Han är frilansare och en del av NewsVoice redaktion. Stöd Christians arbete genom att swisha till: 0730 975 418
publicerad 13 juli 2022
- Christian Pavón, jurist
Kristalina Georgieva. Foto: Friends of Europe
Kristalina Georgieva. Foto: Friends of Europe
Kristalina Georgieva. Foto: Friends of Europe

GEOPOLITIK. Affärsförhållandena under de senaste tre månaderna har “mörkrats avsevärt” och risken för en global ekonomisk recession ökar, enligt chefen för Internationella valutafonden: “Det kommer att bli ett tufft 2022, men kanske till och med ett tuffare 2023”, sa IMF:s ordförande Kristalina Georgieva till Reuters på onsdagen.

Kristalina Georgieva nämnde den globala spridningen av inflation, dramatiska räntehöjningar från centralbanker, en avmattning i Kinas ekonomiska tillväxt och icke tidigare skådade sanktioner mot Ryssland bland de faktorer som påverkar världsomspännande marknader.

Enligt IMF:s senaste prognos krävde att den globala ekonomin skulle expandera med 3,6 % i år, men Georgieva sa att fonden kommer att släppa en ny uppskattning under de kommande veckorna som sänker den förväntade tillväxttakten. Flytten skulle representera IMF:s tredje nedrevidering av dess uppskattning i år.

“Vi är i stormigt vatten”, sa Georgieva till Reuters och noterade under intervjun att en ekonomisk lågkonjunktur är något som inte kan uteslutas.

IMF-chefens kommentarer läggs till en växande kör av varningar som har tyngt de globala aktiemarknaderna. I juni varnade JPMorgan Chases vd Jamie Dimon för att stormmoln samlas och en möjlig ekonomisk orkan väntar.

Bland de frågor som stör investerare mest är stigande priser på mat, gas och andra varor, förvärrat av kriget i Ukraina som orsakar förödelse på båda marknaderna.

Den amerikanska inflationstakten är den högsta den har varit sedan början av 1980-talet, enligt den senaste rapporten från Bureau of Labor Statistics. Byråns konsumentprisindex ökade med 8,6 % jämfört med föregående år i maj. De stigande priserna har blivit en politiskt ansträngd fråga inför mellanårsvalet i USA.

Senatens minoritetsledare Mitch McConnell försökte rikta skulden mot Biden-administrationen vid ett evenemang i Kentucky denna vecka, och hävdade att stimulansförmåner bidrar till bristen på arbetskraft, vilket driver upp priserna ytterligare.

Men inflationen skjuter i höjden i hela Europa efter att ha upplevt rekordhöga energipriser mitt i Rysslands krig i Ukraina som har begränsat flera europeiska länders tillgång till fossila bränslen och ökat priserna.

En mer långvarig åtstramning av de finansiella förhållandena skulle komplicera de globala ekonomiska framtidsutsikterna, sa Georgieva till Reuters, men tillade att det var avgörande för att få stigande priser under kontroll.

Enligt Epoch-times har  kriget i Ukraina även nu fått följdverkningar för bönderna som till exempel i Nederländerna. Sanktionerna som väst har infört emot Ryssland har gjort det ännu svårare för bönderna att lyckas med att uppfylla klimatmålen om att slopa nitrogen-användning inom jordbruket till år 2030. Detta eftersom det blivit svårare att köpa alternativa och miljövänliga drivmedel på grund av att den ryska marknaden totalstängts för aktörer inom EU.

Nederländska regeringens miljömål kombinerat med EU´s sanktioner emot Ryssland har lett till en situation där 30-50% av bönderna riskerar att få helt lägga ned sina jordbruk.

Enligt tidningen Dutch News så har även EU-slopat bidrag till gödsel vilket gjort jordbrukarnas situation om än mer prekär.

Det tyder allt som allt på att de politiska följdverkningarna av sanktionerna nu börjar nå enorma proportioner och i en tid av kriser som avlöser varandra så ser det i nuläget ut som om de mest slår emot väst och dess medborgare snarare än Ryssland som det var avsett.

Text: Christian Pavón

Källor


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • Det var en nedslående sammanfattning. Vore mycket bättre med ett reportage från det möte som hölls i St Petersburg förra månaden med deltagare från BRICS-länderna + mer än 100 länder till. Där drogs det upp planer för en ljusnande framtid för hela världen – förutsatt vi ansluter oss och diskuterar innehållet i deras analyser.

  • Han är inte kriminell bara för att en kriminell domstol satte honom i fängelse för domstolstrots för att han vägrade överlämna sin dator med koden till prognos-programvaran som han själv uppfunnit. CIA ville stjäla mjukvaran, men Armstrong vägrade ge den.

   • Vet inte med domstolstrots, enligt pk media så satt han i fängelse i 11 år för att ha förskingrat eller lurat kunder. Vilka meriter har han av att vara alternativt pålitlig?

    • SVT sände en dokumentär om Armstrong och det påstods att han sysslat med förskingring och att han skulle ha lurat kunder, men anklagelserna verkar ha varit falska. Han hade retat makten.

     Om man följer hans anti-PK-blogg https://www.armstrongeconomics.com/ är det lätt att inse att han måste hatas av det korrupta PK-etablissemanget. Han tänker helt oberoende relativt till makten och hans programvara Socrates ställer prognoser som ofta slår in rätt.

