Recension: “Girig-Sverige” av Andreas Cervenka – om överklassparadiset Sverige

Publicerad

Författare

Ämne

RECENSION. Sverige har blivit ett drömland för överklass och skattesmitare, som på det sista kvartsseklet har gått från att vara det mest jämlika till att nu ha de snabbaste växande klasskillnaderna och flest superrika per capita i världen. Ekonomijournalisten Andreas Cervenka har på ett humoristisk och lättläst sätt redovisat skrämmande siffror i sin bok “Girig-Sverige”. Så blev folkhemmet ett paradis för de superrika.

Recension: Hans Sternlycke | Bild: Journalisten och författaren Andreas Cervenka, 2012. Foto: Dan Hansson (SvD) via Wikimedia Commons. Licens: CC BY 3.0

På 25 år har miljardärerna ökat från 28 till 542 och deras förmögenhet med 3 000 procent mot 770 procent för svenska folket i snitt. Enligt Credit Suisse har de 10 procent rikaste i Sverige 74 procent av förmögenheten i landet, de 50 procent fattigaste hade en negativ förmögenhet på 2,4 procent. Skulderna var större än tillgångarna. För tio år sedan var deras andel plus 3,3 procent.

En orsak är att Riksbank och regeringar velat ha låg inflation för att få låga räntor och skapa tillväxt. Medan konsumentprisindex, där man bara mäter in konsumentvaror men inte tillgångar, har stigit med en tredjedel har priset på bostadsrätter och aktier åttadubblats och på villor femdubblats.

Denna värdestegring har inte hyresgäster kunna tillgodogöra sig, inte heller få ränteavdrag för lånen eller rotavdrag för renovering av huset, även om det är ett fritidshus i Spanien. Rut-avdrag gör städningen billigare. Jobbskatteavdragen sänker skatterna. Lågavlönade får inte med mycket av alla avdrag och bidrag. De kostar enorma skattepengar och ökar på ojämlikheten och ger tvärtom mot tron sämre tillväxt och ökad otrygghet enligt forskning.

Vi har fått en tillgångsinflation genom spekulation från ett överflöd av pengar skapad av billiga lån, skatte- och bidragssystem. Medelklassen har blivit förmögna på papperet, av att bostadspriserna stigit, men inte fått bättre bostadsstandard, och unga klarar inte de höga kontantinsatser som behövs för att få någonstans att bo. Men fastighetsbranschen tjänar storkovan.

På samma sätt har aktier fått fantasivärden av överflödet på pengar som skapats av banker från lån och penningutgivning av staten för att stimulera ekonomin och hindra banker att krascha, som varit nära tre gånger, vid en ekonomisk nedgång. Företag värderas efter omsättningstillväxten, även om det är på lån och verksamheten förlustbringande.

I tro att det gynnar tillväxten har till skillnad från i andra länder skatter på förmögenhet, fastigheter, arv och gåvor avskaffats. Utdelningar och vinster från aktier beläggs bara med en avgift på kapitalet på 0,375 %, om man sparar i ett ISK-konto. Företagsskatter är låga internationellt medan löneskatter är höga.

Sverige är i motsats till andra länder extremt marknadsinriktat. Friskolor får lika hög skolpeng som kommunala, trots att de skyr områden och elever med problem. Där räcker inte resurserna och man får stökiga elever och lärarflykt. Privata vårdföretag etablerar sig inte i glesbygd och söker lätta patienter.

Det ekonomiska systemet skapar ett klassamhälle där resurserna överförs till de rika. Löneskillnaderna exploderar. Det bäddar för oroligheter. Därtill upplöses samhällsmoralen av girighetsideologin. Uppblåsningen av kapital med ränta på ränta och ständig tillväxt är logiskt omöjlig. Förr eller senare spricker ballongen. Ekonomin kan krascha av de stigande räntor och priser som nu skapas av Ukrainakriget.

Cervenka har inte blivit marxistisk revolutionär som vill avskaffa kapitalismen av sin analys, men han vill förändra de ekonomiska spelreglerna medan tid är. Det kommer dock att bli svårt med de motkrafter som finns.

Recension: Hans SternlyckeMer läsning

Munskydd. Foto: Engin Akyurt. Licens: Unsplash.com

SCB: Barnafödandet i Sverige 2022 har minskat till den lägsta nivån under hela 2000-talet

7
SVERIGE. Barnafödandet har minskat kraftigt i Sverige till den lägsta nivån under hela 2000-talet, enligt Statistiska Centralbyrån (SCB). Myndigheten kan inte förklara varför. Istället...
Wormhole, spaceship. Bild: Deselect.Licens: Pixabay.com

Enligt kosmisk kulturcensur är vi ensamma i universum och utlämnade åt US Space Force

7
KULTURKRÖNIKA. I början på år 2021 gjorde Bandcamp, en onlinetjänst för audiomaterial, en Youtube-video på en av sina innehållsskapare, författarinnan Barbara Marciniak . Utan...
Emmanuel Macron och Rachel Marsden

Rachel Marsden: Afrikanska Mali sparkar ut Frankrike – Macron skyller på Ryssland

4
AFRIKAS FRIHETSRÖRELSE. "Mali förbjuder Paris-stödda icke-statliga organisationer (NGO:er) efter nästan ett decennium av misslyckade franska försök att få fotfäste", skriver Rachel Marsden för RT....
Ryskt par. Privat foto, pixelerat

Ryska spionaget och den hysteriska dansen kring fallen Kia, Skvortsov och Koulkova

4
ANALYS. Först efter två förlorade år, följda av fyra improduktiva år, i sin tur avlösta av fjorton månaders häktning, vågar åklagarväsendet vid en domstol...
Torbjörn Sassersson, 23 juli 2021 - selfie

Kommer svenska journalisteliten kräva Assanges frigivning eller vägrar de erkänna att de hade fel?

6
OPINION. Brasiliens kommande president krävde den 29 november 2022 att Assange släpps och New York Times, Guardian, Le Monde, Der Spiegel samt El Pais...
Därför är gränssnitt så viktigt. Foto: Dell. Licens: Unsplash

Därför är gränssnitt så viktigt

0
Vi människor rör oss mer och mer på webben, oavsett om det är på en dator eller via en mobiltelefon. Det gäller i de...
Emmanuel Macron - Pressfoto: Europaparlamentet

France 24: Macron ser hot från USA, Kina, Ryssland och rymdskurkar

0
VÄRLDEN. Emmanuel Macron besökte USA och talade med båda de politiska partierna på onsdagen. Macron sa att de nya amerikanska subventionerna retar upp de...
Sahel, 2011-2022. Illustration: Kristoffer Hell (Mapchart.com)

Frankrike drar sig ur Nordafrika – skyller på Ryssland

1
AFRIKA. Efter NATO:s framgångsrika förstörelse av Libyen år 2011 (i vilket Sverige också deltog), då Afrikas mest framgångrika land bombades tillbaka till stenåldern och...
Hans Sternlycke
Hans Sternlyckehttp://www.miljomagasinet.se/
Hans Sternlycke (1942-) är medarbetare i redaktionen på Miljömagasinet och medlem i Miljöpartiet. Första politiska engagemanget var syndikalismen, men antiparliamentarism var lite ofruktbar sedan Centern och Miljöpartiet. Tror idag mer på ekonomisk omvandling underifrån, arbetskooperativ, ekobyar och omställningsrörelse. Jag skriver gärna om energifrågor, klimat, naturresurser, det ekonomiska pyramidspelet och övergång till hållbarhet. Vi behöver ett arbetsintensivare samhälle med mindre arbetstid. Låga inkomster skall inte beskattas.

3 KOMMENTARER

Prenumerera
Notify of
guest

3 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
Samuel af Ugglas
Samuel af Ugglas
Gäst
1 augusti 2022 kl 16:06

Det är ett märkligt folk i Svea rike. Förvandlat till vad?Hyllmetrar skrivs om allehanda politiska teorier om hur Sverige skall styras.
Ingen, inte ens Cervenka vågar ta ordet SKATTEUTPLUNDRING i sin mun än mindre förkasta den.
För att inte tala om medborgarens OKRÄNKBARA rätt till
LIVET. Eller det skänkte den svenske medborgaren till socialisten utan att förstå innebörden och konsekvenserna därav. Vad f – n är GIRIGHET?

Ladulås
Ladulås
Gäst
1 augusti 2022 kl 15:39

Genom en medveten satsning på exportindustri i Sverige sedan VK2, så är Sverige i ett mycket sämre läge, än många av omvärldens länder, när världskonjunkturen sjunker. Redan idag är vårt land självförsörjande på livsmedel endast till 50% – med exportinkomsterna har vi köpt billiga födoämnen utifrån, alltmedan småbönderna har tvingats bort skattevägen av ‘våra’ politiker. Med klimattrams och “grön energi”-satsning, är det nu det industriella jordbrukets tur att drabbas.

Stora exportinkomster, billiga drivmedel och billig elektricitet har lurat svenskarna att bygga om landet, från självförsörjning på landsbygden till sterila och energislukande betongstäder. Vi har själva fört oss in i denna återvändsgränd. För makteliten att knäcka landet för gott – vilket Klaus Schwabs “The Great Reset” nu är i färd med att göra – är därmed en enkel sak. De idioter, som inte ser vad som pågår, ber jag bara titta närmare på när George Soros spekulerade mot den svenska kronan för trettio år sedan. Han är i mycket ‘gott’ sällskap och de har ett gemensamt mål.

Glöm heller inte att de pengar, som bankerna skapar med sina lån, är deras. Bankerna äger således alltmer av den svenska staten. Och bakom bankerna står Wallenberg och den internationella bankeliten, vars uttalade mål är att skapa en världsomspännande feodalism, New World Order, med sig själva vid rodret. Klaus Schwab har sagt “YOU will own nothing and you will be happy” – alltså precis lika lyckliga som de amerikanska negerslavarna var i den amerikanska södern, för ett par hundra år sedan.

Strypgreppet är kopplat. Den kommande vintern blir svår.

Benny H
Benny H
Gäst
1 augusti 2022 kl 07:46

Bobubblan i Sverige närmar sig 4000 miljarder kronor! Statsskulden anses internationellt vara låg men politikerna “glömmer” räkna in landstingens och kommunernas skulder som också är en del av statens ansvar i slutändan och då blir läget helt annorlunda. Allt detta tillsammans med den okontrollerade invandringen av dysfunktionella från Mellanöstern och Afrika kommer att sänka Sveriges ekonomi inom snar framtid. Vansinnet med “grön energi” och klimatbluffen, den lekstugan har Sverige verkligen inte råd med ändå så fortsätter pengaslöseriet på detta. Frågan är hur Sverige ska reda ut den internationella lågkonjunkturen som på allvar är på ingång?