     Jag skrev denna artikel om dokumentären:
     Martin Armstrong – The Forecaster: Amerikanska finansmän försökte ta över Ryssland redan 1999
     https://newsvoice.se/2015/08/martin-armstrong-amerikanska-banker-forsokte-ta-over-ryssland-1999/

     Här sajten om dokumentären:
     https://theforecaster-movie.com/

     Låt oss se den och sedan diskutera Armstrong igen.

     Mer i NewsVoice:
     https://newsvoice.se/?s=the+forecaster

     • Uzas vapen mot olik tänkare är “skattesmitning, förskingring, våldtäkt” för att få oliktänkande i fängelse.
      Ska kolla honom mera.

     • Jag tror dig men just för att Armstrong är utsatt finns det mycket mindre anledning att tro att han skulle våga vara rättvis mot Kina. Han har inte råd för sin egen skull.
      Han är inte den enda tidigare välinformerade och maktgranskande amerikan som svartmålar Kina. Alla inser att Kina har ett vinnande koncept och hoppas desperat på att det ska gå att bortförklara.

 • Madre Mia !
  Vilket bludder.

  Christian Pavón är en Europarättsjurist inom dagens oförstånd.
  Inflation är uppfunnet av baksystemet som med räntan som “produkt” gör sina “vinster”.
  Politikerna smörjer systemet med utfästelser till folket. Med betalning med pengar som inte finns. Men via obligationer drar banksystemet igång och vevar ut “pengar” med nollor och ettor som blåser upp olika fiat-valutor = räntor och inflation. Adam Smiths s k osynliga hand.
  Ett cirkusspel som föder bankirer och politiker.
  Dags att ta patrasket bort från spelplanen ?
  Soros, Rotshield, Rockefellers, Ericssons som “finansierat” is-,arbernas destruktionsarmé.
  ALL OUT ?!

 • Jaha, så även Kina är belånat upp över öronen, liksom alla andra länder i världen. Vän av ordning undrar: Vem/vilka är det, som lånar ut dessa fantasibelopp. Märkligt nog kan man aldrig läsa om det i någon tidning. Ingen verkar vilja gräva fram sådana uppgifter.

  Det är ju nämligen så här: Den som kan låna ut dessa pengar, äger i praktiken låntagarens egendomar. Och om du äger dessa, så kan du göra precis vad du vill med dem.

  För att kunna göra det, när det gäller stater som vägrar betala, behövs en kraftfull indrivningsorganisation. Men stater har ju sina (eller andras) krigsmakter (alla utom Sverige, som bara har några fjollor), indrivningsorganisationen måste var mäktigare än dessa.

  Hm. Vilken är världens mäktigaste indrivningsorganisation – långivarna måste ju ha den, annars går det ju inte. Men den tillhör ju USA. Men den amerikanska staten är ju också belånad upp över öronen. Den lånar ju pengar från Federal Reserve Bank, som trycker de amerikanska pengarna. Den som äger FRB är ju Rothschild, direkt och via bulvaner, sedan mer än hundra år.

  OK. Nu börjar vi komma någon vart. USA är alltså, ur ekonomisk synpunkt, bara en låneslav till Rothschild, varför USAs krigsmakt sålunda är Rothschilds inkasso-organisation.

  Efter VK, version 1.1 och 1.2, som USA (läs: Rothschild) vann överlägset, installerade vinnaren krigsmaktsfilialer i alla besegrade länder. Man lyckades även med konststycket, att lura sina tidigare allierade att låta installera dessa filialer i sina länder.

  Därmed sitter Rothschildfamiljen på en mäktig indrivningsorganisation. Kan det vara så illa att Rothschild också lånat pengar till alla andra länder? Det är tveksamt, eftersom vi talar om många triljoner dollar, men omöjligt är det förstås inte. Med världens mäktigaste indrivningsorganisation bakom ryggen, har ju Rothschild möjlighet att sätta rejält tryck på andra långivare, så i praktiken är det förstås Rothschild i alla fall.

  Är det alltså så enkelt?

  • Uppenbarligen är det så enkelt. R&R styrs ju i sin tur från ett litet land i Mellanöstern som nyligen besökte Putin för att säkra planen. Notera att det i USA:s författning finns inskrivet att dess främsta skyldighet
   r att skydda Israel. Visst är det märkligt?

 • Per, jag kan bara instämma till 100 % om vi inte själva i Sverige reser oss ur det rådande förtrycket.

  • Per Melin tycks påstå att väst vill göra om väst efter Kinas förebild. Om det vore så skulle västoligarkin alltså börja ta sig själva i örat för det är vad Kina gör med oligarkin där. Vi i väst har all anledning att lära oss av Kina men det kräver att vi blir ödmjuka istf att hoppas på att det skall finna ngt anständigt skäl att svartmåla dom.

 • New Fortune Group är australisk och när dom verkar i Kina antagligen ett verktyg för anglosaxiska imperiets omstörtningar

  “Henan’s police said on Sunday that a criminal group had taken control of the four village banks through Henan New Fortune Group, which is a shareholder of the village banks, and violated regulations by illegally transferring capital, changing data and other misdeeds”

  https://www.globaltimes.cn/page/202207/1270377.shtml
  Armstrongs påstående att regeringar inte bryr sig om folket stämmer kanske i väst.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *